İkinci yaşamın anahtarı

Güncelleme Tarihi:

İkinci yaşamın anahtarı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 05, 2022 14:57

Medicana International İzmir Hastanesi’nde hizmet vermeye başlayan Kemik İliği Nakli Merkezi, kan ve lenf bezi kanserleri ile kanser dışı kan hastalıklarının sağ kalım oranını en üst düzeye taşımayı hedefliyor.

Haberin Devamı

 

DAHA önce uygulanan tedavilerden beklenen faydayı görememiş veya yüksek riskli lösemi, lenfoma, miyelodisplastik sendrom, multiple myelom ve kemik iliği yetmezliği gibi hastalıklarda uygulanan kemik iliği ya da diğer adıyla kök hücre nakli hastalara ikinci yaşamlarını veriyor.
Medicana International İzmir Hastanesi Hematoloji, Medikal Onkoloji ve KİT (Kemik İliği Transplantasyonu) Uzmanı Prof. Dr. Evren Özdemir, nakil tedavisinin birçok branşı içine alan multidisipiner bir yaklaşım ve tecrübeli bir ekip gerektirdiğini ifade ederek, “Sadece hastaların kemik iliği nakil ihtiyacını karşılamak yeterli değil. Nakil sonrası süreçte de hastaların yakın takibiyle sağ kalım oranını en üst düzeye taşımak ilk hedefimiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

NAKİL MERKEZİ NASIL OLMALI?
Türkiye’de yeni kanser tanılı hasta oranının her yıl yüzde 2-3 oranında arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Özdemir, iyi bir nakil merkezinin dünya standartlarında bir aferez ve dondurma ünitelerine, hepafiltreli nakil ünitesine, uygun nakil polikliniğine, donanımlı kan bankasına, laboratuvar ve görüntülüme hizmetlerine sahip olması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
“Bu işlem birçok branşın birlikte yer aldığı multidisipliner bir çalışma gerektirir. Örneğin, bir problem yaşandığında göğüs ya da enfeksiyon hastalıklarından veya diğer branşlardan uzmanların dahil olmasını gerektiren durumlar olabilir. En önemli kriter, hekim, hemşire, nakil koordinatörü ve diğer yardımcı personelin bir arada bulunduğu iyi bir nakil ekibidir. Hastaya endikasyonu koyan, tedaviyi uygulayan, tedavilerinden sonra da takiplerini yapan, bilimsel gelişmeleri takip eden hekimlerin iyi ve tecrübeli olması, hasta bakımını veren hemşire ve diğer yardımcı personelin tecrübesi de başarı oranını da artıran unsurlar olarak karşımıza çıkıyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!