Yapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserABD’nin Minnesota eyaletinde yaşayan iki çocuk annesi Phoenix Nightingale (32), uzun süredir ‘vampir hastalığı’ olarak bilinen akut aralıklı porfiri hastalığı ile mücadele ediyor. Nightingale, bugüne kadar 480’den fazla atak geçirdiğini ve bu atakların doğumdan bile daha acı verici olduğunu ifade ediyor. Güneş ışığından kaçınmak zorunda kalan Nightingale, aynı zamanda sarımsak gibi birçok besini de tüketemiyor. Peki porfiri hastalığı neden oluyor? Ülkemizde ve dünyada görülme sıklığı nedir? Uzm. Dr. Ekin Kırcalı, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkSağlık istatistiklerine göre, 2023 yılında Türkiye’deki toplam kızamık vaka sayısı 5 bin 88’e yükseldi. Bebek ölüm hızı binde 9.8’e çıktı. Sezaryen doğum oranı yüzde 61.5, muayene sayısı ise 973 milyon 519 bin 87 oldu.
#Sağlık İstatistikleriHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerikSümmani Karakuş, kemik iliğinin yeterli kan üretememesinden dolayı yaklaşık 2 yıllık süreçte verilen 120 ünite kanla ayakta kaldı. Ancak aldığı yoğun miktardaki kan başka sağlık sorunlarına yol açtı. Bunun üzerine Sağlık Bakanlığına kök hücre nakli yapabilmek için başvurduklarını belirten Prof. Dr. Gürhan Kadıköylü, “MDS’in bu tipi, kök hücre nakli yapılan hastalıklar arasında değil. Hastamız sürekli kan alarak yaşayamayacağı ve verilen kanlar organlarda demir birikimine (hemosiderozise) yol açacağı için Sağlık Bakanlığına yaptığımız endikasyon dışı kök hücre nakli onaylandı. Donörü olmayan hastamıza kök hücre de Almanya’dan bulundu ve nakil gerçekleşti” ifadelerini kullandı.
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek bina Onkoloji Tanı ve Tedavi Hastanesi'nin inşaatında incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından konuşan Fahrettin Koca yan dal mecburi hizmeti ile ilgili düzenlemeye değinerek, "Yapmak istediğimiz düzenlemeyle yandal uzmanlığını, ana dal uzmanlığından sonra kazandıktan itibaren hemen başlayabilecekler. Başladıktan sonrası için kalan mecburi hizmeti de kaldırmış oluyoruz. Yani sorumlu kılmıyoruz" dedi.
#Fahrettin KocaAlmanya’da yaşayan Marius Werner, isimsiz bir kök hücre bağışıyla bir İngiliz doktorun, Nick Embleton'ın hayatını kurtardı. Genç adam bu durumun intihara meyilli hissettiği bir zaman diliminde kendisini de hayatta tuttuğunu söylerken BBC News nakilden 2 yıl sonra iki 'kan kardeşi' bir araya getirdi.
#AlmanyaBir anne ve babanın bu hayatta yaşayacağı en büyük acı evladını yitirmektir kuşkusuz... İşte böyle büyük bir acıyı Boston Herald Gazetesi'nde çalışan spor muhabiri Doug Kyed yaşadı.. Henüz 2 yaşındaki kızı, yakalandığı kan kanserine yenik düşerek hayata veda etti.
#Doug KyedVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGazzeli 27 hasta ve 13 refakatçi tedavi için Türkiye'ye getirildi. Hastalar, Etlik ve Bilkent Şehir Hastaneleri'nde tedavi altına alınacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kuvözdeki bebeklerin ve diğer kanser hastalarının Türkiye'ye getirilmesi için çalışmaların devam edeceğini bildirdi.
#GazzeGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkLösemi her yaş grubunda ortaya çıkıyor ancak en çok 2-5 yaş grubu çocuklarda rastlanıyor. Ülkemizde her yıl 250 bin yeni lösemi ve kanser vakası görülüyor. 1.500’den fazla çocuğaysa lösemi tanısı konuyor. Halk arasında ‘kan kanseri’ olarak bilinen bu hastalıkta rakamlar gün geçtikçe artıyor fakat hastalığa karşı geliştirilen yeni tedavi yöntemleri umut veriyor. Öyle ki tedaviyle hastalığı yenenlerin oranı hiç az değil.
#Lösemi2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda löseminin sembol rengi turuncu ile farkındalık çağrısına devam eden LÖSEV, hem erken tanıya hem de löseminin önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor. Lösemiyle mücadelede tedavi oranının arttığını belirten Prof. Dr. Ahmet Emin Kürekçi,“Ne mutludur ki LÖSEV’de yüzde 90’ın üzerinde bir tedavi başarısı elde ettik” dedi.
#2-8 Kasım Lösemili Çocuklar HaftasıAkdeniz anemisi olan Iraklı 2 kardeşin ailesi, tedavi için Türkiye’ye geldi. 5 yaşındaki Omar’a Türkiye’den, 7 yaşındaki Lina’ya ise Hindistan’dan bağışçı bulundu. Hindistan’daki ilik hemen özel kuryeyle getirildi ve 2 kardeş İstanbul’da nakil oldu.
#Eman Tarik RaoufNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkBUGÜN bağış, katkı, destek çağrım var... Nereye mi? Her zaman konu etmekten onur duyduğum bir oluşuma... “İzmir’in en etkili, başarılı sivil toplum örgütlerini sayın” denilse, ilk sıralarda mutlaka KİTVAK (Kemik İliği Transplantasyon ve Onkoloji Merkezi Kurma ve Geliştirme Vakfı) yer alır. Herhangi ticari faaliyet ve ek geliri olmadan, yalnızca hayırsever bağışlarıyla ülkeye dört büyük eser kazandırmak, çok ama çok önemli çünkü.
#1İngiliz kraliyet ailesinin son iki yıldır en çok sorun çıkaran üyesi olan Prens Harry'nin, saray yaşantısıyla ilgili neler söylediğini hatırlıyor musunuz? Özellikle çocukluk yıllarıyla ilgili olanları. Ağabeyi veliaht olduğu için ona daha büyük oda verilmesinden, günlük hayatın çeşitli alanlarında ona ayrıcalık tanınmasına kadar. Belki birçok kişinin çocukluk hafızasında bu tür olaylar yer almıştır. Ama büyük olasılıkla da çoktan unutmuştur çoğu. Ya da hatırlayıp gülümseyip geçiyordur. Ama bu tür ayrıntılar belli ki artık 40 yaşına merdiven dayayan Harry'nin zihninde ve kalbinde silinmez izler bırakmış.
#Prens LouisEğer kardeşiniz varsa hayatınızın çeşitli dönemlerinde onunla bazı gerilimler yaşamışsınızdır... Okulda, bahçede oynarken hatta ailece oturduğunuz yemek masasında... Bazıları çoktan hafızanızdan silinip gitti ama bazılarını hiç unutmadınız büyük olasılıkla. Belki de o çocukça gerilimlerden bazılarını şimdi yetişkin insanlar olarak hatırlayıp gülüyorsunuz... Ya da kimi kötü anılar hiç unutulmadı ve kardeşinize olan bugünkü duygularınızı onlar şekillendirdi. Belki ilk anda kulağa tuhaf geliyor olsa da her tür imkanı olan ve ayrıcalıklı büyütülen kraliyet ailesi çocukları arasında da böyle gerilimler yaşanıyor.
#Prens HarryRusya ve Ukrayna arasında süren savaş geçen haftadan beri giderek yoğunlaşmaya başladı. Ukrayna'nın Kırım'daki kritik köprüye yönelttiği saldırının ardından Rusya da Kiev'i vurdu. Saldırının bilançosu ise oldukça ağır...
#Kiev SaldırısıNadir hastalıklar alanında 30 yıldan bu yana hastaları önceliğine alan global biyoteknoloji şirketi Alexion, AstraZeneca Nadir Hastalıklar Türkiye Medikal Direktörü Uzm. Dr. Banu Kılıç Taşköprü, aHÜS ve PNH nadir hastalıklarının farkındalık haftasına özel görüşlerini paylaştı.
#Sponsorlu İçerik