Kestane, bol ve besleyici olmasının yanı sıra uzun süre saklanabilmesiyle de İtalyan mutfağının en sevilen malzemelerinden biri her zaman... Castagnaccio, basitçe kestane unu, su ve zeytinyağından yapılan, enerji bombası, yassı bir kek. Farklı bölgelerin kendine özgü yorumlarıyla zaman içinde farklı tarifleri de gelişmiş...
#Kestaneİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkÇölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Çölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıÇölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, ülkemizde ve dünyada değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile hatırlatılmaktadır. Peki, çölyak hastalığı tam olarak nedir?
#Çölyak HastalığıBartın’dan Kırklareli’ne uzanan kıyı şeridinde deniz suyu sıcaklığı geçen hafta 25 dereceye ulaştı. Batı Karadeniz’in tek Mavi Bayrağı bu yaz da Düzce’nin Akçakoca ilçesinde dalgalanıyor. Bölgenin temmuzda yapılan yayla festivalleri yıl ramazan nedeniyle erken tarihe alındı, bazıları bayram sonrasına ertelendi.
İyi bir otel kafesinin müşterisi, sadece otelde konaklayanlardan ibaret olmaz. Hele de bulunduğu şehrin önemli noktalarından birindeyse. Diğer kafelere kıyasla otel kafelerinde gün boyu daha yoğun bir trafik yaşanır. Bir masada iş toplantısı yapılırken, diğerinde birkaç arkadaş beş çayı için buluşmuş olabilir. Bir yazar veya şair sırf bu kalabalığı izlemek için orada bulunabilir.
Kırpışan gözlerle bakar çocuklar, çiçekler daha güzel, bulutlar daha pamuk gibi olur bayramlarda. Serçelerin şakımaları bir şarkıya dönüşür. Çocukluk ülkesine geri döner büyükler. Kavgasız, gürültüsüz bir hayat özler herkes. Pintiler cömertleşir, küsler barışır. Konukseverlik, adalet, dürüstlük, hoşgörü, yardımlaşma ve dayanışma duyguları artar. Kalpleri yumuşatır bayramlar.