Dünya üzerinde 150.000 üzerinde kelebek türü bulunmaktadır. Böcek, pul kanatlı ya da kelebek takımına genel olarak kelebek ismi verilmektedir. Bu canlılar güzel görünümleri sebebi ile insanların ilgisini çekmektedir. Kelebek türleri ve çeşitleri nelerdir? Türkiye'de kaç çeşit kelebek vardır detayları ile derledik.
Türkiye, temmuz ve ağustos aylarında büyük bir felakete dönüşen orman yangınlarıyla mücadele etti. Sadece Marmaris’te 110 bin dönüm alan kül oldu. Buna rağmen doğa kendini hızla yeniliyor. Yangından sonra sürgün veren bir hayıt ağacının boyu 1.5 metreyi aşmış bile.
#Orman Yangınlarıİstanbul'a 50 kilometre uzaklıktaki Ballıkayalar Tabiat Parkı içerisinde barındırdığı yüzlerce yabani hayvan ve bitki türleri ile doğaseverlerin uğrak noktası haline geldi. Parkı ziyaret eden yaban hayatı fotoğrafçısı Ümit Malkoçoğlu, "Alanın korunaklı yapısı son derece zengin bir biyo çeşitliliğe ev sahipliği yapmasına sebep oluyor" dedi.
#Ballıkayalar Tabiat Parkıİstanbul’a 50 kilometre uzaklıktaki Ballıkayalar Tabiat Parkı içerisinde barındırdığı yüzlerce yabani hayvan ve bitki türleri ile doğaseverlerin uğrak noktası haline geldi. Parkı ziyaret eden yaban hayatı fotoğrafçısı Ümit Malkoçoğlu, “Alanın korunaklı yapısı son derece zengin bir biyo çeşitliliğe ev sahipliği yapmasına sebep oluyor” dedi.
#BallıkayalarKozalarından çıkan yüzlerce kelebek türü, Anadolu’nun yaylalarında, vadilerinde uçmaya başladı. Şu sıralar onları izlemek, görüntülemek için en uygun zaman. Mersin, Türkiye’deki 450 endemik kelebek türünden 137’sine ev sahipliği yapıyor. Mersinli gazeteci Mustafa Ercan da onları görüntülemeye kendini adamış bir kelebek tutkunu. Günlerce peşlerinde koşuyor, ender türleri fotoğraflıyor. Yılın bu zamanı Mersin ve çevresinde görülebilecek türleri, kelebek fotoğrafçılığının püf noktalarını konuştuk.
#Mersin KelebekleriVe hoş bulduk Mevlana şehri Konya… Konya’ya aslında bakarsanız ikinci gelişim ama ilk kez bu kadar dolu dolu gezdim. Gerek mutfağı gerek kültürüyle özel bir değerimiz Konya gerçekten. En özeli ise bunu hisseden özel bir şehir burası… Öncelikle şunu söylemek istiyorum, Konya dümdüz bir ovaya kurulmuş bir şehir. Hal böyle olunca da parklar, bahçeler her yerde. Yokuşu olmayan, minaresi bol bu şehirde gezilecek yerleri kısa kısa konuşalım hadi...
#KonyaBiz öyle bir ülkeye sahibiz ki, mevsimsiz… Yazın da gezeriz kışın da eğleniriz… Mesela siz kış mevsiminde gezmenin zevkini tattınız mı hiç? Soğukların sizi korkutmadığı yerlerde yürüyüp tebessümle gelen sıcacık bir yudum çayın içinizi ısıtmaya yettiği tabiatta piknik yaptınız mı? Botları eldivenleri giyip çantanızı sırtlanıp gördüğünüz manzara karşısında nereye bakacağınızı, hangi anı ölümsüzleştireceğinizi şaşırtacak güzellikte vadileri tepeleri aştınız mı? Yazın cıvıltısının yerini kışın sessizliğin kucağına dinlenmeye bıraktığı şu günlerde gelip hayata bir de buralardan baktınız mı? Tüm bunlara cevabınız ‘hayır’ ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı sizleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü korumasında olan Nevşehir-Göreme Tarihi Milli Parkı’na Davet ediyor…
#Göreme Tarihi Milli ParkıEşsiz doğasıyla kaya kartalı, sakallı akbaba, bıyıklı doğan gibi birçok hayvan ile çok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Uludağ Milli Parkı'nın, yoğun insan baskısı altında olduğu, bölgeye özgü pek çok bitki ve hayvan türünün, kaçak toplama ve avlanma nedeniyle tehdit altında olduğu bildirildi.
Eşsiz doğasıyla kaya kartalı, sakallı akbaba, bıyıklı doğan gibi bir?ok hayvan ile ?ok sayıda endemik bitki türüne ev sahipliği yapan Uludağ Milli Parkı'nın, yoğun insan baskısı altında olduğu, bölgeye özgü pek ?ok bitki ve hayvan türünün, ka?ak toplama ve avlanma nedeniyle tehdit altında olduğu bildirildi.
Hayvanlar pek çok alanda biyolojik olarak bizden daha güçlü, daha yetenekli. Köpeklerin koku algısı, bizden 40 kat kadar fazla. Pek çok hayvan bizden daha iyi görüyor, daha iyi işitiyor... Bilim adamları, hayvanlardaki bu yetenekleri araştırarak, insanlara da bu özelliklerin kazandırılması mümkün mü, sorusunun peşinden gidiyor.