Sizlere, tam mevsiminde hazırlayabileceğiniz ve kış boyu tadından mahrum kalmayacağınız bir tarif paylaşacağım: Kiraz reçeli! Adını sıkça duysanız da bu tarifi özel reçetemle denemenizi tavsiye ediyor ve kiraz reçeli tarifimi püf noktalarıyla birlikte beğeninize sunuyorum. Şimdiden deneyenlerin ellerine sağlık...
#Kiraz ReçeliKiraz, “Arkamdan dut yetişmese, yiyenin boynunu sapıma döndürürüm” dermiş. Kirazın düşük kalorili, zayıflama etkisi olan bir meyve olduğunu anlatmak için kullanılan bu söz, kilo vermek isteyenlerin kulağına küpe olmuş olmalı ki birçok kişi özellikle kiraz sapı çayını zayıflamaya yardımcı olarak görüyor. Bu tür ürünleri kullanmadan önce bir uzmana danışmanız gerektiğinin altını bir kez daha çizdikten sonra “Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?” sorusuna yanıt vermeye çalışalım. İşte evde kiraz sapı çayı yapılışı ve faydaları…
#Kiraz Sapı Çayı Nasıl YapılırEkşi kiraz olarak bilinen vişne ve vişne suyu antioksidan deposudur. Kiraz ile görüntü olarak benzer ama vişne kiraza göre daha asitli ve ekşidir. Ekşi bir tada sahip olması nedeniyle vişne kiraz gibi kolay tüketilmez. Bu sebeple vişne reçeli, vişne suyu, vişne kompostosu yapılarak tüketilir. Avrupa’da vişneli turta sıklıkla yapılan bir tatlıdır. Tart ile özdeşleştiği için tart kirazı olarak da adlandırılır.
#KirazÇankaya’daki Stüdyo Pizza’nın ekşi mayalı pizzaları hamurundan malzeme kalitesine, tadanı şaşırtan bir lezzet derinliğine sahip. Şefi Murat Artukmaç’ın çikolatalı sütlaç, kiraz şekerlemeli dondurma gibi özel tatlılarıysa hem tadı hem sunumuyla eski pastanelerin nostaljisini yakalıyor.
#ANKARAİçine girdiği her şeyi güzelleştiriyor; zeytinyağlı taze fasulyeden bamyaya, hangi sebze olursa olsun bol domatesin suyuyla piştiğinde lezzeti artıyor. Bulgur pilavına nasıl yakışıyorsa pirinç pilavında da aynı performansı gösteriyor. Bugünlerde bol bol domates konservesi yapıyorum ki bu nefis tadı yılın her ayına taşıyabileyim. Sosundan bademli reçeline, çorbasından galette’ye pratik önerilerim var.
#DomatesLeziz çilekler bulduğumda birçok tabağın parçası yapıyorum. Tulum peyniriyle hazırladığım körpe ıspanak salatasına çok yakıştırıyorum mesela. Bademle uyumunu seviyorum, keçi peynirini taze kekik ve labneyle karıştırıp kıtır ekmeklerin üzerine sürüyorum. Üzerine de dilimlenmiş çilek ve kıyılmış bademler koyuyorum.
#ÇilekYaz sıcaklarının artık geride kaldığı bugünlerde halen Anadolu’nun birçok yerinde harıl harıl kış hazırlıkları yapılıyor. Şimdi hem bu ürünlerin kiminin yapım aşamasına şahitlik etme, kiminin de tam tadına bakıp alma zamanı. Bu hafta mevsime özgü hem lezzet hem ziyaret adresleri önereceğim.
#GaziantepGeçen ay üç Yunan adasında birer hafta geçirdik. Bunlardan ayrı ayrı bahsedeceğim. Ülke gastronomisinin gelişmesi için bu geziden çıkarılacak bazı önemli dersler var. Tinos, ‘her şey dahil’ turizmine kapalı, bir ada, gastro-turizme önem veriyorlar. Genel olarak ürün ve lokanta kalitesi yüksek.
#YazarRestoranların özel mönü ve özel fiyatlarla katıldığı Restoran Haftası dün başladı, 30 Kasım’a kadar sürecek. Hazırlanan mönülerin fiyatları bu yıl 35 ve 60 TL. Festival kapsamında düzenlenen tadım etkinlikleriyse önemli gurmeleri ağırlıyor. En dikkat çekenleri sizin için derledik.
#Hilltown MidpointYaz mevsiminin gelmesi ve aşırı sıcakların başlamasıyla birlikte bedende ortaya çıkan su ve mineral kayıpları ile beslenme alışkanlıklarının değişmesi pek çok sağlık sorununa yol açıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Özge Yılmaz, su kaybıyla başlayan sorunların çaresinin sağlıklı ve dengeli beslenme olduğuna dikkat çekti, gıda zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.
#Yaz Aylarında BeslenmeHiç istemesek de yaz aylarının sonu geliyor. Rengarenk meyve- sebzeler raflardan yavaş yavaş kalkacak. Fakat üzülmeyin, yaklaşan kış aylarında da yaz esintilerini mutfağınızda hissedebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece biraz vakit ayırmak. Üstelik hayat kurtaran pratik bilgilerle bu işi kolaylaştırmak da mümkün. İşte turşudan dolma- biber kurutmaya kadar işinize yarayacak, kışa hazırlanmanızı sağlayacak püf noktalar…
#Arçelik Mucize LezzetlerTarihler boyu aşkın en güzel sembolü gülün memleketindeyim. Hayatımda bu kadar çok ve bu kadar güzel kokan gülleri bir arada hiç görmedim. Gülü toplayan da işleyen de güle benziyor. Isparta'ya, gülcülükle uğraşan Gülşah Hanım’ı dinlemeye gittim. Onlarca kimyasalın birleşiminden meydana gelen kozmetik ürünlerin içeriklerine inat bir doğa harikası olan gülsuyunun tüm yapım aşamalarını izledim. Isparta’nın gülleri meğer dünyanın nerelerine ulaşıyormuş...
#Gülben ErgenTarihler boyu aşkın en güzel sembolü gülün memleketindeyim. Hayatımda bu kadar çok ve bu kadar güzel kokan gülleri bir arada hiç görmedim. Gülü toplayan da işleyen de güle benziyor. Isparta'ya, gülcülükle uğraşan Gülşah Hanım’ı dinlemeye gittim. Onlarca kimyasalın birleşiminden meydana gelen kozmetik ürünlerin içeriklerine inat bir doğa harikası olan gülsuyunun tüm yapım aşamalarını izledim. Isparta’nın gülleri meğer dünyanın nerelerine ulaşıyormuş...
#Ispartaİster ailece oturalım, ister davet verelim; iftar sofrasında sunduğumuz yemeklerde mutlaka bize ait dokunuşlar olsun istiyoruz. Ancak bir de gerçekler var. Yaz sıcaklarında 17 saat açlık ve susuzlukla sınanırken uzun vakit ayırıp emek isteyen tatlılar yapmak kolay değil. Böyle durumlarda bir-iki top dondurma mükemmel bir kurtarıcı oluyor. Tek gereken, biraz hayal gücü ve yaratıcılık...
#Ramazan TarifleriEkmek Teknesi, 2002'de başlayıp 3 sezonda yayınlanan 106 bölümüyle televizyonların efsane olmuş dizilerinden. Kadrosunda yer alan pek çok oyuncuyu bir daha bir arada görme fırsatımız olmadı. Özellikle de dizinin ana karakteri Fırıncı Nusrettin'in beş kızı çok farklı yollara gitti. Peki şimdi onlar ne yapıyor?
#Ekmek TeknesiONLAR, Gazi Mustafa Kemal’in ‘Köylü milettin efendisidir’ sözünün ‘girişimci’ versiyonu. Kurdukları tarımsal kalkınma kooperatifleriyle fidancılıktan zeytinyağına, süt ve süt ürünlerinden konserveye, turizmden şarapçılığa birçok alanda marka olmayı başardılar. Hem iç piyasaya, hem de yurt dışına milyon dolarlık ürün satarak ekonomin önemli aktörleri oldular. Onlar İzmir’in girişimci köyleri.
Bundan takriben üç-dört yıl önce, hem gazeteciliğe hem hayata dair çok şey öğrendiğim Ertuğrul Özkök’le bir akşam sohbeti sırasında “İzzet” dedi, “Biliyor musun önümüzdeki süreçte kadın vücudu değil erkek vücudu daha öne çıkacak...”
#İzzet Çapa