Diyet çılgınlığı

Güncelleme Tarihi:

Diyet çılgınlığı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2006 06:00

Artan zayıflama çılgınlığı ile birlikte, kişileri hayallerine ulaştıran farklı temellere dayalı alternatif uygulamalar manşetleri süslemektedir.

Haberin Devamı

Yıllardır gündemi meşgul eden Atkins, Montignac, Pritikin, İsveç, Lahana çorbası, South Beach ve Ayırma diyetleri ardından son zamanlarda artan ilgi gören asit - alkali diyetlerini mercek altına aldık.

Bazı hatalı diyetler belli hastalıkları engellemek için ya da zayıflamayı hızlandırmak için sadece asidik ya da alkali gıdaları tüketmeyi önermektedir. Ancak gerçek şu ki denge sağlamak çok daha önemlidir, total vücut sıvılarının çok alkali veya asidik olması tehlikelidir. Besinler vücutta metabolize edildikten sonra kalan son ürünün alkali veya asidik olmasına göre iki grupta incelenmektedir. Kimya derslerinden hatırlarsanız ph seviyesi 7 değerinde nötrdür, 7'nin altında olması alkali, üstünde olması ise asidik ortam yaratır.

Alkali-kül diyeti (Alkaline-ash diet)

Diyette alkali oluşturan besinler arttırılıp asit oluşturan besinler kısıtlanır. Ürik asit taşları ve sistin taşları bulunan kişilerde bu diyetten yararlanır.

Asit-kül diyeti(Acid-ash diet)

- Diyette asit oluşturan besinler arttırılıp, alkali oluşturan besinler kısıtlanır.

- Asidik idrar kalsiyum ve magnezyumun fosfat ve karbonat taşlarının atımını kolaylaştırır.

- Aynı zamanda idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçların etkinliğini de arttırır.

Vücuttaki asidite göstergeleri nelerdir?

• Kronik yorgunluk hissi
• Fazla mukus üretimi
• Burun tıkanıklığı
• Enfeksiyonlara yatkınlık
• Heyecanlı, sinirli, irite ruh hali
• Kuru saç, güçsüz saçlar
• Baş ağrısı
• Eklem ağrıları
• Kas ağrıları
• Sık uçuk oluşumu

Bana asitli bir besin söylemenizi istesem, sanırım bir çoğunuz limon veya greyfurt yanıtını verirsiniz. Bu besinler tüketilmeden önce asidik değere sahip olsalar dahi sindirim sonrası vücutta alkalin etkisi yapmaktadırlar. Bu örnekten sonra, gelin alkali ve asidik besinleri listeleye göz atalım.

Alkalin yiyecekler

Alkalin sebzeler


Tüm çiğ sebzeler, tüm yeşil salatalar, bamya, börülce, brokoli, domates, fesleğen, filizli yiyecekler, havuç, ıspanak, kabak, karnabahar, kereviz, kırmızı deniz otu, lahana, marul, maydanoz, pancar, patates, patlıcan, salatalık, sarımsak, semizotu, soğan, yeşil bezelye, yeşil fasulye, yeşil otlar, yeşil pazı.

Alkalin meyveler

Ahududu, ananas, armut, avokado, balkabağı, böğürtlen, çilek, domates, elma, greyfurt, karpuz, kayısı, kiraz, kuru hurma, kuru incir, kuru üzüm, limon, mandalina, muz, portakal, şeftali, tropikal meyveler, üzüm.

Alkalin proteinler

Badem, brezilya kestanesi, fındık, keçi peyniri, keçi sütü, kestane, soya peyniri, tofu.

Diğerleri

Tüm yeşillikler, zeytinyağı, arı poleni, bal, bitkisel çaylar, çiğ elma sirkesi, deniz tuzu, hindistan cevizi, kanola yağı, keten tohumu, kırmızı biber, köri, tarçın, meyve suları, otlar, zencefil.

Asidik yiyecekler

Asidik sebzeler


Konserve, mercimekler, mısır, yağda pişmiş yiyecekler.

Asidik yağlar

Avokado yağı, ayçiçeği yağı, domuz yağı, susam yağı, tereyağı.

Asidik meyveler

Erik, konserve meyveler, hazır meyve suları,

Diğerleri

Alkol (Bira, şarap, likör), aspirin, beyaz şeker, işlenmiş sütler (Soya, pirinç, badem, yulaf unu), kahve, kahverengi şeker, kakao, karabiber, ketçap.

Kimyasallar

Kola, meşrubat, sigara, siyah çay, şişelenmiş salata sosları, tuz, uyuşturucu maddeler, yapay tatlandırıcılar, yer fıstığı, yoğurt, yumurta

Asidik tahıllar

Tüm ekmekler, tüm pirinçler, beyaz unlu gıdalar, çavdar, kek, kepek, yulaf, makarna, patlamış mısır, pişmiş tahıllar, rafine şekerli tahıl, soda, yulaf unu.

Asidik baklagiller

Barbunya, kırmızı fasulye, mercimekler, nohut, siyah fasulye, soya fasulyesi, soya sütü

Asidik süt ürünleri

Buzlu süt, dondurma, peynir, tereyağı,

Asidik proteinler

Sığır eti, ceviz, dana eti, domuz eti, geyik ve karaca eti, hindi, ıstakoz, istiridye, kabuklu deniz ürünleri, karides, kuzu eti, mezgit, midye, organ etleri, jambon, sardalya, sucuk, sosis, tavşan eti, ton balığı.

Not:Bu yiyecekler temizlenme sürecini yavaşlattığı ve plakların çözülmesini azalttığı için sınırlı tüketilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!