Pedal çevirmenin mevsimi geldi

Güncelleme Tarihi:

Pedal çevirmenin mevsimi geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2024 07:00

Havaların ısınmasıyla birlikte yollarda bisikletlilere daha sık rastlar olduk. Bisikleti ulaşım aracı olarak kullanan da var, spor amaçlı süren de... Ama asıl önemli olan, iki pedal üzerinde güvenli bir şekilde gitmek. Yeni başlayanlar için uzmanlardan tüyolar aldık. Bisiklet nasıl öğrenilir? Hangi ekipmana sahip olmalı? En güzel güzergâhlar hangileridir?

Haberin Devamı

Açık havada bisiklet sürmek uzmanlara göre stresi ve depresyonu azaltıyor, insan psikolojisine iyi geliyor. Bisiklete ulaşım aracı olarak binilmesi karbon ayak izimizi de azaltıyor. Ülkemizde bisiklet yollarının artmasıyla şehir içinde de iki tekerlekli aracı kullananların sayısı çoğaldı. Ayrıca bu spora olan ilgi yüzünden tüm dünyada bisiklet etkinlikleri, fuarlar, sürüşler ve uluslararası bisiklet yarışları düzenleniyor. Türkiye’de her yıl gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu da ülkemizde bisiklet kültürünün gelişmesinde önemli rol oynuyor.

Pedal çevirmenin mevsimi geldi

Uluslararası sporcuları ağırlayan bu dev organizasyon genç sporculara da ilham veriyor. 14 ülkedeki 25 takımdan 175 bisikletçinin kıyasıya mücadele ettiği 59. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu (TUR 2024) bu yıl 21 Nisan’da Antalya, Düden Şelalesi’nden başladı. Kemer-Kaş, Fethiye-Marmaris, Marmaris-Bodrum, Bodrum-Kuşadası, Kuşadası-Manisa, ve İzmir-İstanbul rotalarında pedal basan yarışçılar 1.200 km yol yaptı. Genel klasmanda şampiyon Hollandalı bisikletçi Frank van den Broek oldu. Biz de yarışa Kuşadası’ndan katılıp bisikletçileri İstanbul’a kadar takip ettik. Bu sırada da bisiklet yarışçıları ve uzmanlarıyla konuştuk, spora yeni başlayacaklar için önerilerini istedik.

Haberin Devamı

‘KULÜPLERDEKİ ANTRENÖRLERLE İLETİŞİME GEÇİN’

Pedal çevirmenin mevsimi geldi


Ramazan Yılmaz (19) Bisikletçi, Adria Mobil takımı

◊ İnsanın sınırlarını gerçekten zorlayan bir spor. Ama biz sınırlarımızı zorlamaktan zevk alıyoruz.

◊ Türkiye’de bisikletler, Avrupa’dakilere kıyasla daha ucuz. Bu spora merak salanlar imkânlarına uygun bir bisiklet bulup başlayabilirler. Ayrıca şehirlerindeki kulüplere giderek oradaki antrenörlerle iletişime geçebilirler.

‘KİLO VERMEK İÇİN BAŞLADIM’

Pedal çevirmenin mevsimi geldi


Samet Bulut (21) Bisikletçi, Beykoz Belediye Spor Kulübü

Haberin Devamı

◊ Aslında bisiklete kilo vermek için başladım. Küçükken çok yapılı bir çocuktum, ergenlik dönemine girerken bisiklete başlamak benim için çok faydalı oldu. Yeni başlayanların öncelikle sağlıkları için bisiklete binmeleri lazım.

◊ Milli sporcu olduktan sonra birçok ülkeye gittim. Bu sporu yaptığım için birçok insan tarafından tanındım.

‘KÜÇÜK YAŞTAKİLERE EĞİTİM İMKÂNI’

Pedal çevirmenin mevsimi geldi


Serdar Anıl Depe (26) Bisikletçi, Spor Toto Cycling Team

◊ Bisiklete yeni başlayacaklar gençlik ve spor il müdürlüklerine gidip oradaki antrenörlerden destek alsınlar. Küçük yaştakilere ‘bisiklete nasıl binilir’ eğitimi veriliyor.

◊ Gençlik ve spor il müdürlüklerinin çoğunda bisiklet ve kask gibi malzemeler var. Bu malzemeleri isteyen kullanılabiliyor.  

Haberin Devamı

‘ŞEHİRDE ULAŞIM İÇİN KATLANABİLİR BİSİKLET…’

Pedal çevirmenin mevsimi geldi


Erman Öner, Cyclist Türkiye bisiklet dergisi editörü

◊ Şehirde ulaşım için katlanabilir bisiklet uygun. Hafta sonu hobi amaçlı binmek veya doğayla iç içe olmak için dağ bisikleti ideal. Sportif olarak kullanacaklar yarış bisikleti tercih edebilir. 

◊ Kendinize bütçeniz içinde uygun bisikleti seçebilirsiniz. Yerli üreticiler, yabancılara göre biraz daha uygun fiyata geliyor.

Ä°STER ÅžEHÄ°RDE Ä°STER DOÄžADA SÃœRÃœN

◊ İstanbul, İzmir ve Antalya gibi bisiklet popülasyonunun yüksek olduğu şehirlerde sahil şeridindeki bisiklet yollarını öneririm. Antalya’da Konyaaltı, İzmir’de Alsancak, İstanbul’da Bebek, Caddebostan gibi.

Haberin Devamı

◊ Doğayla iç içe olmak isteyenler İstanbul’da Aydos Ormanı ve Belgrad Ormanı’na gitsin.  İzmir’de Terapi Ormanı’nı öneririm.

◊ Yol bisikleti sürücüleri için İstanbul’daki en güzide duraklardan biri Şile. Antalya’da benim en çok sevdiğim Feslikan Yaylası’na doğru giden Geyikbayırı yolu. İzmir’de Çeşme etrafında sürmek keyifli oluyor. (Erman Öner)

◊ İstanbul’un yokuşlu bir şehir olduğu söylenir, doğrudur ama İstanbul’un her iki yakasında çok uzun bir sahil şeridi var. Kadıköy’den çıkıp Pendik’e kadar hiç bisiklet yolundan ayrılmadan seyahat yapabiliyorsunuz.
Avrupa Yakası’nda da Yenikapı’dan Yeşilköy’e kesintisiz gidebiliyorsunuz. Yeşilköy’den Büyükçekmece’ye kadar arada küçük kesintiler de olsa bisiklet yolları var.

Haberin Devamı

◊ İstanbul’un kuzey köyleri olağanüstü. Silivri’nin, Çatalca’nın köylerinin eşi benzeri yok. Kondisyonunuz varsa 100-150 kilometre git-gel yapabiliyorsunuz. Çatalca merkezden yukarı doğru çıktığınızda muazzam bir kültürel, doğal ve tarihi miras var. Terkos Gölü civarındaki Ormanlı Köyü, Çanakçı Köyü’nden çıkarsın, Çatalca’dan Ormanlı Köyü’ne kadar muazzam peyzajın içinde gidersin. (Aydan Çelik, bisiklet yazarı)

 

NEON GÄ°YSÄ°, ÇAMURLUK, FARÂ

◊ Mutlaka kaskınız olsun. Gerçekten kazanın ne zaman geleceğini bilemiyorsunuz. Bisikleti karanlıkta sürecekler ön ve arkasına far taktırsın. Fark edilmesi kolay neon kıyafetler seçin. Ulaşım aracı olarak kışın da kullanmanız gerekecekse çamurluğu olsun. Bisiklet yoluna yayalar girebiliyor, bu yüzden uyarmak için korna taktırın. Bisiklet sürdükçe vücudumuz su kaybediyor. Bir matara kafesi ve matara edinmekte fayda var. (Erman Öner)

◊ Ekipman olarak kask, kilitli pedallı ayakkabı, yedek lastik ve pompa her zaman olması lazım. Kilitli pedallı ayakkabı herhangi bir durumda ayağınızın pedaldan kaymasını önlüyor. (Ramazan Yılmaz)

◊ Güvenlik her şeyin önünde geliyor; kask, eldiven, iyi bir güneş gözlüğü. Güneş kremi mutlaka sürün. Bisikletinizde mutlaka aydınlatma, gece hatta gündüz flaşörü kullanın. (Aydan Çelik)

BAKMADAN GEÇME!