Güncelleme Tarihi:
Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz fıstıklı tel kadayıf mı kaymaklı ekmek kadayıfı mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 60’ı fıstıklı tel kadayıfı seçti.
Biz de şu ayrıntıları istedik: “Tel kadayıfı nereden satın alıyorsunuz? Evde yapar mısınız? Fıstıklısını mı yoksa cevizlisini mi daha çok seviyorsunuz? Kadayıfın daha yumuşak olmasını mı seviyorsunuz, yoksa tepsiye daha sıkı döşenip gevrekleşmiş halini mi? Ekmek kadayıfını bol kaymakla mı seversiniz? Kaymağını yanına mı koydurursunuz, yoksa arasında mı seversiniz? Sizce en iyisini hangi adresler yapıyor? Meşhur olduğu Afyonkarahisar’da yediniz mi? Hangi yemeklerin ardından canınız çekiyor?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...
@semraaz: “Tel kadayıfı severim, cevizlisini tercih ederim. Gevrek olursa güzel olur.”
@figentangut: “Tercihim hep kaymaklı ekmek kadayıfı olmuştur.”
@sevgiozbatur: “Fıstıklı tel kadayıf. Hem de biraz gevrek olacak.”
@zilliko: “Tel kadayıfı çok severim. Mado’nun tel kadayıfını çok severim. Şaşkınbakkal’daki Han Restaurant’daki sütlü tel kadayıf çok lezzetlidir.”
@nurayv: “Kesinlikle kaymaklı ekmek kadayıfı...”
@esirel: “İkisini de çok severim. Ayırmak zor.”
@grsltkl: “Kaymaklı ekmek kadayıfı ama evde yapılmış cevizli kadayıfın lezzeti de göz ardı edilemez.”
@arzugi: “İlk tercihim kaymaklı ekmek kadayıfı olur. Vişnelisini ilk kez Afyonkarahisar’da yemiştim. Kaymağını yanında tercih ederim. Fıstıklı tel kadayıfta fıstıklı ve gevrek olanı severim.”
@savasdincbas: “Kaymaklı ekmek kadayıfını tek geçerim.”
@mealmyths: “Kaymaklı ekmek kadayıfını Üsküdar’daki Kanaat Lokantası çok güzel yapıyor. Hafif çifte kavrulmuş, karamelli gibi bir tadı var. Yaz aylarında çıkardıkları kaymaklı dondurmayla da çok iyi gidiyor ama kaymaklısı da nefis. Diğer yandan tel kadayıfı fıstıklı ve sıkı sıkı, tatlıcı usulü severim. Evde yapılanlar genelde gevşek olduğundan şerbet içiyormuşsunuz gibi bir hal alabiliyor. Her ikisini de evde yapmayı denemedim.”
PÜF NOKTALARI
Kadıköy’deki Yanyalı Fehmi’nin üçüncü kuşak sahibi Ergin Sönmezler’den...
Tel kadayıfı satın alırken taze ve yumuşak olmasına dikkat edin.Tel tel açılmalı. Kuruyup sertleşmişse tercih etmeyin. Bu tatlının lezzetinde malzeme kalitesi çok önemlidir.
Fırına vermeden önce üzerine erimiş tereyağı dökülmesi gerekir.
Üzeri gevrekleşince fırından çıkarıp sıcakken soğuk şerbetini verin.
Arasına ceviz de Antep fıstığı da yakışır. Taze ve kalitelisini kullanın.
KAYMAKLI EKMEK KADAYIFI
Ekmek kadayıfının ekmeği taze olmalı. Eğer ekmeğini donmuş kullanıyorsanız oda sıcaklığında mutlaka açılması beklenmeli.
Yapmadan önce bir tepside ılık suyla ekmeğin 2 parçasını da nemlendirin. Ortalarına bıçakla artı şeklinde kesik atın..
Ayrı bir tencerede şerbeti kaynatın ama kaynadıktan 2 dakika sonra alın, böylece çok şekerlenmesin.
Ekmek kadayıflarını kısık ateşte
şerbetle yedire yedire pişirin.