Hava sıcaklıklarının Türkiye genelinde düştüğü bu günlerde, su tüketimine olan istek yaz aylarına göre azalabiliyor. Ancak soğuk günlerde istenilmese bile günde en az 2-2,5 litre su tüketilmesinin sağlık açısından çok önemli olduğunu belirten Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Kışın tüketilen su miktarının yazın tüketilen ile aynı olmasına dikkat edilmeli” uyarısında bulundu.
#SuSoğuk havalarla birlikte gelen kış hastalıklarından korunmak için pek çoğumuz çareyi bal pekmez ya da doğal ürünlere sığınmakta bulduyoruz. Şu kadar suya bu kadar bal, sabahları bir kaşık pekmez, porsiyon porsiyon meyve derken kilo almak da kaçınılmaz oldu. Peki hem hastalıklardan korunup hem de kilomuzu korumak mümkün mü?
İstanbul’da yaz aylarındaki düşük yağış ve artan su tüketimi nedeniyle barajlardaki doluluk oranında kayda değer bir düşüş yaşanıyor. Eylül ayında yüzde 44.38 olan ortalama doluluk oranı, şu an yüzde 33.6’ya geriledi. Özellikle Alibey, Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki doluluk oranı neredeyse dip seviyede bulunuyor. Peki İstanbul’da susuz bir kış yaşamamak için barajlardaki doluluk hangi seviyeye gelmeli? Prof. Dr. Meriç Albay, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İstanbul BarajlarıSon dönemde çoğu sohbet, başlığa taşıdığımız bu üç kelime üzerinden dönüyor. Geceleri uykuya dalamıyor, gündüzleri sıcaktan pişiyoruz. Hep yorgunuz. Dünya 21 Temmuz’da kaydedilen en sıcak günü yaşadı, belli ki alışmamız lazım. Uzmanlardan sıcaklarla baş etmenin yollarını öğrendik.
#Melis YılmazHavaların geçiş aşamasında olduğu şu günlerde uzmanlar soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda artış yaşandığı söylüyor. Özellikle baharda çiçeklerin açması, hava hareketlerinin yaşanması ve arıların aktif olması virüslerin taşınmasını sağlıyor. Bir yetişkin ortalama yılda iki ila dört kez soğuk algınlığına yakalanıyor. Çocuklar ise yetişkinlere göre iki kat daha fazla soğuk algınlığıyla mücadele ediyor. Peki soğuk algınlığından hızla kurtulmanın yolları neler? Hangi doğal ürünler ya da takviyeler hastalığa karşı kalkan oluyor? İşte The Telegraph’a konuşan dört uzmandan soğuk algınlığından çabucak kurtulmanın 10 yolu…
#SağlıkYemek yaparken dikkat edilmesi gereken pek çok detay var. Özellikle bakliyatlar haşlanırken doğru bir şekilde pişirme yapılmalıdır. Yeşil mercimek için doğru pişirme yöntemi de bilinmelidir. Yeşil mercimek nasıl haşlanır? Yeşil mercimek haşlarken dağılmaması için ne yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Yeşil Mercimek“Parmak çıtlatmak eklemlerinize zarar verir, kolajen takviyeleri ile eklemler güçlendirilir, menopoz döneminde mutlaka eklem ağrısı çekilir, soğuk hava romatizmayı tetikler…” Eklemlerimiz ile ilgili böyle cümleleri duyuyoruz ama hangisi doğru hangisi gerçek pek sorgulamıyoruz. İşte eklemlerimizle ilgili bildiğimiz 8 hurafe ve bilim ışığındaki gerçekler…
#SağlıkGribin ve diğer mevsimsel solunum yolu enfeksiyonlarının iyiden iyiye arttığı bu dönemde pek çok uzman, bağışıklık sistemini güçlü ve sağlıklı tutmanın önemli olduğunu söylüyor. Bunun için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerekiyor. Peki hangi besinler kış hastalıklarına karşı kalkan oluyor? Uzman Diyetisyen Aslıhan Altuntaş, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkEnerjiye olan talep gün geçtikçe yükselirken doğal kaynaklar üzerindeki baskı da giderek artıyor. Kaynaklar hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, iklim değişiyor, enerji faturaları da kabarıyor. Daha temiz, daha yaşanabilir yarınlar için de öncelikli konu enerji tasarrufu. Zira israf edilen her enerji sürdürülebilir bir dünya hedefinden bizi daha da uzaklaştırıyor. Peki tasarruf bilincine sahip bir birey olarak ne gibi alışkanlıklara sahip olmalıyız? Daha temiz ve güvenli yarınlar için günlük hayatımızda nelere dikkat etmeliyiz? İşte madde madde tasarruf önerileri...
#TelevizyonBeyaz akciğer sendromu, Çin ve ABD’den sonra Avrupa ülkelerinde de görülmeye başladı. Dünyada salgın paniğine neden olan hastalık, akciğerlerin ani bir şekilde iltihaplanması sonucu ortaya çıkıyor ve hayati organlara yeterli oksijen gitmemesine neden oluyor. Peki hastalık neden bir anda yayılmaya başladı? Nasıl önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkHava soğuyor, kış aylarına merhaba demeye hazırlanıyoruz. Ancak bu mevsim ne yazık ki beraberinde hastalıkları da getirebiliyor. Gecelerin uzun olması, kapalı alanlarda daha çok vakit geçirilmesi ve hareketsizlik tetikleyici unsurlar... Bu aralar mevsimsel hastalıklardan korunmak ve bağışıklığı yükseltmek herkesin önceliği. Benim de şifalı çorbadan altın süte bünyemize güç verecek tarif ve önerilerim var.
#KışÇiçeklerin açması, cıvıl cıvıl kuş sesleri, cildimizin gün ışığını görmesi... Yaz aylarını sevmemizin en önemli nedenlerinden sadece birkaçı... Peki, uzun geçen bir kış mevsiminin ardından yaz gelmişken güneşin bizlere sunduğu bu güçlü keyfi, hayatınızda değiştirmek istedikleriniz için bir araç olarak kullanmaya ne dersiniz? İşte size kendinizi ruhsal ve zihinsel anlamda iyi hissettirecek 12 öneri...
#SporAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkYağışların azalmasıyla kuraklık tehlikesi her geçen yıl daha fazla hissediliyor. Kış mevsiminin bitimine iki hafta var ama Türkiye'nin önemli bölümünde hâlâ kar ve yağmur yağmadı. Peki bu yıl yaşanan olağanüstü kuraklığı nasıl yorumlamak gerekiyor? Soframızdan hangi ürünler eksilebilir? Bahar aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Hangi önlemler alınmalı? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#KuraklıkGeçtiğimiz hafta DemirDöküm CEO’su Alper Avdel ile bir araya geldik. Verdiği rakamlar ilgi çekiciydi. İklimlendirme sektörünün 2021 yılı ihracatı 6.2 milyar dolara ulaşmış, 2020 yılına göre yaklaşık yüzde 33 artmış. Bu yıl hedef 7 milyar dolar. ‘Avrupa’nın üretim üssü haline geldik’ diyen Avdel’in söyledikleri gelecek için önemli:
#Kombi