Güncelleme Tarihi:
Bilfen Anadolu Lisesi ile Bilfen Üsküdar Fen Lisesi öğrencileri, Türkiye Çevre Eğitim Vakfının (TÜRÇEV) düzenlediği ulusal yarışmaya makale, fotoğraf ve röportaj kategorilerinde katılarak ‘ışık kirliliği’ne dikkat çekmeye odaklandı. Öğrenciler, yazdıkları makale, okul çapında düzenledikleri fotoğraf yarışması, sokak röportajları ve bu alanda uzman bilim insanları ile yaptıkları röportajlar sayesinde insanlara gereksiz ve bilinçsiz ışık kullanımının yarattığı zararları anlatmaya çalıştı.
HAYVANLARIN SAĞLIKLI AKTİVASYONLARI BOZULUR
Öğrenciler, ışık kirliliğinin etkilerini daha iyi anlayabilmek için araştırmalarına devam ederken birçok uzmandan görüş aldılar. Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Türe’ye, “Işık kirliliğinin canlılar üzerindeki etkisi nedir?” sorusunu yönelten öğrenciler, “Hayvanların bulunduğu ortamı görmesi, avını izlemesi, düşmanından kaçması ve besinini bulması için gün ışığı yeterli. Eğer ışık istenilen standartların üzerinde ise hayvanların metabolizmalarındaki dengeli ve sağlıklı aktivasyonları bozulur. Bitkilerde ise fazla ve zamansız ışık fotosentez ritmini bozar, lezzetli meyve ve sebze üretimini engeller. Ayrıca, kelebek ve böceklerin hareketleri ışıktan etkileneceği için bitkilerdeki tozlaşma davranışları da etkilenir” yanıtını aldı.
YÖNLERİNİ BULMAKTA ZORLANIRLAR
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Doğanay Tolunay ise aynı soruyu şu şekilde cevapladı: