Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne gemi kaynaklı deniz kirliliğini uzaktan tespit etmeyi sağlayan gece görüş kameralı sistem kuruldu. Dünyada ilk kez bir köprünün üzerine kurulan sistem, 5 kilometrelik alanda gemilerden kaynaklanan kirliliği tespit etmeyi sağlıyor. Köprü yaklaşık bin 400 tane kamera ile sürekli takip ediliyor. İTÜ Türk Boğazları Denizcilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Özcan Arslan, ''Suyun üzerinde herhangi bir kirlilik olduğu anda sistem tespit ediyor. Sistem bunu akıntı ve hız bilgileri ile eşleştirip bu kirliliğin hangi gemiden kaynaklandığını da tespit ediyor'' dedi.
#Yavuz Sultan Selim KöprüsüKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümlerinin ardından etkili olan sağanağa dikkat çekti. Yağmurun denizdeki oksijen oranını artırma yönünden büyük bir avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Kentte sağanak etkili oldu. Önümüzdeki günlerde yağışlar, yavaş yavaş artacağı için balık ölümleri yaşanmaz" dedi.
#İzmirProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik ve balık ölümlerinin ardından etkili olan sağanağa dikkat çekti. Yağmurun denizdeki oksijen oranını artırma yönünden büyük bir avantaj sağladığını belirten Prof. Dr. Yaşar, "Kentte sağanak etkili oldu. Önümüzdeki günlerde yağışlar, yavaş yavaş artacağı için balık ölümleri yaşanmaz" dedi.
#İzmirUygun temizlik olmadığında E.coli, salmonella gibi bakteriler yaşam alanımıza yayılabilir. Evlerde en çok mikrop, lavabolarda ve giderlerde bulunuyor. Saç, kıl, tuvalet kâğıdı gibi cisimler, gider borularını tıkayarak suyun akışını engelleyip lavaboyu tıkayabiliyor. .Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Kirli GiderEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiParis Olimpiyatları'nın başlamasına 10 günden az bir süre kala oyunlarla ilgili birçok soru işaretleri bulunuyor. Bazı yarışmaların düzenleneceği Seine Nehri'nin hala sağlığı tehdit edecek kadar kirli olduğu gözlenirken sokaklardaki kronikleşen çöp sorunu dikkat çekiyor. Son seçimlerden sonra çıkan gösteriler güvenlik endişelerini arttırırken Fransız istihbaratı oyunlara yönelik terör tehdidi olduğunu da doğruladı. Bunun yanında artan trafik zorunu ve oyunlara özel zamlar Parislileri çileden çıkarmış durumda.
#ParisÇin’de yapılan yeni bir araştırma kapsamında erkeklerden alınan meni örneklerinde mikroplastiklere rastlandı. Peki bu durum erkek üreme sağlığını nasıl etkiliyor?
#Erkek Üreme SağlığıYeni bir araştırma, yüksek ve düşük sıcaklıklara bağlı felç nedeniyle yarım milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini ortaya çıkardı. İnsan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle dünyanın ısınmasıyla bu sayının daha da artması bekleniyor. Peki iklim değişikliği nasıl oluyor da felç ile bağlantılı hale gelmeye başladı? İşte detaylar…
#İklim DeğişikliğiErzincan İliç’teki altın madeninde siyanürlü toprağın dev bir çağlayan gibi aktığı facianın saatler önce alarm verdiği ortaya çıktı. Liç alanında önceki sabah 09.00’da yapılan rutin kontrollerde çatlak olduğu tespit edildi. Çalışmalar hemen durduruldu. 3 saha sorumlusu kontrolleri yaparken, 14.28’de göçük oldu. Öte yandan gözaltı sayısı 8'e yükseldi.
#ErzincanKapalıçarşı’daki restorasyon çalışmalarında ‘Şark Kahvesi’ olarak bilinen bölümde, yaklaşık 1 ay önce restorasyon ekiplerince duvarlar delinerek kalın putrel demirleri yerleştirildi. Kapalıçarşı esnafı, duvarların tahrip olduğunu ve yerleştirilen demirlerin çirkin bir görüntü oluşturduğunu belirterek tepki gösterdi.
#Kapalıçarşıİstanbul'da hava kirliliğinin kış aylarıyla birlikte arttığın belirten uzmanlar uyarıda bulunuyor. Prof. Dr. Hüseyin Toros, Kadıköy-Göztepe, Esenyurt, Mecidiyeköy ve Kağıthane'de hava kirliliğinin yoğun olduğunu belirtti. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Özlem Esen ise hava kirliliği ile birlikte ilk etkilenen organların kalp ve akciğer sistemi olduğunun altını çizdi.
#İstanbulYaşlandıkça nefes kalitesinin düşmesi normal ama yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabilmemiz mümkün. İlerlermiş yaşına reğmen nefes problemi yaşamayan ve sağlıkla yaşamını sürdürenlerin sırrı ne?
#SağlıkYaşlandıkça akciğer fonksiyonlarında düşüş yaşanır ve nefes kalitesi düşer. Gençken üçer beşer tırmandığımız basamaklar yaş aldıkça gözümüzde büyür, düz yolda yürürken bile nefesimiz zorlanmaya başlar. Peki yaşlanmadan önce ciğerlerimize nasıl yatırım yapabiliriz? Akciğerimizin güçlü olup olmadığını nasıl anlarız? Üfleme topları ya da balon şişirme alıştırmaları ciğerlerimizi geliştirir mi?
#SağlıkSon yıllarda küçük çocuklara yönelik ambalajlı gıdalar oldukça popüler hale geldi. Bu ürünler bebeği beslemek için bir kaba ihtiyaç duymadan ve hareket halindeyken tüketim kolaylığına sahip olduğu için bazı ebeveynler tarafından tercih ediliyor. Ancak ABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi.
#SağlıkABD’de 20'den fazla çocuğun sıkılabilir ambalajlı elma püresine bağlı olarak kurşun zehirlenmesine maruz kaldığı haberi birçok aileyi endişelendirdi. ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), ülkede küçük çocuklar için meyve püresi üreten üç markanın ürünlerini, tehlikeli düzeyde kurşun içerebileceği gerekçesiyle toplatma kararı aldı. Peki bu ürünlerde tespit edilen kurşunun kaynağı ne olabilir? Uzun süreli kurşun maruziyetinin olası zararları nedir? Kurşuna maruz kalmanın en yaygın kaynakları nelerdir? İşte 11 soruda kurşun zehirlenmesi dosyası...
#SağlıkKarbon fiyatlamasını uygulayan ülkelerin sayısı 68’e çıktı. Karbon kredisi satışlarında ise ilk sırayı Avrupa Birliği alıyor. Ekonomik dönüşümün gerçekleştirilmesi için 10 yıllık süre kaldığına işaret eden Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Erinç Yeldan’a göre Türkiye’nin avantajları var. Yeldan, “Türkiye, yeşil enerji dönüşümünü hızlı uygulayabilecek ve lider olabilecekken bu fırsatı kaçırmamalı” dedi.
#Yeşil DönüşümTrabzon'da Beşikdüzü Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) arıtma sistemi yetersiz kalıp, tıkanınca 3 balık fabrikasının atıkları, kanalizasyondan taşarak ulaştığı derede kirlik oluşturdu. Rengi kırmızıya dönen dereden çevreye yayılan kötü koku nedeniyle Trabzon İçme Suyu ve Kanalizasyon İdaresi'nce (TİSKİ) OSB'ye 200 bin TL para cezası uygulanırken, 3 fabrikanın da faaliyeti durduruldu.
#TrabzonBurundan nefes almanın bu faydalarını duyunca çok şaşıracaksınız! Ömür boyunca yarım milyon kez yapıyoruz ama doğrusunu biliyor muyuz? Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkBurundan nefes almanın sağlık için ağızdan nefes almaya kıyasla daha iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz ama şimdi sayacağımız faydalarını çoğunuz ilk defa duyacaksınız. Yüzdeki kas ve doku yapısını değiştirmekten tansiyonu düzenlemeye, sağlıklı dişlerden daha iyi beyin fonksiyonlarına, burundan nefes almanın pek çok şaşırtıcı faydasını konunun uzmanları ile konuştuk.
#SağlıkÇanakkale Boğazı'nda, son bir yıldır sayıları artan zehirli pusula denizanaları, balık popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, "Bu tür denizanalarının etoburdur. Daha çok balık yumurtaları ve larvalarla beslendiği için sayıları arttıkça, o bölgedeki balık popülasyonunun zayıflamasına da neden oluyorlar" dedi. Prof. Dr. Türkoğlu, teması halinde pusula denizanalarının insan sağlığı içinde tehlikeli olduğunu belirterek, uyardı.
#Çanakkale BoğazıTek hücreli bir organizma, Cebelitarık’tan Çanakkale Boğazı’na kadar tüm pinaların ölümüne neden oldu. Deniz suyunu temizleyen bir midye türü olan pinalar, sadece Marmara Denizi’nde hayatta kaldı. Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Marmara pinaların, pinalar da Marmara’nın son umudu” diyor.
#Marmara