Ülkemizde hemen her yörenin kendine has bir kadayıf tatlısı var. Kilis’in ‘cennet çamuru’ meşhur, Tokat’taysa gömlek kadayıf seviliyor. Adana’dan Hatay’a bu özel ürünün çeşitlerine baktık. Ünlü tatlıcı Nadir Güllü’den de kadayıf yapımının püf noktalarını aldık. Oğlu Murat Güllü’dense dünya mutfaklarındaki modern örneklerini anlatmasını istedik.
#KadayıfPandemi her alanda olduğu gibi yeme-içme alışkanlarını ve ‘gurme seyahat’ seçeneklerini de değiştirdi. Kişiye özel şef, yurtiçinde yeni lezzet adreslerinin öne çıkması, ekoturizmle tek ürünün peşinde yolculuk, çevreye saygılı gastronomik keşiflerin artması önümüzdeki yılın trendleri. Ama hepsi bu kadar değil.
#HürriyetTarihi ve kültürel değerlerin izlerini taşıyan çok kıymetli bir coğrafyada yer alan Afyonkarahisar, 2019 yılında UNESCO tarafından, Gaziantep ve Hatay’ın ardından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edildi. Çorbaları, et ve sebze yemekleri, pilavları ve tatlı çeşitleriyle çok zengin bir mutfağa sahip olan Afyonkarahisar’ın; Afyon kaymağı, Afyon pastırması, Afyon sucuğu, kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyonkarahisar patatesli ev ekmeği, Çay ilçesi vişnesi ve Şuhut keşkeği UNESCO’nun Coğrafi İşaretler Listesi’ne girmeyi başardı.
#GöceGaziantep ve Antakya’dan sonra UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üçüncü şehir olarak dahil edilen Afyon pek çok kişiyi şaşırttı. Çünkü Afyon’u kısa molalarda yenen kaymaklı ekmek kadayıfı ve sucuktan ibaret zannedenlerin sayısı bir hayli fazla... Oysa hem Egeli hem İç Anadolulu Afyon, mutfağında her iki bölgenin de bereketini ve inceliklerini eritmeyi başarmış bir şehir.
#Ebru ErkeKahvenin sağlık üzerindeki etkileri yıllardır süregelen tartışma konularından biri. Kimi uzmanlar müthiş sağlıklı bir içecek olduğunu söylerken, kimileri zararlı olduğunu savunuyor. Bu makaleyi kaleme alırken, profesyonel bir kafeinman olarak, konuyu mümkün olduğunca tarafsız ele almaya çalıştım.
#11844 yılında Hünkar Köşkü, Bursa'nın Yıldırım ilçesinde Abdülmecid Han'ın Bursa ziyaretinde konaklaması için yapılarak 19 gün gibi çok kısa bir süre içinde inşası tamamlanan bu yapı, bir av köşküdür. Sonraki dönemlerde 5. Mehmet Reşat, Mustafa Kemal Atatürk ve Abdülaziz Han gibi önemli liderleri ağırlayan Hünkar Köşkü, günümüze restore edilerek gelmiştir. Hünkar Köşkü nerede ve nasıl gidilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kar kalınlıkları ideale ulaştı, kayak merkezleri yükünü aldı. Şimdi beyaz zirvelerin tadını çıkarmanın tam zamanı. Ancak unutmayın, bu zorlu spor bolca kalori harcamak anlamına geliyor. Neyse ki hangi dağı seçerseniz seçin eteklerinde sizi bekleyen lezzet dolu bir şehir var. Kayak tutkunlarını mutlu edecek tüyolar burada.
#SeyahatBu soğuk havalarda gezmek için en iyi fikir ailecek bir termal tesisine gitmektir dedim ve bizimkileri alıp bol kaymaklı bir Afyon tatiline gittim. Daha önceki yazımda size Eskişehir’i anlattım. Afyonkarahisar’a gelmeden önce bir gece Eskişehir’de konakladık ve yaklaşık bir buçuk saatlik bir araba yolculuğuyla Afyon’a ulaştık.
#AfyonAfyonkarahisarlı restoran ve tatlıcı esnafı, kentin yöresel şerbetli tatlısı "ekmek kadayıfı"na Türk Patent ve Marka Kurumunca (TÜRKPATENT) tarafından verilen coğrafi işaret tescili belgesini sevinçle karşıladı.
#Ekmek KadayıfıÇoğu lezzet düşkününü harika yemekleri için uğradığı Afyon, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Listesi’ne gastronomi dalında dahil oldu. Sadece meşhur sucuğu ve kaymağıyla değil Coğrafi İşaret almış olan pastırması, vişnesi, keşkeği ve ayrıca manda sütlü ürünleriyle bu unvanı hak ediyor.
#AfyonErenköy’de minik bir mahalle lokantası. 8-9 masa var. Duvarlar tuğladan... Müzik de güzel. Lori McKenna. Ses de sonuna kadar açık değil. Görgülü insanlar... Sınırlı sayıda meze ve ara sıcak sunuyorlar ama biri hariç mezelerin hepsini kendileri hazırlamış. Balık olarak da sadece istavrit ve sardalye vardı. Bence doğru karar. Mangalda balık böreğini sevdim. Balık köfteyi daha da çok...
#Vedat MilorAfyonkarahisar'ın yöresel tatlılarının başında gelen ve üzerine konulan kaymakla eşsiz lezzete sahip olan kaymaklı ekmek kadayıfı ve kabak tatlısı özellikle Kurban Bayramı'nın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. En çok tercih edilen tatlılar arasında yer alan kaymaklı ekmek kadayıfı, vişneli çeşidiyle de damaklara ayrı bir tat bırakıyor.
#Kabak Tatlısı