Yeni bir yılı umutla karşılamak; sevdiklerimizle bir araya gelmek, güzel lezzetler tatmak kadar rengârenk hediye paketlerini görmek için de sabırsızlanıyoruz elbette... Yüzleri gülümsetecek, gurmelerin kalbini tam 12’den vuracak o hediyeleri bulmak koşturmalı geçen aralık ayında zorlayıcı olabiliyor. Yeme-içme meraklılarına alınabilecek en iyi hediye önerilerini jürimize sorduk.
#Mutfak ÜrünleriMersin denince akla gelen ilk sokak lezzeti elbette coğrafi işaret tescilli tantuni. Küçük küçük doğranmış et önden haşlanıyor, ardından toz kırmızı biber eklenip pamukyağında soteleniyor. Mersin’de bu kavurma işlemi tantuniye özel bir sac tavada yapılıyor. Lavaş veya ekmekler etlerin üzerine bastırılarak ısıtılıp sosu çektiriliyor ve etle doldurulup sarılıyor. Jürimize bu bize has tadın hakkını veren adresleri sorduk.
#LavaşTürk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında konuşan Doç. Dr. Özge Samancı “Geç Osmanlı dönemindeki pilav, tavuk çorbası, baklava, börek ve kabak dolması gibi yemeklerin önemi, günümüzde hâlâ yediğimiz lezzetler olmaları... Aslında mutfağımız çok geleneksel” diyor.
#Özge SamancıTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mayıs ayında markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü belirterek, “Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 58.4 ile limon oldu. Limonu yüzde 47 ile kuru soğan, yüzde 42.2 ile havuç, yüzde 30.5 ile toz şeker, yüzde 29.2 ile ıspanak, yüzde 24.5 ile patates, yüzde 22.8 ile kuru kayısı, yüzde 22.6 ile fındık içi takip etti” dedi.
#LimonNohut, tahin ve kimyonun muhteşem uyumu humus, dünyanın dört bir yanında tanınan, kendine sofralarda sık sık yer bulan bir lezzet. Genellikle zeytinyağıyla yapılıp soğuk servis ediliyor. Ama üzerine cızır cızır pul biberli tereyağı gezdirilmiş sıcak versiyonunun seveni de çok... Sadece humus yapan salaş dükkânlarımız bol olsa da modern sunumuyla restoranlarda da karşımıza çıkıyor. Humusun kaliteli malzemeyle ve usulüne uygun yapılmış en iyilerini jürimiz seçti.
#HumusTavada pişen parmak kesim anne patatesi, bol yağda kızaran çıtır çıtır sokak versiyonu, tam sosa bandırmalık kabuklu iri elma dilimleri ya da incecik cipsi... Çocukluğumuzun vazgeçilmezi ‘köfte patates’ten hamburgere çoğu yemeğin en güzel eşlikçisi patates kızartmasının en iyilerini jürimiz seçti...
#Kızartma8 bin 500 yıllık tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapan İzmir, hala o dönemlerin izlerini taşıyan sokaklarıyla da bir cazibe merkezi. Kentin kalbinin attığı Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin birbirine paralel o daracık sokakları her defasında konuklarını büyülü bir dünyaya götürmeye aday. Sağlı sollu sıralanan binaların büyük çoğunluğu tarih kokuyor. Geçmişte bu evlerde kimler oturmuş, neler yaşanmış, neler konuşulmuş bilinmez ama korunmuş olanların büyük çoğunluğu günümüzde yeme-içme, eğlence dünyasına ev sahipliği yapıyor. Her birinden hayatın döngüsüne paralel müzik, kahkaha ve sohbetler yükseliyor. Bugün Muzaffer İzgü Sokağı’ndayız. Mekanımız, Mandela’s Ubuntu.
#1Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temel gıda ürünlerinde KDV'nin yüzde 1'e indirildiğini açıklamasının ardından gözler fiyatların ne kadara düşeceğine döndü. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, CNN Türk'te kalem kalem temel gıdadaki ürünlerin eski ve yeni fiyatlarını hesapladı.
#KDV OranıTatlı telaşın başladığı o son haftaya geldik... Yeni yıla sayılı günler kala herkesin programı yavaştan şekillenir, hediyeler alınır, keyifli ama yorucu bir sofra alışverişi maratonu başlar... Peki, peyniri, mezesi, şarküterisi, ekmeği derken eksikleri nereden tamamlamalı? Yorulmadan, nokta atışı iyi bir alışveriş için jürimizin favorilerini kaçırmayın!
#YeniyılKuşkusuz tüm dünyada, “Türk mutfağı” denince akla gelen ilk lezzet kebap... Kendi içinde birçok çeşidi olan kebap, şehirden şehire farklılık gösteren birçok tarif ve kültürü de içinde barındırıyor. Arapçadan dilimize geçen ‘kebap’ kelimesi, ‘kavurmak, közlemek’ anlamını taşıyor.
#1Tantuniden içliköfteye, şnitzelden pastırmaya, cheesecake’ten elmalı tarta her şeyin veganını bulmak artık mümkün. Üstelik lezzetten ödün vermeden... İstanbul’da veganlara özel restoran, market ve kasapların sayısı her geçen gün artıyor. Özellikle Kadıköy-Moda Nostaljik Tramvay Hattı’na atlarsanız, bu mekânlara kolaylıkla ulaşabilir, enfes sofralara kurulabilirsiniz.
#VeganTürk kültürüne baktığımız zaman et yemeklerinin daha çok tercih edildiği görülmektedir. Özellikle eti sade haliyle pişirmek çok tercih edilmektedir. Marine edilmiş olan etin olduğu gibi pişirilmesi çok lezzetli olmaktadır. Biftek nasıl marine edilir? Biftek sütle nasıl marine edilir, nasıl terbiye edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Biftekİncecik hamurla hazırlanmış, bol malzemeli, çıtır çıtır bir pizzayı kim sevmez! Hele de ilk ısırığı aldığınızda peyniri uzuyorsa... Tatil sezonu bitti; şehre dönüldü, okullar açıldı, maçlar başladı... İtalyan mutfağının en sevilen lezzetlerinden pizzayı bugünlerde evimize daha sık sipariş eder olduk. Peki, en iyisini nereden söylemeli? Uzman jürimize sorduk.
#PizzaTarımda iki kere iki dört etmiyor. Çiftçi ürünü tarlaya ektiğinde kaç liraya satacağını bilmez. Sel olur, kuraklık olur, afet olur pazara sunacağı ürünün miktarı değişir, alım gücü ya da başka sebeplerle ürüne talep değişir, ürünle ilgili bir haber çıkar o bile satışını etkiler. Onun için çiftçinin aldığı riski devlet omuzlamalı.
#TarimDededen toruna aktarılan bir balıkçı. Ayrılıklar, çatışmalar derken sonu onlar için mutlu, bizim için ise daha havalı bir şekilde Boğaz’a nazır sonlanan bir hikâye: Balıkçı Niyazi ya da yeni adıyla Sea Salt’un eskiden yeniye uzanan macerasına buyurun...
#Onur Baştürkİklim değişikliği; tarım ve hayvancılığı nasıl etkileyecek? Gıda ürünlerinde maliyetleri nasıl yönlendirecek? Vatandaşın bütçesine nasıl yansıyacak? Önümüzdeki dönemde bizleri neler bekliyor? Yağış rejimindeki değişikliğe bağlı olarak verim nasıl olacak? Sulama nasıl yapılmalı? Ürün ekiminde neler öne çıkıyor, neler azalıyor? Bu soruların yanıtlarını veren BTB Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı ve ZMO Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, iklim değişikliğinin tarım ve hayvancılık üzerine etkileriyle ilgili değerlendirmede bulundu.
#BursaYılbaşı öncesi 4 günlük kısıtlamadan dolayı evlerine yiyecek stoku yapan vatandaşlar arasında özellikle hazır köfte ve kıyma kebabı gibi ürünlere yönelenleri uyaran Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, "Hazır köftelerin içeriği belli değil. Taşlık ve bici bici boyası kullananlar bile var. Herkes kasabından kıymasını alıp köftesini evde yapsın" dedi. Kebapçı Yaşar Aydın ise insanların hazır köfte yemek yerine kebapçıları arayıp gerçek kıymanın tadına varması gerektiğini söyledi.
#Yılbaşı