Kışa Özel Kestaneli Tatlar

Güncelleme Tarihi:

Kışa Özel Kestaneli Tatlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2002 00:00

Kışın gelmesiyle birlikte köşe başlarını tutan kestane kebap kokusu, artık birçok farklı yemeğe kendi lezzetini katıyor. Hindiden pilava, tatlıdan ekmeğe kestaneli tariflerle sofralarınız şenlenecek...

Haberin Devamı

Fırında Kestaneli Hindi
(4 kişilik)

Malzemesi
1.5 kg'lık hindi, 10 su bardağı su, 8 çorba kaşığı yağ, 3 çorba kaşığı margarin, 2 orta boy soğan, 1 kahve fincanı domates salçası.

Salçası için
4 çorba kaşığı kızartma yağı, 1 çorba kaşığı patates unu, 2 su bardağı hindi suyu

Garnitür için
Yarım kg kestane, 4 çorba kaşığı kızartma yağı, 3-4 su bardağı hindi suyu, Tuz

Hazırlanışı
Hindiyi temizleyip iyice yıkayın. 10 bardak su ve tuz ilavesiyle birlikte haşlayın. Yarım halkalar halinde doğranmış soğanları margarinde pembeleşene kadar kavurun. Salça, tuz ve hindiyi haşladığınız sudan 2 su bardağı ekleyip 5 dakika kadar kaynatın. Hindiyi haşlama suyundan alıp, fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine hazırladığınız salçayı gezdirerek dökün ve önceden ısıtılmış fırına verin. Arda bir fırından çekerek salçasından kaşıkla alıp hindinin üzerine gezdirin. Pişinceye kadar bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Hindiyi pişirdiğiniz salçadan 4 çorba kaşığı alın. Patates unu ve 2 su bardağı hindi suyu ile karıştırarak bıza kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kestanelerin kabuklarını çizip fırında veya tavada kavurun. Soğuduktan sonra kabuklarını ve zarlarını soyun. 3-4 bardak hindi suyu ve hindiyi kızarttığınız salçadan 4 çorba kaşığı ekleyerek kestaneler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ekleyin. Kestaneleri delikli kepçe ile bir tabağa alın. Kızarmış hindiyi servis tabağına alıp çevresine kestaneleri koyun. Hindiyi pişirdiğiniz salçanın kalanını üzerine gezdirdikten sonra sıcak olarak servis yapın.

Kestaneli Ekmek

Malzemesi
4 su bardağı kestane unu, 3 su bardağı beyaz un, Yarım kibrit kutusu yaş maya, 5 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz.

Hazırlanışı
Her iki unu elekten geçirerek bir kaseye dökün. Ilık suda eritilmiş maya ve tuzu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamura ekmek biçimi verip önceden yağlanmış bir tepsiye koyun. Birkaç saat dinlendirin. Çok sıcak fırında yaklaşık 60 dakika pişirin.

Kestane Tatlısı
(4 kişilik)

Malzemesi
Yarım kilo ketane, 2 çorba kaşığı tereyağı, 3 çorba kaşığı toz şeker, 3 yumurta, 6 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı vanilya, 1 tutam tuz, 50 gr çikolata.

Hazırlanışı
Kaynar suda kestaneleri 5 dakika haşlayıp süzgece alın. Kabuklarını ve zarlarını soyun. Sütü bir kaba koyup vanilya ekleyin. Kestaneleri ekleyin ve 45 dakika pişirin. Karışımın içinde kestaneleri iyice ezin. Bir başka kapta yağ, şeker ve çikolatayı eritip kestaneyi ilave edin ve karıştırın. Yumurtaların sarılarını ve aklarını ayrı ayrı çırptıktan sonra karıştırıp kestanelerle ilave edin. Karışımı küçük bir fırın tepsisine boşaltıp önceden ısıtılmış orta ısılı fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.

Kestane Unlu Zengin Kek
(4 kişilik)

Malzemesi
4 kahve fincanı kestane unu, 1.5 kahve fincanı kuru üzüm, Yarım su bardağı zeytinyağı, Yarım su bardağı süt, 3 çorba kaşığı tozşeker, 2 çorba kaşığı çam fıstık, 1 çorba kaşığı çekilmiş ceviz, 5 adet kuru incir, 2 çorba kaşığı rom, Tuz.

Hazırlanışı
Elekten geçirilmiş un, tuz ve şekeri derince bir kapta karıştırın. Akıcı bir sıvı olması için yeterince süt ilave ederek sulandırın. Hazırladığınız bu karışımı önceden yağlanmış 22 santim çapında bir kalıba dökün. Çam fıstığı, ceviz, kıyılmış kuru incir ve romda bekletilmiş üzümü bir başka kapta karıştırdıktan sonra kalıptaki harcın üzerine yayarak koyun. Üzerine yağ gezdirip 200 dereceye ayarlı fırında 45 dakika pişirin. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.

Kestaneli Pilav
(4 kişilik)

Malzemesi
1 su bardağı pirinç, Yarım kilo kestane, 2 parça tavuk budu veya göğsü, 1.5 su bardağı tavuk suyu, 3-4 adet havuç, 1 çorba kaşığı margarin, 2 orta boy domates

Hazırlanışı
Kestaneleri haşlayıp kabuklarını soyun. Tavuk etlerini haşlayın. Havuçları küçük küpler halinde doğrayıp margarinde yaklaşık 5-6 dakika kavurun. Pirinci ıslatıp yıkayın. Suyunu süzüp havuçlara ilave ederek karıştırın. Üzerine tavuk suyu ve tuz ilave edip pişirin. Pirinç suyunu çekmeden önce kestaneleri ekleyin. Tencerenin kapağı tam kapalı olarak kısık ateşte demlenmeye bırakın. Servise kadar tencereyi sıcak subuharının üzerinde bekletin. Bu arada tavuk etlerini de kuşbaşı doğrayın. Genişçe bir tabağın ortasına doğranmış domatesi koyun. Çevresine tavuk etlerini döşeyip üzerine pilavı boşaltıp servis tabağına ters yüz edin. Bademlerle süsleyip servis yapın.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!