Çeşitli kent meydanlarına yerleştirilen karpuz, zeytin, ekmek, çay, simit gibi heykellerin “Türk Pop Art’ı” olduğu fikrini ortaya atan sanatçı Komet, sanat dünyasında tartışma yarattı. Sanatçılar, hemen her kentte görülen bu heykelleri Hürriyet’e değerlendirdi...
#Abuk Sabuk HeykellerİZMİR Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3. kez düzenlenecek Heykel Çalıştayı’nın hazırlıkları sürerken, kentin gelecekteki dokusuna yönelik çalışmalar da hız kazandı. Ünlü heykeltıraş ve mimarlarla buluşan Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmir’in kamusal alanlarını sanat eserleriyle donatmak istediklerini söyledi. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nilüfer Ergin, "Türkiye’de heykel sanatının bu kadar mağdur edilmeye çalışıldığı bir dönemde, sadece kendim ve sanatım adına değil, gelecek nesiller adına da Sayın Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ediyorum" dedi.
Kültür Bakanı Günay’ın "Ankara’ya Atatürk’ten sonra ufku olan bir siyaset adamı, bir devlet adamı, vali, belediye başkanı, başbakan gelmedi" sözlerine Gökçek’in, "Sayın Bakan geceyarısı konuştuğu için kafası karışıktı, meşguldü, iyiydi herhalde" karşılığını vermesi Ankara gündemine damgasını vurdu.
Suriye'nin güneyindeki Dera'da bir grup öğrencinin 15 Mart 2011'de okul duvarına "Ey doktor (Beşşar Esed) şimdi sıra sana geldi." yazmasıyla başlayan halk hareketinde, 8 Aralık 2024 sabahı muhaliflerin coşkun halk kitleleri eşliğinde Şam'ın kontrolünü ele almasıyla Baas Partisinin 61 yıllık kanlı iktidarı sona erdi.
#EsadDünya'nın pek çok noktasında "Perseid meteor yağmuru" hayran bırakan manzaraları beraberinde getirdi. İzmir'in Bergama ilçesinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Bergama Akropolü'nde "Perseid meteor yağmuru" gözlemlendi.
#MeteorBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiDenizli'deki Laodikya Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında Yunan ve Roma mitolojisinde geçen tıp tanrısı Asklepios'un heykelinden sonra, kızı Hygieia'ya ait heykel başı bulundu. Hygieia heykelinin başının 2100 yıl sonra gün ışığına çıkarılması büyük heyecan yaratırken, gövdesini ortaya çıkarma çalışmaları sürüyor. Laodikya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 'İncil’de Laodikya’ya gönderilen mektupta göz merheminden de söz edilmesi kentin ticaret alanında öne çıkmasının yanı sıra sağlık alanında da önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bunu da destekler şekilde sağlık tanrısı Asklepios ve kızı Hygieia heykelinin bulunması önemlidir. Tüm heykellerde çok ince işçilik olup sanatsal yönden üst düzeyde nitelik taşımaktadır.' dedi.
#ArkeolojiCumhur İttifakı Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Turgut Altınok, ABB'nin Mansur Yavaş'tan önce bütçesinin yüzde 8'ini yardımlara verdiğini, şu an bu oranın yüzde 4'e düştüğünü vurgulayarak "Emeklimize her ay 5 bin TL vereceğiz" dedi.
#Turgut AltınokSonbaharın son günleriydi. Yaz kalabalıklarını atlatmış olmayı umut ederek Roma’yı adımlamaya karar verdik. Kolezyum’dan dünyanın en büyük kilisesi Aziz Petrus Bazilikası’na, Trevi Çeşmesi’nden Borghese Galerisi’ne, lezzetler semti Trastevere’den İspanyol Merdivenleri’ne yürüdük de yürüdük...
#Bülent DEMİR6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun nehri... Tam 11 Afrika ülkesini sularıyla besliyor. Eşsiz Nil Nehri’ni keşfetmenin en iyi yoluysa onu sularının üzerinden izlemek. Uzak denizlere açılan lüks kruvaziyer turlarını aratmayan Nil gezimizde Mısır tarihini ve kültürünü doyasıya yaşadık.
#MısırDünyaca ünlü seyahat içerikleri yayıncısı Lonely Planet, 2024’te mutlaka ziyaret edilmesi gereken ülke ve şehirlerini sıraladı. Görülmesi önerilen ülkelerde Moğolistan ve Hindistan ilk sıralarda yer alırken, İzmir de keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk 10'da yer aldı. Biz de buradan hareketle uzmanlarımıza “İzmir’in sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri neler?” diye sorduk. İşte ‘Güzel İzmir’in keşfedilmeyi bekleyen 8 adresi…
#RotaTEKRARLAYAN streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin. “Yeni hayat”ın özellikle şehirlerde yaşayanlar ve çalışanlar için stresi azaltmayı son derece güç bir süreç haline getirdiği de tartışılmaz. Bu nedenle hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Bunu yapmazsak, her geçen gün biraz daha “stres yorgunu” olmamız kaçınılmaz... Akapunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, stresi yenmek ve olumsuz etkilerini önlemek için yapılacak en akıllı şeyin “seyahat terapisi” olduğunu belirtiyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin, keşfetmenin bir kişinin ruhuna ve bedenine yapabileceği en iyi terapi yöntemi olduğunu ifade eden Yağcı, şunları anlattı:
#129 Ekim 2023, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıldönümü. Bu nedenle bu yıl Cumhuriyet Bayramı daha da büyük bir coşkuyla kutlanacak. Ülkenin her karışında verilen kurtuluş mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyoruz. İstiklal yolunda 100’üncü yılın gururunu doyasıya yaşayıp kuruluş ruhunu en çok hissedeceğimiz 12 şehirden öneriler hazırladık.
#Serda BüyükkoyuncuDünyanın en çok bilinen ve en önemli antik kentleri arasında Troya gelmektedir. Pek çok filme de konu olan bu özel tarihi alan, Türkiye açısından oldukça önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Peki, Troya Antik Kenti nerede? Troya Antik Kenti hakkında bilgi, tarihi, efsanesi, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) hakkında bilgileri derledik.
#Troya Antik KentiÜlkemizde antik çağlardan günümüze kadar gelmeyi başarmış olan antik kentler bulunmaktadır. Özellikle tarih meraklıları bu antik kentleri gezmekte ve keyifli vakitler geçirmektedirler. Ülkemizin bilinen ve en çok turist çeken antik kentlerinden birisi de Myra antik kentidir. Myra antik kenti içerisinde antik çağdan kalma olan eserlerin ve kalıntıların bulunduğu bir kenttir. Yerli ve yabancı turistlerin akımına uğradığı bu kent son zamanlarda internet üzerinden en çok araştırılan ve en merak edilen antik kentler arasına girmiştir. Peki, Myra antik kenti nerede? Myra antik kenti hakkında ne biliniyor? Myra antik kentinin bir efsanesi var mı varsa bu efsane nedir? İşte Myra antik kentine dair bütün bilgiler.
#Myra Antik KentiSagalassos Antik Kenti, Akdağların yamacına kurulmuş ve 12 bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan bir yerleşim yeridir. Denizden 1700 metre yükseklikteki bu antik kent adeta bulutların üzerinde büyülü bir şehir havasını veriyor. Kent, bozulmamış yapısıyla ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. Sizler için Sagalassos Antik Kenti hakkında detaylı bilgileri derledik.
#SagalassosKonya Arkeoloji Müzesi, Türkiye’de hizmete giren en eski ikinci müze olarak ayrı bir öneme sahiptir. Genel olarak, Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük antik kentinden günümüze kalanlar sergileniyor. Arkeoloji Müzesi ile ilgili detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
#KonyaOrtaçağ döneminden kalma görkemli yapılarıyla Doğu Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri Krakow. Oscar ödüllü ‘Piyanist’ (The Pianist) ve ‘Schindler’in Listesi’ (Schindler’s List) gibi hepimizi etkisi altında bırakmış filmlerin çekildiği, Chopin’in adına beste yaptığı bir kent. Polonya seyahatimizde en iyisini sona saklayıp başkent Varşova’dan Krakow’a geçiyoruz ve bu gizemli şehri keşfediyoruz.
#SeyahatGerek tarihi surlarında yürümenin verdiği keyif gerekse Tuna Nehri’nin karşı kıyısından izlemeye doyamadığınız muhteşem manzarasıyla unutulmayacaklarınız listenizde yer bulacak bir kent Ulm. Tarihi yapılarının yanında ünlü fizikçi Einstein’ın doğduğu kent olmasıyla da keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor.
#HürriyetAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#Rota