Hayatı boyunca hep fazla kilolarıyla uğraştı, hep diyet yaptı. Ne var ki her seferinde verdiğini fazlasıyla geri aldı. Bu kısır döngüyü ancak çocukluğundan itibaren benimsediği sağlıksız yeme alışkanlıklarını ardında bıraktıktan sonra kırdı. Peki bunu başarabilmesini sağlayan şey neydi?
#SağlıkŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1Beslenmeyle ilgili bazı yanlışlar, yapılan tüm araştırmalara karşın doğru biliniyor; araştırmacılar ne derse desin akıllardan silinmiyor. İşte beslenme söz konusu olduğunda, dünyanın en önde gelen uzmanlarının "Yeter artık" dediği efsaneleşmiş yanlışlar.
#SağlıkGeçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıHızlı yaşam temposuna ayak uydurmak için genellikle besinleri çabuk ve aceleyle tüketiyoruz. Fakat hızlı yemek yeme alışkanlığı, başta kilo artışı olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili yapılan pek çok araştırma ise tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. Peki hızlı yemek tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Standart yemek hızı ne kadar olmalı? En önemlisi yemek yeme hızını bilinçli olarak yavaşlatmak için hangi adımlar atılmalı? Bunun gibi pek çok soruya Prof. Dr. Alper Yurci ile cevap aradık.
#SağlıkHavaların ısınmasıyla birlikte yollarda bisikletlilere daha sık rastlar olduk. Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanan da var, spor amaçlı süren de... Ama asıl önemli olan, iki pedal üzerinde güvenli bir şekilde gitmek. Yeni başlayanlar için uzmanlardan tüyolar aldık. Bisiklet nasıl öğrenilir? Hangi ekipmana sahip olmalı? En güzel güzergâhlar hangileridir?
#BisikletFazla kilo, pek çok uzmana göre sağlığı tehdit eden unsurların başında geliyor. Fazla kilonun, kalp damar hastalıklarından diyabete kadar pek çok hastalığa zemin hazırladığı sıklıkla söyleniyor. Ancak geçtiğimiz günlerde İngiliz Diyetisyenler Derneği, ezberleri bozan bir açıklamada bulunarak kadınların ve 60-65 yaş üstü bireylerin ‘biraz fazla kilolu’ olmasını tavsiye etti. Peki bu tavsiyeyi nasıl yorumlamak gerekiyor? ‘Biraz fazla kilolu olmak’ açıklamasındaki kilo miktarı tam olarak ne olmalı? Vücut yağı nasıl faydalar sağlıyor? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkOkulunda Cumhuriyet Bayramı kutlamaları için yapılan etkinlik başlamadan önce öğretmeni tarafından gruptan uzaklaştırılan, gösteriyi ayrı bir köşede elleri önünde izleyen çocuğun görüntülerini seyreden pek çok kişi ‘Bir çocuğa neden böyle muamele edilir?’ diye tepki gösterdi. Olayın iç yüzü henüz netlik kazanmadı ancak küçük çocuğun yaşadıkları her ne sebeple olursa olsun çok üzücü. Biz de 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde hem çocukken öğretmenleri tarafından benzer muamelelere maruz kalan kişilerle konuştuk hem de öğretmen, psikolojik danışman ve çocuk gelişimi uzmanları ile bu konuyu enine boyuna tartıştık.
#Çocuk PsikolojisiYurt dışında çok popüler olan zayıflama iğneleri son zamanlarda ülkemizde de oldukça ilgi görmeye başladı. Bu iğneler obez hastaların zayıflaması için piyasaya sürülse de birazcık kilo fazlalığı olan, diyet ve spor yapmadan hızlı bir şekilde zayıflamak isteyenlerin de tercihi haline geldi. Üstelik reçetesiz satıldığı için kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. Peki bu iğneler ne kadar sağlıklı? Yan etkileri var mı? Verilen kilolar geri alınıyor mu? Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinan Çağlayan hurriyet.com.tr'ye konuştu.
#SağlıkÜlkemizde yeni yeni görmeye başladığımız aronya, tam bir şifa kaynağı... Görüntüsü yabanmersinini andıran bu meyveyi yoğurtla veya yulafla yiyebilirsiniz. Suyu, tozu ve reçelleri de satılan bu ‘süper besin’in kalorisi düşük, çözünür lif içeriği yüksek. Bu sayede kan şekerini düzenliyor, tokluk hissi veriyor.
#AronyaDondurmayla ilgili tüm merak ettiklerimizi işin uzmanından, Dondurmino Gelato ve Çeşme Dondurmacıları Platformu’nun kurucusu, Financial Times tarafından dünyanın en iyi 25 dondurmacısından biri seçilerek ülkemizi gururlandıran ‘Gelato Master Chef’ ünvanlı Mehmet Ali Akbulut’tan dinledik.
#1Bazı tatların stresimizi alıp bizi rahatlatmasının tek nedeni lezzeti değil; onu pişiren kişi ya da çağrıştırdığı anılar... İngilizceye ’comfort food’ (konfor yemeği) olarak yerleşen bu lezzetler kişiden kişiye değişir. Ben de yakınlarımdan fikir alarak onların seçtiği tarifleri vermek istedim. Peki, sizinkiler hangileri?
#Konfor YemeğiMakro besin ihtiyacı, kişilerde yaş, cinsiyet ve vücudun genel ölçüleri dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Sağlıklı bir hayat dengesine sahip olunabilmesi için bu hesaplamalar beslenme düzeni oluşturma gibi aşamalarda yapılmaktadır. Makro besinleri hesaplama noktasında proteinler, karbonhidratlar ile yağlar ele alınmaktadır. Makro besin ihtiyacı nasıl hesaplanır, günlük olarak insanların ihtiyaçları nelerdir ayrıntıları ile derledik.
Güzellik ve estetik trendleri her geçen gün değişiyor. Yazarımız Metin Uyar’ın katıldığı küresel bir toplantıda açıklanan çalışmaya göre de gelecek beş yılda hayatımıza dijital imaj, metaverse klinikleri, sanal estetik, yaşsızlık ve cinsiyetsiz yüz kavramları girecek. Biz de uzmanlara bu trendlerin ne anlama geldiğini sorduk.
#EstetikYaz tatili denince şüphesiz ilk akla gelen şey deniz! Türkiye ise üç tarafı denizlerle çevrili bir tatil cenneti. Bu nedenle kumlu, taşlı, dalgalı ve sığ gibi her tür koy ya da plajlara sahibiz. Biz de yaz tatili için planların yapıldığı şu günlerde yazarlarımıza ‘Türkiye’nin en güzel ücretsiz plajları hangileri?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 plajı önerdiler.
#TatilGünümüzde sağlıklı beslenmek ve kilo almamak için bakliyat tüketimine dikkat edilmelidir. Sağlıklı bakliyatlar arasında tüketilen nohut herkes tarafından çok sevilir. Nohut kilo aldırır mı? Beyaz, yeşil, taze, haşlanmış ve kavrulmuş nohut yemek kilo yapar mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamBirçok insanın kilo vermek için çaba gösterdiği bilinir. Sadece kilolu olan kişiler değil ideal kilosunda olmadığını düşünen kişilerde kilo vermeyi arzu ederler. Özellikle ip atlayarak kilo verme sürecini daha hızlı bir hale getirmeniz mümkündür. İp atlamak kilo verdirir mi? Her gün evde ip atlamak zayıflatır mı? İşte, merak edilenleri derledik.
Zayıflama konusunda başarılı olmak için etkili yollardan biriside yürümektir. Dışarıda veya evde bile kolayca yapılabilen yürüyüş sağlıklı yaşam içinde oldukça gereklidir. Bundan dolayı çoğu insan gününün önemli bir vaktini yürüyüş yaparak geçirir. Yürümek kilo verdirir mi? Evde, gün içinde yavaş ve tempolu yürüyüş yapmak zayıflatır mı? İşte, tüm detaylar.
Zengin besin değeri ve sağlığa yararları nedeniyle kayısı ülkemizde çok sık tüketilen meyvelerden birisidir. Sağladığı faydaların yanı sıra kilo vermek isteyen kişiler kayısının diyet listelerinde bulunup bulunmadığını da sıklıkla araştırmaktadır. Peki kayısı kilo aldırır mı? Diyette yaş ve kuru kayısı yemek kilo yapar mı? Sizlere kayısı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamBademin vücuda pek çok faydası vardır. Bunlardan birisi de göbek yağlarını eritmeye ve zayıflamaya yardımcı olmasıdır. Bademin bu özellikleri aynı zamanda da bilimsel araştırmalar tarafından ispatlanmıştır. En popüler kuruyemişler arasında yer alan badem, herhangi bir öğün ya da atıştırmaya harika bir şekilde çok iyi bir katkı sağlar. Badem kilo aldırır mı tüm detayları ile sizler için derledik.
#Sağlıklı Yaşam"Bırak artık şu elindeki ekmeği", "Sen yine mi kilo aldın?", "Sana evde yemek vermiyorlar mı?", "Sınıf arkadaşın senden daha uzun, büyümüyorsun..." Bu cümleler arasında size de tanıdık gelenler var mı? Ebeveynlerin çocukluk döneminde kurduğu 'beden' ve 'yemek' baskıları, bireylerde ciddi yeme bozukluklarına yol açıyor. Kimisi hayatı boyunca diyet yapıyor, kimisi zorla yedirilen bir yemeği ömrü boyunca görmek istemiyor, kimisi ise sürekli "Daha fazla yemeliyim, kilo almalıyım, boyum uzamalı" diye çabalıyor. İşte çocukluk döneminde yemek baskısına maruz kalan ve bu durumu bir 'travma' haline gelen insanların hikayeleri...
#Yeme BozukluğuMerdiven çıkmak çoğumuz için zordur ve gözümüzü korkutur. Birkaç basamak sonra yorulur ve nefes nefese kalırız. Merdiven inmek ise çıkmaktan daha kolay gelir. Bu nedenle en çok kas yapan ve sağlığa en fazla fayda sağlayan şeyin en zor olan merdiven çıkma kısmı olduğunu düşünüyoruz. Peki gerçek böyle mi?
#Sağlık