Küçükçekmece, Beşiktaş ve Hadımköy’deki hayvan yaşam alanlarında yüzlerce sokak hayvanının bakımını ve sahiplendirmesini yapan Kurtaran Ev Derneği, yasanın çıkmasının ardından haftada 100’ün üzerinde ihbar alıyor. Dernek Başkanı Onur Boltürk, yılda ortalama 500 sokak köpeğini sahiplendirdiklerini belirterek iş dünyasını desteğe çağırdı: “Maddi desteklerin ötesinde herkes kendi alanında ayni yardımlar yaparsa bu canların yaşamlarını kurtarırız.”
#KüçükçekmeceSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler, yoğun tartışmaların ardından TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek 224’e ret oyuna karşı 275 oyla yasalaştı. Yasaya göre sokaklardaki sahipsiz hayvanlar barınaklarda toplanacak. Hasta ve saldırgan köpekler veteriner tarafından uyutulabilecek. Hayvanları terk edene 60 bin TL ceza verilecek. Belediyeler 2028’e kadar bakımevlerini kuracak. Bunun için belediyelere yüzde 40 Hazine desteği verilecek.
#Sokak Hayvanları Düzenlemesi5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanlığına sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kanun teklifiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Düzenleme, hayvanlarımızın bulundukları yerden alınması, sağlıklı barınaklarda bulundurulması ve güçlü bir şekilde sahiplendirilme anlayışı taşıyan bir özelliği taşıyor. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin uyutulması yani ötenazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
#Sokak KöpekleriHürriyet, son günlerin en önemli tartışma konusu ‘sokak köpekleri’ sorununa çözüm için uzmanlarla konuşup önerilerini aldı: Sürüleşenler arasındaki agresif köpekler rehabilitasyon süreci işe yaramıyorsa hayatlarını bakımevinde tamamlamalı. Köpek sahiplenmenin kuralları olmalı. Kimliklendirilmemiş hayvan kalmamalı. Hayvan sahiplendirme özendirilmeli. Özel işletmeler ve kamu kurumları hayvan sahiplenmeli...
#Sokak KöpeğiÖnümüzdeki ay sokak hayvanlarıyla alakalı Meclis’e gelmesi beklenen taslak kanun teklifi hayvanseverleri ayaklandırdı. Uyutarak, ilaç verme yöntemiyle köpeklerin öldürülmesini öneren teklifi Hayvan Hakları Konfederasyonu’na sorduk. Federasyon çözümün, kısırlaştırmak ve rehabilitasyon olduğunun altını çiziyor.
#Köpekİstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, okurlarımın sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorularını yanıtladı: “Hayvan Hakları Kanunu’na göre site bahçesindeki kedi ve köpekler de site sakini gibi değerlendirilmeli. Bu hayvanlar site, apartman bahçesi dışına atılmamalı. Site bahçesindeki su ve mama kaplarını atmak da ‘hayvanlara kötü muamele’ kabul edilir.”
#BahçeDepremlerde çok sayıda hayvan da can verdi. Birçoğu ise yaralandı. Gönüllü veterinerler ve hayvanseverler bu dostların yaralarını sarmaya çalışıyor. Büyük hasar gören Gaziantep’in Nurdağı ilçesindeki “Hayvan tedavi ve Kurtarma Merkezi”nde yaraları sarılan bir kedi ile bir güvercinin halleri ise tam anlamıyla ‘kaderin cilvesi’ dedirtiyor.
#DepremAnkara Patiliköy, deprem felaketinin en ağır yaşandığı Hatay’da sahipsiz kalan yaklaşık 50 köpek ile 25’e yakın kediyi, Ankara’ya getirerek koruma altına aldı. Köpeklerden sadece 3’ü sahiplenilebildi ama onlardan da 2’si daha sonra geri getirildi. Geriye ise hayvansever Canan Koç’un şu isyanı kaldı: “Hayvanları cins, renk ve cinsiyetine göre ayrıştırmak son derece yanlış.”
#HayvanlarHayvan Hakları Federasyonu, Malatya, Osmaniye ve Hatay’a üç sahra hastanesi kurdu. Hatay’daki hastaneye her gün ortalama 40 hayvan getiriliyor. Kedi, köpek, tavşan, balık gibi depremden zarar görmüş tüm hayvanların tedavi ve korumaya alındığı hastanede gönüllüler büyük bir özveriyle çalışıyor.
#Hayvan Hakları FederasyonuAnkara’da belediyelerin ‘satın alma sahiplen’ çağrısıyla yürüttüğü sahiplendirme çalışmaları maalesef 2022’de karşılık bulmadı. ABB, Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Etimesgut, Altındağ ve Sincan belediyelerinin barınaklarından bir yılda sahiplenilen hayvan sayısı toplamda bin 142’de kaldı. Belediye yetkilileri, sayının daha önceki yıllara göre düşüşte olduğunu belirtti.
#Ankara Büyükşehir BelediyesiKedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kayıt altına alınması süresi, yılbaşında dolacak. Yılbaşından sonra sokaktan sahiplenilen kimliksiz hayvanlar, belediye barınaklarına başvuru yapılarak, Hayvan Bilgi Sistemi (HAYBİS) üzerinden oluşturulan 'sahiplendirme belgesi' ile ceza uygulanmadan Ev Hayvanı Kayıt Sistemi'ne (PETVET) kaydedilebilecek.
#Hayvan Bilgi SistemiKonyaaltı Belediye Başkanı Semih Esen, sokak hayvanları meselesinin suistimale ve yanlış uygulamalara çok açık bir konu olduğunu belirterek, “Birtakım kişilerin hayvanları büyük araçlara doldurup bakımevimizin çevresine ve Akdeniz Üniversitesi kampüsüne bıraktıklarını üzülerek öğreniyoruz” dedi. Esen, bu konudaki cezaların da caydırıcı olmadığını vurguladı.
#HayvanlarKonya Büyükşehir Belediyesi'ne ait Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpeğin başına kürekle vurulması olayının ardından duran sahiplendirmeler yeniden başladı. Geçen cuma sabahı barınaktaki bir köpeğin ölüsünü, diğer köpeklerin yediği ana ait görüntüler de ortaya çıktı.
#Konya