Çok eski bir tarihi olan kımız, ilk olarak Orta Asya’da Türkistan ve Moğolistan taraflarında yaşayan kavimlerce içilmiştir. Kımızın bileşimi, yapıldığı hammaddeye, işleniş şekline göre az çok farklılık gösterir. Laktik asit ve alkol miktârına göre çeşitli tiplerde işlenir. Kımız içeceğine hâlen değer veren ülkelerin başında Rusya gelmektedir. Peki,kımız nedir? Kımız neyden yapılır?
#KımızBesteci, piyanist, yazar, televizyon programcısı ve bence insanlık yolculuğunda görevli biri Anjelika Akbar... Müziğinin bu yolculukta aracı olduğunu söylüyor. Biz sohbetimizi yaptık ama kelimelerimizden çok yürek gözü ile konuştuk desem yeridir.
#Sponsorlu İçerikKelime bulma oyunlarında ve sözel eğitim derslerinde kelimenin başındaki ve sonundaki harfler önem kazanmaktadır. Ancak kimiz zaman ni kelimelerin tamamı akla gelmez. Bu gibi durumlarda kişiler arayış içerisine girmektedir. TÜN ile biten kelimeler de araştırılan sözcükler arasındadır. Peki, sonu tün ile biten kelimeler nelerdir? Kelime listesi nedir? - 3, 4, 5, 6, 7, 8 harfli tün ile biten kelimeler hangileridir sizler için derledik.
#EğitimGeçen hafta Türk askeri denizciliği açısından tarihi bir gün olarak kayda geçti. Türk denizcilik tarihinin en büyük gemisi olan TCG Anadolu, devlet töreniyle Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi. Türkiye’nin en büyük savaş gemisi ‘sancak gemisi’ unvanını alarak donanmaya katıldı. ‘TCG Anadolu’ daha ilk gününden siyasi, askeri ve ekonomik tartışmaların gündemine oturdu. Tartışılan soruları projenin ilk gününden itibaren içinde olan denizcilerden Savunma Sanayii Başkanlığı’na kadar tüm ilgililere sorup yanıtlarını aradım.
#Birleşmiş MilletlerKistik sivilce, oldukça ciddi olan bir sivilce türüdür. Kistler, cildin derin noktalarında oluşum gösterirler. Gözeneklere sıkışmış olan yağ, bakteri ve kuru cilt hücrelerinin bir araya gelmesi ile de oluşabilmektedir. Çoğunlukla çene altı, burun ve alın bölgesinde gözlemlenir ve ağrılı bir akne türüdür. Peki, Kistik Sivilce nedir, neden oluşur? Kistik akne nasıl boşaltılır? Tehlikeli midir tüm detayları ile derledik.
#KistikYönetmen Umut Evirgen’in yeni filmi ‘Kimya’nın prömiyeri geçen hafta Varşova Film Festivali’nde gerçekleştirildi. Hemen ardından filmin başrol oyuncularından Belçim Bilgin’le buluşup filmi, hayatını ve ilişkisini konuştuk. Ardından Umut Evirgen’le ikinci uzun metraj filminin perde arkasını masaya yatırdık. Bilgin’in söyleşi fotoğraflarını da Evirgen çekti.
#Belçim BilginKazakistan, Orta Asyanın (Avrasya) merkezinde konumlanmış bağımsız bir Türk devletidir. Yüz ölçümü bakımından dünyanın dokuzuncu, Türk ve Müslüman devletlerin en büyüğüdür. Doğal kaynaklar bakımından dünyanın sayılı zengin ülkelerindendir. Kazakistan hakkında bilgiler öğrenip, tatil planı yapabilirsiniz. Kazakistan hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Kazakistan'ın Şehirleri Neler?CHP’nin 24. dönem milletvekillerinden Umut Oran, siyasette üretmeye devam ediyor. Geçen hafta ‘Erken seçim hazırlığı CHP’de başlamalıdır’ başlığıyla açıklama yapan Umut Oran, iktidarın bireysel ikbal peşinde koştuğunu, işsizliğin çığ gibi arttığını, küçük esnafın yok olmak üzere olduğunu vurguladı.
#YazarDünyanın en güzel kenti... Şehirlerin kraliçesi... Peki onu gerçekten tanıyorum demek mümkün mü? Mehmet Coral, ‘Kraliçe’nin Hatıra Defteri’nde yine çok iyi bildiği bir işi yapıyor ve İstanbul’un dehlizlerinden, gizli geçitlerinden giderek şehrin kayboldu sandığımız seslerini, hayretten dudak uçuklatacak olaylarını bize hikâyeler yoluyla aktarıyor. Ayasofya’nın inşası da kitapta, Orhan Gazi’nin bu büyük kente bakışı da... Coral’la tarih boyunca hiç gündemden düşmeyen İstanbul’u ve onun harikalarını konuştuk.
#KitapHiç kimse beklemezken, sadece iradi olarak hem de kendinden eksiltme pahasına yani “gönülden” girişilen bir iyilik hareketinden bahsedeceğiz bu hafta size. 108. sayımızda İlham sayfamızın konuğu, Kadıköy Gönüllüler Kahvesi’nin hikayesini konuşmak üzere Seda Akpınar Şenyuva.
#Kadıköy Gönüllüler KahvesiÖdüllü genç yazar Büşra Yılmaz’ın 4N1K adlı romanından uyarlanan gençlik filmi, beyaz perdeden sonra televizyona da uyarlandı. Ekran macerasına yaz sezonunda başlayan 4N1K’nın oyuncuları ve kadrosunun yanı sıra açılımı da sık sık merak konusu oluyor. Peki, 4N1K nedir? İşte 4N1K’nın açılımıyla ilgili en yaratıcı yorumlar!
#4N1k Nedir70 ve 80’li yıllarda gorillerin yaşam alanlarını korumak adına Ruanda’da yaptığı önemli çalışmalarla bilinen ve 1985 yılında vahşi bir cinayete kurban edilen ünlü primatolog Dian Fossey’nin hayatı belgesel oldu. James Marsh, baş yapımcılığını yaptığı bu üç bölümlük belgeseli anlattı.
#Dian FosseyNorveç’in hikâyesi bir nevi peri masalı... Kendi halinde, dışa kapalı, her yere uzak ve fakir bir ülkenin sınırları içinde bir gün petrol bulunur... Ve herkes mutlu olur... Peki ya sonra? Norveç, bugün eşitlikçi, mutlu, zengin bir ülke... İskandinav refahının, refah toplumunun tipik bir üyesi. Ama dünyayı, bugün İskandinav modeline çeken unsur bu refah meselesi değil! Bu ülkelerden son yıllarda fışkıran edebiyat ve dizi furyası, daha çok konuşuluyor... Bunlar akla hayale gelmeyecek vahşilikte şiddet, cinayet, suç öyküleri... Tüm dünya ‘Ejderha Dövmeli Kız’ı biliyor. ‘Köprü’ isimli televizyon dizisini de izlemişsinizdir... İşte refah, mutluluk ve özgürlük sıralamalarında illaki ilk beşe yerleşen İsveç, Danimarka, Norveç, Finlandiya’dan çıkan böyle nice eser var. En büyük ihraç ürünleri, ödünüzü koparacak şiddet öyküleri... Ve bu türün kralı da Norveçli Jo Nesbo... ‘Ejderha Dövmeli Kız’ın yazarı Stieg Larsson esrarengiz biçimde öldükten sonra İskandinav Noir’ı (kara polisiye) denilen bu türün tahtına Nesbo oturdu. İlginç bir hikâyesi var Nesbo’nun. Norveçli eski bir futbolcu ve rock yıldızıyken, evine kapanıp suç öyküleri yazmaya başlamış ve artık tüm dünyanın tanıdığı büyük bir kahraman ortaya çıkarmış. Harry Hole isimli, biraz serseri bir polis dedektifi bu... Harry Hole’un son maceralarından ‘Hayalet’ Türkçede henüz yayımlandı. Ve bana da, Nesbo’nun Türkçedeki yayıncısı Doğan Kitap’tan “Jo Nesbo seni Oslo’ya akşam yemeğine davet ediyor” diye bir öneri geldi. ‘Dünyanın en korkutucu adamıyla’ akşam yemeğine hayır diyemezdim. Hem bakalım orası gerçekten ‘periler ülkesi’ mi yoksa ‘karanlıklar diyarı’ mıydı? İskandinavya, onca aydınlık ve iyiliğin gizlediği, kasvetli bir bilinçaltının yansıması mıydı? Bunu en iyi yanıtlayacak kişi, ülkesinin en tanınan temsilcisi Nesbo... Ona göre ‘dünyada masumiyetini hâlâ koruyan bir adacık’ olan Norveç’in, dünyaya aslında neyi anlattığını konuşmaya işte böyle başladık...
#Jo NesboProgresif rock-metal topluluğu Dream Theater, kariyerinin en önemli albümü “Images and Words”ün 25. yıldönümünde özel bir konseptle İstanbul’a geliyor. Amerikalı grup, 10 Ekim’de Volkswagen Arena’da konser verecek. John Petrucci, James LaBrie, Jordan Rudess, John Myung ve Mike Mangini’den oluşan grup adına John Myung, soruları yanıtladı.
#Dream TheaterAK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi'yle 27 Ağustos 2014'te partisine veda eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğinin ardından AK Parti’ye 979 gün sonra yeniden üye olarak döndü. Erdoğan üyelik beyannamesini imzaladı ve resmen AK Parti'ye üye oldu. Erdoğan, "27 Ağustos 2014 tarihinde milletimiz tarafından cumhurbaşkanlığı görevine seçilmem sebebiyle anayasa gereği ayrılmak zorunda kaldığım, kurucusu olduğum partime, yuvama, sevdama, aşkıma bugün yeniden dönüyorum" dedi. Konuşmasında AB'ye sert mesajlar veren Erdoğan, "Peki biz bundan sonra ne yapacağız diyorlar. Bundan sonra ne yapacağız' demek ne demek? Bundan sonra yapacağınız bir şey var, nedir o? Bugüne kadar açmadığınız şu fasılları açmaktan başka çareniz yok, açarsanız ne ala, açmadığınız takdirde güle güle" diye konuştu.
#AK Parti