Kekemelik, çocukluk döneminde başlayan ve akıcı konuşmayı engelleye bir konuşma bozukluğu olarak tanımlanabilir. Kekeme olan çocuklar kendilerini ifade etmede oldukça güçlük çeker. Bir kelime ya da heceyi tekrar tekrar söyleyebilir. Konuşma esnasında bu kelimeleri uzatabilir ve birden susabilir. Küçük yaşta olan çocuklar arasında konuşmayı öğrenirken yaygın bir şekilde görülebilir. Küçük olan çocuklar dil yeteneklerini ileri düzeyde geliştiremediğinden dolayı kekemelik görülebilir. Çocuklarda kekemelik nasıl geçer ve tedavi edilir ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukSağlığı etkileyen pek çok unsur vardır. Özellikle konuşma bozukluklarının ciddi sonuçları oluşabilir. Kekemelik de çocuklarda çok sık görülen konuşma bozukluklarından bir tanesidir. Kekemelik nedir, neden olur? Kekemelik genetik midir, tedavisi var mı? Tutuk kekemelik nasıl geçer? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekemelikBilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir” dedi.
#ÇOCUKKonuşmanın akıcılığında herhangi bir biçimde ortaya çıkan kesintiler olarak tanımlanan kekemeliğin bir hastalık olmadığını belirten uzmanlar, erken dönem kekemeliğin dil gelişimi sırasında görüldüğünü belirtiyor. 3 yaşlarında %4-5 oranında ortaya çıkan kekemelik, 3 ile 6 ay arasında geçebiliyor. İnatçı kekemelik de denilen kronik kekemelik ise nüfusun %1’ini etkiliyor.
#ÇocukBilinenin aksine stres, heyecan ve korkunun kekemeliğe yol açmayacağını ifade eden Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, Kekemeliğin başlangıç sebebi hala tam olarak bilinmemektedir. Genetik ve nörolojik nedenlere bağlanabilir ancak psikolojik değildir dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarUzman çavuş alımı başvuruları devam ediyor. Yeni KHK ilkokul mezunlarına da personel olma yolu açıldı. TSK bünyesinde çalışmak isteyen ancak tahsilini ilkokula kadar yapabilen adaylar, uzman çavuş alımı için başvuru yapabilecek. Peki, uzman çavuş alımı başvurusu nasıl yapılacak?
#Uzman Çavuşİlköğretim mezunu uzman çavuş ve uzman onbaşı alımı için yeni bir düzenleme yapılan Kanun Hükmünde Kararname'de, TSK bünyesinde çalıştırılması planlanan uzman erbaşların alımıyla ilgili detay verildi. İlköğretim mezunu uzman çavuş ve uzman onbaşı personellerin alımı için detayları araştıran binlerce aday, TSK bünyesinde çalışabilmek için harekete geçecek. İşte İlköğretim mezunu uzman çavuş ve uzman onbaşı alımı ile ilgili şartlar
#Uzman Çavuşİlkokul mezunu uzman çavuş ve onbaşı alımı için çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev almak isteyen vatandaşları memnun etti. 2017 yılının ilk personel alımı ilanında bu gelişmeye yer vermesi beklenen TSK'nın, ilkokul mezunu uzman onbaşı ve çavuş alımının detaylarını açıklaması bekleniyor. İşte binlerce vatandaşın sorguladığı ilkokul mezunları uzman çavuş olabilir mi konusunun detayları ve başvuru şartları
#Uzman ÇavuşKekemelik en son Oscar ödüllü film Zoraki Kral (The King’s Speech) ile gündeme geldi ama aslında gayet sık rastlanan bir sorun. Kimi kaynaklara göre her yüz kişiden biri, kimine göre beşi bu rahatsızlıktan mustarip. Erkeklerde dört kat daha sık görülüyor. Neyse ki tedavisi mümkün. Amerikan Hastanesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin, “Kekemelik kader değil” diyor ama dikkat!
Dağ gibi bir adam. Gür sesli bir adam. Rüzgarlarının nereden, ne zaman, nasıl eseceği belli olmayan bir adam. Kodu mu oturtan bir adam. Attığı her adımda ses getiren bir adam. Ne iş yaptıysa hepsini başarmış bir adam. Karikatür, tiyatro, boks, reklamcılık, yazarlık, hocalık, insan yetiştirme, arkadaşlık... Oğuz Aral o.