‘Kulüp’ dizisinin gördüğü ilgiyle birlikte, Türkiye’ye İspanya’dan göç eden Sefaradların sürdürdüğü gelenekler, sofralarından eksik olmayan yemekler de gündemde. Çalışmalarıyla 500 yıllık bu tarihin izini süren gazeteci-yazar Deniz Alphan’la Sefarad mutfağını konuşup tariflerini aldık. ‘Köklere Dönüş’ adlı YouTube video serisiyle, kaybolmaya yüz tutmuş birçok reçeteyi geleceğe aktarmayı hedefleyen Lian Penso Benbasat’tansa aile mutfağında öğrendiği lezzetleri dinledik.
#Sefarad MutfağıDeniz Alphan’ın yönettiği ‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’ adlı belgesel film, 15. Yüzyıl’da İber Yarımadası’ndan göçe zorlanan ve Osmanlı İmparatorluğu’na yerleşen Sefarad Yahudilerinin hikayesini dilleri ve mutfakları üzerinden anlatıyor.
#Osmanlı İmparatorluğuGazeteci Deniz Alphan, “Çocukken annem konuştuğunda utanırdım” dediği dilin peşine düştü, kaybolmakta olan Ladino dilini ve Sefarad mutfağını mercek altına aldı. Beş asır önce İspanya’dan Osmanlı’ya göç eden Yahudilerin torunlarıyla konuştu. Prof. İlber Ortaylı’dan Soli Özel’e, Mario Levi’den Aylin Öney Tan’a pek çok akademisyen ve yazarla söyleşiler yaptı. Alphan’ın belgeseli ‘Kaybolan Bir Dil, Kaybolan Bir Mutfak’, 36’ncı İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek.
#LadinoDiyarbakır’da Narin Güran cinayetiyle ilgili 4 sanığın yargılandığı davada savcı mütalaasını mahkemeye sundu. Esas hakkındaki mütalaada sanıklar, Narin’in amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile cesedi taşıdığını itiraf eden Nevzat Bahtiyar ile ilgili ‘İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.
#Narin GüranBu hafta Dolu Kadehi Ters Tut, Zorlu PSM’de; Ceylan Ertem ‘Sezen Aksu Tribute’ konseri için JJ Arena’da sahneye çıkacak. Dünyaca ünlü isimler İstanbul’a geliyor; İrlandalı rock grubu God is an Astronaut, IF Performance Hall Beşiktaş’ta sahneye çıkacak. Ben Klock, Volkswagen Arena’da; Stephen Bodzin ise Klein Phönix’te DJ kabininin başına geçecek.
#Konser6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazCumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanı Yasin Yıldız, geçen yıl Milli Saraylar Başkanlığı'na devredilmesinin ardından restorasyonun hız kazandığı Edirne Sarayı sınırları içindeki, yakın zamana kadar kapalı cezaevi olarak kullanılan tarihi Asakir-i Mansure-i Muhammediye Kışlası'nın müzeye dönüştürüleceğini açıkladı. Restorasyon sonrası açılacak müzede, Edirne Sarayı buluntularının sergileneceğini anlatan Yıldız, "Bazıları İstanbul'da veya Edirne'de bulunan müzelerde Edirne Sarayı'na ait çok sayıda taşınabilir eser var. Edirne'ye çok ciddi bir kıymetli müze ve kültür merkezi kazandıracağımızı söyleyebilirim" dedi.
#Milli Saraylar BaşkanlığıGüvenilir gıdalara kolayca ulaşmak ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayabilmek artık pek çoğumuz için önemli bir öncelik. Bunun yolu da önce doğru gıda okuryazarlığından, yani etiket bilgisinden geçiyor. Bu kavramın ne olduğunu ve hakkında doğru bilinen tüm yanlışları Prof. Dr. Sibel Özilgen’le konuştuk.
#GıdaDünyanın en itibarlı restoran derecelendirme sistemi olarak kabul edilen Michelin Rehberi’nin 38’inci destinasyon olarak İstanbul’u seçmesi, Türkiye’de hem mutfağın hem de yeme-içme sektörünün gelişmesi adına çok önemli bir adım. Siz de Michelin Rehberi’nin partneri Metro Türkiye’nin şeflerinin tekniklerini mutfağınızda uygulayabilir, Michelin yıldızlı şeflerin menülerinden esinlenen özel reçetelerle evde şık tabaklarımızı kendiniz hazırlayabilirsiniz.
#Michelin RehberiSöğüt’teki Manzara lokantasının çok güçlü bir mutfağı var. Özellikle deniz ürünleri söz konusu olduğunda ülkemde ilk sıraya yerleştireceğim restoran burası. Sabah toplanmış denizkestanesi, böcekli yarma buğday keşkek ve akya balığından yaka pilaki en beğendiğim yemeklerinden...
#GastronomiSel felaketini yaşayan Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde çöken Ölçer Apartmanı'nda oturan Senanur Kuş'un, akrabalarının bulunduğu WhatsApp grubuna bina çökmeden önce 'Dua edin bize...' diye mesaj gönderdiği ortaya çıktı.
#KastamonuSon dakika haberi... Türkiye yangınların ardından bu kez ciddi bir sel felaketiyle karşı karşıya... Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta etkili olan şiddetli sağanak bazı bölgelerde sele yol açtı, ağaçlar sürüklendi, çok sayıda ev ve iş yeri sular altında kaldı. Sinop'un Ayancık ilçesinde köprülerde yaşanan çökme ve heyelanlar nedeniyle bazı köylere ulaşım sağlanamıyor. Bölgede helikopterle tahliye çalışması yürütülüyor. Kastamonu'na bağlı Azdavay da selden etkilenen kentler arasında... Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek de, "Tarihte böyle bir şey görmedik. Dere yataklarının hepsi taştı" dedi. Bartın'da mahsur kalan AK Parti Milletvekili Cumhur Ünal ile İl Başkanı İsmail Altınöz'ün de aralarında bulunduğu bazı siyasetçiler itfaiye ekiplerince kurtarıldı. İçişleri Bakanlığı, Bartın, Sinop ve Kastamonu için kritik bir uyarı yayınladı. AFAD, "Kastamonu’da sel sularına kapılan 2 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bartın'da kaybolan 1 vatandaşımızı arama çalışmaları devam etmektedir." açıklamasında bulundu. İşte dakika dakika sıcak gelişmeler...
#Bartınİçliköfte benim en sevdiğim yöresel yemeklerden biri. Güneydoğu ağırlıklı ama tüm ülkede seviliyor; birçok yerde türlü versiyonları var. Yeni anketimde takipçilere “Kızartma mı haşlama mı” diye sordum. Asıl amacım da bu sorudan yola çıkarak içliköfteyi tartışmak ve desteklemek.
#Yazar‘Menemen soğanlı mı olur soğansız mı?’, ‘Pizza mı yoksa pide mi?’ sorularıyla zaman zaman anketler düzenleyen ünlü yemek eleştirmeni Vedat Milor, bu kez ‘Tarhana mı, mercimek mi?’ diye sordu. Mercimek çorba yüzde 52 oyla şimdilik önde gidiyor ama Türkiye’nin sayılı şefleri tercihini şüphesiz tarhanadan yana kullanıyor. Peki neden?
#YazarOyuncu Bülent Emrah Parlak ilk öykü kitabı ‘Kertenkele Savunması’nda hikâyesini anlattığı her karakterin sağlam bir yoldaşı, iyi bir gözlemcisi ve sessiz tanığı gibi konuşuyor. Hikâyeler hayatın kıyısında köşesinde kalmış detayları, gözden kaçan inceliklerle örülmüş muzip gülümsemeleri saklıyor içinde...
#Bülent Emrah ParlakSon dakika haberi... İzmir'de meydana gelen 6.6'lık depremin ardından enkazda arama çalışmaları devam ederken 91'inci saatte mucize yaşandı. Gelen son dakika haberine göre Rıza Bey Apartmanı'nın enkazından 3 yaşındaki Ayda Gezgin sağ çıkarıldı. Ayda'nın enkaz altındaki annesi Fidan Gezgin'den ise acı haber geldi. Çocuğu kurtaran ekipten Nusret Aksoy, "Yaşam üçgeninde bulaşık makinesi vardı. Bulaşık makinesini gördüm, aradaydı. Elini salladı. İlk çığlığını duydum'' dedi. Ayda'nın ekiplere "Babam nerde?" diye sorduğu, ambulansa bindirilirken de 'Anne' diye seslendiği soruldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ayda'nın ambulansın içindeki bir görüntüsünü paylaşarak '' Ayda’nın acıyan bir yeri yok. Köfte ve ayran istiyor'' dedi. Ayda'nın isteği üzerine hastaneye köfte ve ayran getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan da Ayda paylaşımı geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Mucizenin adı Ayda... 91 saat sonra senin o gülen gözlerinle birlikte hepimize yeni umutlar bahşeden Allah’a şükürler olsun. Geçmiş olsun güzel yavrum...'' ifadelerini kullandı.
#İzmirOyuncaklar hayatımıza yön veren en önemli araçlar... Çünkü her oyuncak yaratıcılığımızı destekler, kelime hazinemizi geliştirir, düşüncelerimize yön verir. Ancak pek çoğumuz oyuncakların hayatımızda bu denli önemli olduğunu fark etmeyiz bile! İşte bu farkındalığı oluşturmak için yola çıkan yönetmen Yağmur Kartal ‘Oyuncakçı, Saklı Yadigârlar’ adında bir film çekti. Kartal “Teknoloji harika yenilikler getiriyor ama hayal dünyamızı güçlendirmek için oyuncaklara ihtiyacımız var. Anne-babalar çocuklarıyla daha çok oynamalı" diyor.
#Yazar