Değerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniBizde enfes taskebabı, Macaristan’da gulaş, Fransa’da boeuf bourguignon… Dünya mutfaklarının ortak lezzeti o: Yahni. Fatih Sultan Mehmet’in favorisi ‘zırba yahnisi’nden ünlü şef Gordon Ramsey’nin safranlı bouillabaisse’ine bu konuda gelmiş geçmiş en ünlü tabakları tanıyalım.
#YahniHünkar, İstanbul’un en iyi lokantalarından biri. Herhangi bir kategoriye sokmak zor. Feridun Üğümü’nün mutfağının kökleri ‘esnaf’ kategorisinde olsa bile, sunulan yemeklerin çoğunu hiçbir esnaf lokantasında bulamazsınız. Klasik Türk mutfağı diyelim. Ama Feridun Bey’in kişisel yorumu ile...
#HünkarHürriyet Cumartesi yazarı Vedat Milor, bu haftaki köşesinde İstanbul'un klasikleşmiş Türk mutfağı lokantalarından Hünkar'ı yazdı. Milor, Hünkar'ın yemeklerini överek, mekanı 5 üzerinden 5 yıldızla değerlendirdi yani "başyapıt" kategorisine koydu. Milor, "Malzeme kalitesi olsun, pişirmedeki ustalık olsun, beş yıldızı hak ediyor" ifadelerini kullandı. İşte Vedat Milor'un Hünkar değerlendirmesi...
#HünkarTüm dünyada hızla moda olan ‘Lezzet Turizmi’, kısa bir süre sonra Türkiye’nin kapısını da çalacak. Onun için kentler şimdiden hazırlıklara başlamalı. Yemek denince bütün parmaklar Gaziantep’i gösterse de, Türkiye’nin dört bir yanında öne çıkmamış birçok ‘çok lezzetli’ mutfak bulunuyor. Bu hafta size 2016 yılında tadına bakmanız gereken 10 kentin mutfağını tanıtmaya çalışacağım.
#Anadolu Lezzetleri