Kuru fasulyenin, pidenin, böreğin lezzetini katlayan pastırma... Bazen yumurtayla birlikte kahvaltı sofralarının baş tacı, bazen de ekmek arasının en kıymetli tamamlayıcısı sucuk... Okurlarımız bu hafta çok sevdiğimiz iki şarküteri çeşidini kıyasladı, hangisini nasıl yemeyi sevdiklerini de anlattı. Yazarımız Sahrap Soysal da pastırma ve sucuklu tariflerini paylaştı.
#PastırmaBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanTürkiye’nin ilk coğrafi işaretli ürünlerinden Kayseri sucuğu ve pastırması ile Afyon sucuğu ve pastırması arasındaki yarış, Avrupa’ya taşındı. Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret tescili alan iki il, bu ürünler için Avrupa Komisyonu’na yaptığı Korumalı Coğrafi İşaret başvuru sonuçlarını bekliyor.
#Coğrafi İşaretli LezzetlerKars örneğinde olduğu gibi, buraya da gitmek için aylar öncesinden sıraya girmek zorunda kalmadan uyaralım: Sadece Erciyes’in karlı tepelerinde kaymak için değil, şehri doyasıya yaşamak için buraya bilet alacağınız günler çok yakında. Gaziantep, Mardin, Adana derken Kayseri atağa geçti. Özgün habitatı, özgür yılkı atı, binlerce yıllık tadı ve taşı sıkan kadınlarıyla bir bölgenin şahlanışını yerinde inceledik.
#Kayseri PastırmasıBakan Faruk Özlü, Türkiye’de 2.500 ürünün coğrafi işaret sahibi olabileceğini açıkladı. Metro Toptancı Market, 5 yıldır yürüttüğü proje ile yerel bazı lezzetlerin coğrafi ürün statüsüne alınıp Avrupa’da kendi yöre markasıyla satılması için çalışmalar yürütüyor. Bunun için üreticiye destek veriyor, yerli tohum kullanımını özendirmeye çalışıyor. Finike portakalı, Taşköprü sarımsağı bu sayede Avrupa’da raflara kendi adlarıyla çıktı.
#GazetehaberleriKAYSERİ TİCARET ODASININ (KTO) NİSAN AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILIRKEN, TOPLANTIDA KONUŞAN KTO BAŞKANI MAHMUT HİÇYILMAZ, "HAZIRLIKLARI SON AŞAMAYA GELEN 'İNDİRİM REHBERİ' KURUMSAL İNTERNET SİTEMİZDE HİZMETE GİRECEK. REHBERDE, ODA ÜYELERİNE HİZMET SUNAN FİRMALARIN UYGULAYACAĞI İNDİRİM ORANLARI VE KAMPANYALAR YER ALACAK" DEDİ.
Adana kebabı, Adapazarı ıslama köftesi, Siirt buryan kebabı.. Örnekler çoğaltılabilir ancak bu ürünlerin ortak noktası hepsi bulundukları il ya da bölgeyle özdeşleşmiş olmaları. Türkiye’de ‘tescilli coğrafi işaretli’ olan bu ürünler için Türkiye’de yapılan tescilin dünyada ise bir geçerliliği bulunmuyor.