Kestanenin tarihçesi

Kestane deyince yazılacaklar hiç bitmiyor. Geçen hafta başladığım ve dün de devam ettiğim kestane dizisine bugün de devam edeyim dedim.

Bir kestane türü olan ve hem lezzeti hem de az da olsa zehirli olması nedeniyle yenmeyen at kestanesine bu adın neden verildiğini biliyor musunuz? Bu kestane türü 16 . yüzyıldan beri hasta atların tedavisinde kullanıldığı için bu adı almış. Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu’da değil. Yunan Yarımadası’ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren. Ayrıca kestane Avrupa’ya da ilk kez bu kentten gitmiş. İran’da çok daha önceden beri soyluların gözdesi olan kestanenin bu kadar yaygınlaşmasını sağlayan ise Romalılar olmuş. Çünkü Romalılar egemenlikleri altındaki topraklara ceviz ve kestane ağaçları dikmeyi ihmal etmemişler. Kestaneden bahsedip de ne yazık ki kestane ağaçlarının giderek azalmasına yol açan, mürekkep hastalığından ve kestane dal kanserinden bahsetmemek olmaz. Ağacın köklerinin çürümesine neden olan mürekkep hastalığı da dal kanseri de kestane ağaçlarının geleceğini tehdit etmekte. Özellikle dal kanseri nedeniyle Bursa’da kestane üretimi son otuz yıl içinde ciddi oranlarda düşmüştür.

Zeytinyağlı kabak çiçeği dolması

4 kişilik

Hazırlama süresi 25 dakika

Pişirme süresi

30 dakika


Malzeme listesi

30-40 adet kabak çiçeği

İç harcı için;

Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan zeytinyağı Türk kahvesi fincanıyla 2 fincan pirinç 2 adet orta boy kuru soğan

1 yemek kaşığı dolmalık kuru üzüm 1 yemek kaşığı tozşeker 1 çay kaşığı tuz, karabiber 1 adet limonun suyu 1 su bardağı sıcak su

Pirinç sıcak suda 20 dakika kadar bekletilip yumuşatılır. Dolmalık üzüm iyice yıkanıp süzülür. Soğanlar incecik doğranır. Zeytinyağının yarısı orta boy bir tencereye aktarılıp orta ısılı ateşte kızdırılır. Soğan tencereye koyulup sürekli karıştırılarak 2 dakika kadar kavrulur. Üzerine hemen suyu süzülüp yıkanan pirinç ekleynp karıştırılmaya devam edilerek 2 dakika daha kavrulur. Üzerine tozşeker, tuz ve karabiber serpilip üzüm de katılır. Limon suyu ve sıcak su gezdirilip karıştırılır. Kısık ateşte, pirinç suyunu iyice çekinceye kadar pişirilip ocaktan alınır. Harç ılık hale gelinceye kadar bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, kabak çiçekleri fazla hırpalamadan yıkanıp süzülür. Çiçeklerin uç kısımları el yardımıyla açılarak içlerine dolma harcından ikişer çay kaşığı kadar doldurulur. Kabak çiçeklerinin uç kısımları alta doğru katlanıp geniş bir teflon tencereye yan yana sıralanır. Kalan zeytinyağı dolmaların üzerine gezdirilip 1 su bardağı kadar ılık su eklenir. Dolmaların pişerken yerlerinden çıkmaması için üzerlerine küçük bir porselen tabak kapatılır. Dolmalar tencerenin kapağı kapalı vaziyette, orta ısılı ateşte, 20-25 dakika kadar pişirilip ocaktan alınır. (Kabak çiçeği çabuk pişen bir sebzedir.) Ilık hale gelen dolmalar servis tabağına alınıp servise sunulur.

Vişne soslu kek tango

8 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

6 adet yumurta (Oda sıcaklığında beklemiş olmalı.) 1,5 su bardağı tozşeker 1 su bardağı süt 150 gr bitkisel margarin 1 su bardağı sade kekun

1 su bardağı pirinç unu 4 tepeleme yemek kaşığı kakao 1 paket kabartma tozu 1 paket vanilya

Üzerinin sosu için;

1 su bardağı soğuk süt, 1 su bardağı vişne suyu 2 çay kaşığı dolusu mısır nişastası 1 yemek kaşığı tozşeker

Yumurtalar derin bir karıştırma kabına kırılıp üzerine tozşeker ilave edilerek mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpılır. Üzerine süt ve yumuşak yağ eklenip 2-3 dakika daha çırpmaya devam edilir. Kekun, pirinç unu, kakao, kabartma tozu ve vanilya başka bir derin kapta karıştırılır. Sonra da yumurtalı karışımın üzerine aktarılır. Tahta kaşık ya da plastik spatula yardımıyla tüm malzemeler iyice karışıncaya kadar karıştırılır. Böylece koyu muhallebi kıvamında bir kek hamuru elde edilmiş olacaktır. Diğer taraftan, en az 30 santim çapındaki kek kalıbı ya da cam ya da dikdörtgen borcam 2 yemek kaşığı sıvıyağla yağlanıp içine 1 çay kaşığı kadar un serpilir. Hazırlanmış olan kek hamuru bu yağlı ve unlu kalıba aktarılır. Kek, 5 dakika önceden ısıtılıp 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış olan fırında 35-40 dakika, kabarıncaya kadar pişirilip çıkarılır. Fırından çıkarılan sıcak kekin üzerine hemen soğuk süt gezdirilir ve kek bir kenarda bekletilir. Diğer taraftan, sosun hazırlanması için; vişne suyu, mısır nişastası ve tozşeker küçük bir tencereye koyulur. Tel çırpıcı yardımıyla çırpılıp nişasta eritildikten sonra çok kısık ateşte, sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Koyulaşan ve kaynayan sos hemen ocaktan alınır. Biraz ılınınca soğuk kekin üzerine gezdirilip servise sunulur. İstenirse kekin üzeri taze meyve, ceviz, fındık, hindistanceviziyle süslenebilir.

Not: Bu çok kabaran bir kek olduğu için büyük boy bir kalıp kullanılmasını öneririm.
Yazarın Tüm Yazıları