Ege’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Kiminin nakdi var, vakti yok. Kiminin zamanı bol, imkânları kısıtlı. Ama olsun, “Ya bir gün ikisini de denk getirebilirsem” diyebilmek; gidemesek, göremesek de en azından hayalini kurmak lazım. “Orada Bir Oda Var Uzakta”da bu haftaki istikamet Eski Datça. Bu şirin mi şirin beldedeki dört odalı Ultava...
#Savaş ÖzbeyTürk tarihinin bilinen ilk kadın diplomatı Sara Hatun’un günümüze kadar gelen menüsünden tutun da 4 bin yıllık geçmişinde ağırladığı her medeniyetin izlerini taşıyan Elazığ mutfağı, zenginliğiyle ziyaretçilerine bir şölen sunuyor. Eğer siz de rotanızı türküler eşliğinde bu şehre düşürürseniz yöresel lezzetlerini tatmayı ihmal etmeyin.
#HürriyetKalabalığın azaldığı, güneşin en keyifli kıvamına geldiği eylül ayı hemen yanı başımızdaki Yunan adalarının da en güzel zamanlarından. Bu adaların kimi az biliniyor, kimiyse dünya çapında şöhrete sahip. Ancak hepsinin ortak yönü kendilerine özgü bir lezzet anlayışının olması. Az bilinenlerden popülerlerine adalar arası bir lezzet yolculuğu bu...
#HürriyetKekik balı göğüs yumuşatması ve nefes açıcı olması ile ön plana çıkan bir bal çeşididir. Zatürre, astım, mide hastalıkları ve egzama için de oldukça etkili bir baldır. Grip, sinüzit ve nezle gibi hastalıklarda da kekik balı tüketmekte fayda vardır. Kekik balının faydaları ve nerede yetiştiği hakkında ayrıntıları derledik.
#Kekik BalıŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalHayıt, ayçiçeği, pamuk, lavanta, geven… Temel maddesi çiçek olan ballarda hasat yapıldı, sezon bitti. Çam balı dışında bir balla damağınızı tatlandırmak istiyorsanız tam zamanı. Ancak her balın bal olmadığı da artık günümüzün bir gerçeği… İyi ve orijinal bal yiyebilmek için damaktaki aroma kadar kovanda neler olup bittiğini bilmek de önemli. İklim krizi nedeniyle üretiminde düşüş yaşanan ve yine de dünyanın en iyileri arasında yer alan Türkiye’nin ballarını üreticileri anlattı.
#Gazetehaberleriİnsan kalabalığının henüz bastırmadığı, havaların sıcaktan bayıltmadığı haziran ayı veya rüzgarların dindiği, kalabalığın çekildiği, denizin ısındığı eylül aylarında Bozcaada’da olmak çok daha keyifli olacaktır düşüncesiyle çıkarım ben her yaz bu adanın yollarına… Sizlere de aynısını önererek başlamak isterim Bozcaada yazıma…
#BozcaadaYunan adaları her daim yaz aylarının olmazsa olmaz rotaları arasında yer alıyor. Yalnız bu güzel adaları yazın rehavetinden ve kalabalığından uzakta gezmek de ayrı bir keyif. Gelin bu sefer beyaz evler ve mavi panjurlarla süslü klasik bir Yunan adası yerine surlarla çevrili, tarihle iç içe, uzun yıllar Saint Jean Şövalyelerine ev sahipliği yapmış bir adaya, Rodos’a uzanalım… İşte size sakin bir hafta sonu için Rodos gezi rehberi...
#RODOSAtina’da havalimanından çıkıp şehre adım attığınızda karşılaşacağınız ilk manzara, beklentilerinizin altında kalabilir. Beton yığınlarının aralarına sıkışmış tarih sizi pek de sarmalamayabilir ancak gezinizi şahane lezzetlerle detaylandırdığınızda gayet de hoş anılarla dönmeniz mümkün. Cıvıl cıvıl kafeler, eğlenceli tavernalar, Akropolis manzaralı barlar gönlünüzde güzel bir anı olacaktır. Akropolis, hep tarihi ile övünen Yunanlılar’a hak vermenize sebep olurken, tadına doyamayacağınız lezzetler en unutulmazınız olacaktır.
#YunanistanAtina’da havalimanından çıkıp şehre adım attığınızda karşılaşacağınız ilk manzara, beklentilerinizin altında kalabilir. Beton yığınlarının aralarına sıkışmış tarih sizi pek de sarmalamayabilir ancak gezinizi şahane lezzetlerle detaylandırdığınızda gayet de hoş anılarla dönmeniz mümkün. Cıvıl cıvıl kafeler, eğlenceli tavernalar, Akropolis manzaralı barlar gönlünüzde güzel bir anı olacaktır. Akropolis, hep tarihi ile övünen Yunanlılar’a hak vermenize sebep olurken, tadına doyamayacağınız lezzetler en unutulmazınız olacaktır.
#YunanistanGözlerimizin baktığı ama bizim asıl gördüğümüzü hiçbir fotoğraf makinesinin kaydedemeyeceği bir yere gitmek ister misiniz? Kralların yolundan gitmek, mitolojiden bir parça tatmak, yaşı 5 milyon yılı bulan gölü merakla seyre dalmak… Burası aldığınız her nefesin hakkını havasıyla şifa vererek ödeyen, Beyşehir’in sevdalısı, Torosların kıskanıp saklamaya çalıştığı Kızıldağ Milli Parkı… Bu güzeller güzeli Kızıldağ Milli Parkı’na gitmenin şimdi tam zamanı… İşte size Kızıldağ Milli Parkı gezi rehberi…
#Kızıldağ Milli ParkıAğdalı maviliklerin ortasında bir ada Amorgos... Ve adanın altın gülücüklü adamının üç torunu... İki komşu ülkenin kültürlerini barındıran, harmanlayan o tarihi doku beni yelkenliyle yola çıktığımız anda 10 knot hızla kendisine çekti. ‘Senin geçmişin benim geçmişim’ ayrımı yapamayacağımız kadar birbirimize bağlı olduğumuz güzel Ege’nin güzel insanlarıyla tanıştım orada. Hem çok tanıdık hem de çok değişik gelen yemekler tattım ve kendimi mavi-beyaz huzurun kollarına bıraktım.
#AmorgosGümüşlük Limon Cafe. Ekmeğimi yumurtama daldırıyordum ki, Candan Aslanbay, “Ben de Yogi Dayıma, Akbük’e gittim” dedi. “Yogi Kazım, nereden senin dayın oluyor!” dedim. “Aaaaa” dedi, “O, benim kahramanımdır. O olmasa hayat boyu felçli kalacaktı bir bacağım...” Meğer 10 yaşında Candan’a yapılan bir iğne, siyatik sinirine denk geliyor ve ayağı bir anda hamur gibi oluyor, yürüyemez hale geliyor. Tedaviler, demir ayakkabılar, “Yürüyebilir ama ayağı sakat kalacak!” deniyor. İşte o noktada, öğretmenlik yapan Candan’ın annesi Hatice Aslanbay, rüyasında ellerini ona uzatmış ışıklar saçan bir adam görüyor... Şansa bakın ki, Yogi Kazım, gösteri yapmak için ertesi gün Hatice Aslanbay’ın çalıştığı okula geliyor. Yogi Kazım’ın rüyasında gördüğü adam olduğunu anlayınca bayılacak oluyor ve kızını kaptığı gibi ona getiriyor.
- Gökçeada ilçesinde, dibek kahvesi, badem kurabiyesi, kekik balı, zeytinyağı, sabun, kaşkaval peyniri, Ladolia zeytini gibi yörenin geleneksel ürünlerinin satılacağı Earth Markets (yeryüzü pazarı) kurulacak - Projenin koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Altın: - "Bu projenin amaçlarından ilki, Gökçeada'ya gelen turistlerin konaklama sürelerini ve adanın turizmden elde ettiği geliri artırmak, turizm potansiyelinin harekete geçirilmesine katkı sağlamak"
Akdeniz foku evsiz kalacak, Ada Martısı’nın nesli tükenecek, kılıçbalığı sularımızda görülemeyecek. Tüm bunlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Datça Yarımadası’na yönelik yaptığı imar değişikliği yüzünden. 10 adımda inceledik: Datça’nın geleceğini neden tehdit altında?
Oyuncu Altan Erkekli, hayatının büyük kısmının tiyatro turneleri nedeniyle yollarda geçtiğini söylüyor. Türkiye’de görmediği, bilmediği yer neredeyse yok. Yurtdışında Avrupa ülkeleri, Avustralya ve ABD’ye gitti. Daha çok kültür turizmiyle ilgileniyor. Hayalindeki seyahat ise Küba’ya.
Ali Deniz Uslu’nun ailesi yüzyıl önce Selanik’ten İstanbul’a geldi. Ata topraklarını merak eden Uslu, geçen bahar Yunistan’da önce Selanik’i, ardından Halkidiki Yarımadası’nı gezdi. Çok beğendiği Halkidiki’deki Porto Carras bölgesini ve çevresini anlattı.