Kristal şişelerde saklanıp, ufak kadehlerde servis edilen, meyve rayihasıyla dolup taşan bu içki... Hayli kibar olmasına rağmen şekerli tadıyla hiç belli etmeden baş döndürebilecek kadar da güçlü üstelik.
Latince anlamı "akışkan hale getirmek" olan likörün, gerçekten de hazırlandığı meyve ya da tohumların akışkan hali olduğu söylenebilir. Ev yapımı likörlerin tadıysa doğal olarak bir başka güzel olur.
Dünyada abartısız, binlerce çeşit likör olduğunu biliyor muydunuz? Ve kendinizin de evde vişne, böğürtlen, ahududu, kahve, hatta süt likörü hazırlayabileceğinizi. Likör hazırlanışı itibariyle neredeyse bir laboratuvar çalışması kadar titizlik ister. Kullanılan malzemelerin miktarı, ölçüsü, bekletilme ve karıştırılma süreleri çok önemlidir; hatta bütün bunlar hazırlanan likörün kalitesini belirleyen en önemli faktörlerdir.
Temel olarak, etil alkol (kanyak ya da votka kullanılabilir), şeker ve meyve ile hazırlanan likörler, kalitelerine göre adi, ince, yarım ince ve çok ince olarak tanımlanır. Türkiye’de hazırlanıp şişelenen likörler de dünya çapında ödüllere layık görülmüştür. Isparta’nın gül, Konya’nın kayısı, Adana’nın portakal ve Bodrum’un mandalina likörü altın madalyası olan likörlerimizden sadece birkaçı...
Bizim ahududu likörümüz dünyada üretilen likörler arasında türünün en kaliteli örneği. Oldukça meşhur kahve likörümüz olan paşa likörü ise, kalite bakımından dünyaca ünlü benzerleriyle aşık atabilecek durumda olmasına karşın, gerektiği gibi sahip çıkılmadığından ne yazık ki bu likörü bulmak artık oldukça zor.
Mantarlı İtalyan makarnası
6 kişilik
Hazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi
20 dakika
Malzeme listesi
1 paket penne makarna
10-12 su bardağı su
Sosu için;
400 gr kültür mantarı (veya kestane mantarı)
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet çarliston biber
4 adet orta boy domates
1 çay kaşığı tuz, karabiber
1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri (veya taze kaşar)
Sosu hazırlamak için; soğanları incecik, yemeklik doğrayın. Çarliston biberlerin saplarını kesip tohumlarını ayıklayın. Sonra, yıkayıp çok ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri de tavla zarı formunda doğrayın. Son olarak, iyice yıkadığınız mantarları uzunlamasına ve ince ince dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir tava veya tencerede kızdırıp üzerine soğan ve biberi ekledikten sonra, orta ısılı ateşte, karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
Mantarı da hemen ilave edip ocağın ısısını yükselttikten sonra sürekli karıştırarak 4-5 dakika kavurun. Ocağın ısısını orta dereceye getirdikten sonra, domatesi aktarıp 4-5 dakika daha kavurun ve ocaktan alın. Tuz ve karabiberi de serpiştirip bir kenarda bekletin. Diğer taraftan; 10-12 su bardağı suyu büyük bir tencereye aktarıp bir tatlı kaşığı tuz ekleyerek kaynatın. Makarnayı kaynayan suya aktarıp ara sıra karıştırarak 10 dakika kadar haşladıktan sonra süzün. Tekrar aynı tencereye alıp, üzerine hazırladığınız mantarlı sosu ilave edin. Rendelenmiş peyniri de katıp, karıştırın. Ocağın altını tekrar yakıp soslu makarnayı kısık ateşte, ara sıra karıştırarak 2-3 dakika pişirin. Üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak sıcak servise sunun.
Dondurmalı İtalyan keki
6 kişilik
Hazırlama süresi 20 dakika
Malzeme listesi
Kek için;
25- 30 adet kakaolu bisküvi
(Pötübör bisküvi de kullanabilirsiniz.)
100 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
1 tatlı kaşığı tarçın
1-2 yemek kaşığı soğuk su
Üzeri için;
8 ya da 10 top vanilyalı dondurma
1/2 su bardağı dövülmüş fındık içi
8 ya da 10 top çilekli dondurma
1/2 su bardağı çilek
Parçaladığını bisküvileri ve tarçını mutfak robotuna aktarıp çekin. Un haline gelen bisküvileri derin bir kaba aktarıp üzerine eritilip ılıtılmış margarini ekleyin. Yoğurarak yumuşak bir hamur hazırlayın. Eğer hamur toplanıp kıvam bulmazsa soğuk su ilave edebilirsiniz. Yaklaşık 20-25 santim çapındaki kelepçeli kek kalıbına hamuru bastırarak ve kenarlarını 2 santim yükselterek yayın. Buzdolabına koyup bekletin.
Diğer taraftan, vanilyalı dondurmayı ve çilekli dondurmayı ayrı ayrı kaplara koyun. Oda sıcaklığında dondurmaların hafifçe yumuşamasını bekleyip vanilyalı dondurmaya çekilmiş fındık içini, çilekli dondurmaya ise çekilip püre haline getirilmiş çilekleri aktararak karıştırın. Dolaptaki kalıbı çıkarıp önce fındıklı vanilyalı dondurmayı, bisküvi pastasının üzerine kaşıkla yerleştirin. Keki buzdolabının derin dondurucusunda 15-20 dakika bekletin. Sonra çıkarıp üzerine bu sefer çilekli dondurmayı yayın. İki katlı dondurmalı keki derin dondurucuda en az 4-5 saat bekletin. Servis yapmadan önce dolaptan çıkarıp birkaç dakika beklettikten sonra pasta gibi dilimleyerek ikram edin. İsterseniz üzerine çikolatalı sos da gezdirebilirsiniz.