İLKOKUL çağında okuyup en çok etkilendiğim yazarlardan biriydi Kemalettin Tuğcu. Ailesinden ayrı düşmüş, kimi kaçırılmış kimi evlatlık verilmiş, hayatın zor şartlarıyla mücadele etmek zorunda kalan ama bütün bu olumsuzluklara rağmen asla kötü tarafı seçmeyen, sonunda iyilerin kazandığı çocukların hikayelerini anlatırdı.
#Kemalettin TuğcuOnlarca proje ve ödül. Yıllardır canlandırdığı karakterler ve oyunculuğunun yanı sıra kalemiyle de çok seviliyor. Şimdi arka arkaya yeni işlerle karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. 15 Aralık’ta vizyona girecek ‘Arap Kadri ve Tarzan’ öncesinde buluştuk. İlginç hayat hikâyesini, aşkı, oyunculuğu ve ‘Sanatçı örnek olmalı mı’ gibi konuları konuştuk: “Sanatçılara, sanata ödev vermek falan, bunlar biraz eski şeyler, yani biraz naftalin kokusu var bunlarda.”
#Ahmet Mümtaz TaylanKanal D ekranlarında yayınlanan ‘Yıldız De Bana’ programının jüri üyelerinden usta oyuncu Zafer Algöz’e sorduk; Peki size ilk kim ‘yıldız’ dedi? Bize doğduğu Kars’tan Bursa’daki gençlik yıllarına, Ankara’daki konservatuvar anılarından İstanbul’un sinema, dizi camiasına bol hareketli, komedili hayatını anlattı, günümüzün genç oyuncularına yıldız olma tüyoları verdi…
#Zafer AlagözGenç bir fotomodel çiftin zenginlerle dolu bir gemide yaşadıkları ve bir kazanın ardından çıktıkları adada değişen dengeler... Bu yıl Cannes’da Altın Palmiye kazanan, Ruben Östlund imzalı ‘Hüzün Üçgeni’, ‘Batı medeniyeti’nin ahlaki ve vicdani anatomisini perdeye taşıyan etkileyici bir hiciv...
#Hüzün ÜçgeniAstroloji sözcüğü Yunanca yıldız manasına gelen "astro" ve bilgi manasına gelen "logos" kelimelerinden türemiştir. Astroloji, eski medeniyetlerde de çok önemsenmiş ve saygı duyulmuş bir alandır. Astroloji, gök cisimleri ve astronomik verilerin, kişilerin karakteri ve kaderi üzerine etkilere sahip olduğu varsayımından hareketle konuları inceleyen ve değerlendiren bir alandır. İşte ilgiyle okuyacağınız 27 Aralık hangi burç, 27 Aralık yükseleni, 27 Aralık doğumlu Türk futbolcular ve yabancı ünlüler ile konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Oğlak BurcuUluç Bayraktar’ın ilk uzun metrajlı filmi olan “9,75”in merak uyandıran ilk fragmanı yayınlandı. Nejat İşler’in başrolünü üstlendiği, oyuncu kadrosunda Funda Eryiğit, Berkay Ateş ve Menderes Samancılar’ın da yer aldığı yapım, Türkiye galasını İstanbul Film Festivali’nde yapacak.
#Uluç BayraktarTürk edebiyatının önemli isimlerinden biri Hasan Ali Toptaş. Bir seri ‘taciz’ ifşasıyla gündeme gelmesi, her ne kadar özür dilese de şüphesiz üzücü. Peki bütün bu yaşananlar onun edebiyatını zedeler mi? Edebiyat tarihine baktığımızda genellikle yazarların yaşamlarıyla yapıtlarının ayrı kefelere konduğunu görürüz. Toptaş’ın yazdıkları ‘tacizlerini’ tabii ki hafifletmez. Ama yazdıklarını da bence zedelemez. Peki, kimdir Hasan Ali Toptaş, nasıl bir yazardır?
#YazarBayram haftasındayız ve bağlarımızı, dayanışma ruhumuzu güçlendirme zamanı. Bu vesileyle sinema mönümüzde aile filmlerine yer verdik. Kimi trajik, kimi komik, kimi gotik, kimisi de fantastik öyküler anlatan yapımlar bunlar. Yani her türden aileye kapımızı açtık. İyi seyirler!
#YazarYazdıkları romanlarla, hikâyelerle, çocuklar için kaleme aldıklarıyla hayal gücümüzü harekete geçiren, bizi besleyen yazarlar çocukluk çağlarında neler okurdu? Onları büyüten, heyecanlandıran, hatta belki de bugünün yazarları olmalarının yolunu açan romanlar, öyküler, çizgi romanlar hangileriydi? 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle yazarlardan çocukluklarının en kıymetli, onları bugün bile heyecanlandıran kitaplarını dinledik...
#Buket UzunerAnkara Sanat Tiyatrosu eski oyuncusu, tiyatro ve sinema sanatçısı Suat Ülhan hayatını kaybetti. Süper Baba ve Üvey Baba gibi Türkiye'nin iz bırakan dizilerinde rol alan usta oyuncu Suat Ülhan'ın vefat haberinin ardından hayatına ilişkin bilgiler gündeme geldi. Peki, Suat Ülhan kimdir? Usta oyuncu Suat Ülhan hangi dizilerde oynadı? İşte, Suat Ülhan'ın biyografisi ve hayatına ilişkin bazı bilgiler...
#Suat Ünal Kimdir2019 tarihin tozlu sayfalarındaki yerini almaya koyulurken, sinema alanında geride bırakılan izlerde dolaşalım diyerek ‘Yabancı’ ve ‘Yerli’ cephelerde ‘Yılın en iyi 10 filmi’ni sıraladık. Malum, sinema sübjektif bir sanat ve beğeniler, kişiden kişiye değişiyor. Bize göreyse ‘Yabancı’ kategorisinde en iyi yapım Hirokazu Koreeda imzalı ‘Arakçılar’dı. ‘Yerliler’ kanadında ise Emir Alper’in ‘Kız Kardeşler’i bu yıl gönlümüzü en çok çelen film oldu...
#Suç UnsuruNOTOS dergisinin soruşturmalarını her zaman yanıtlamışımdır. Yeni sayısının konusu eli kalem tutan herkesin ilgisini çekti, çekmeliydi de. Çocuk kitaplarının beni ilgilendiren yanı ileride bir edebiyat okuru kimliği kazanmasını istediğimiz çocuğun okuma altyapısını düzenlemek.
#YazarlarNe talihsiz bir durumdur ki, yeryüzünde ‘çocuk’ kavramının bile dünya literatürüne girmesi sanayi devrimine rastlıyor. Yani ‘çocuk işçi’ kavramının da ortaya çıktığı döneme… O tarihlere kadar çocuklar ‘çocuk’ olarak görülmüyor, ‘küçük insan’ olarak görülüyor. Dolayısıyla ‘çocuğa özel’ içerik üretimi de oldukça kısıtlı. Hatta ilk oyuncak fabrikaları 1800’lü yıllarda kurulmuş. Çağdaş çocuk edebiyatımızın en üretken isimlerinden biri olan Koray Avcı Çakman ile buluştuk ve harika bir söyleşi gerçekleştirdik. Hem yeni kitapları “Nasrettin Hoca’nın Sürpriz Misafiri” ve “Hayal Küre”yi hem de ‘çocuk’ kavramını konuştuk.
#Koray Avcı Çakman