Katılım Endeksi, Borsa İstanbul tarafından yatırımcıların katılım esaslarına uygun faaliyet gösteren şirketler arasından işlem yapabilmeleri için oluşturulmuş bir endekstir. Endeks, bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını verirken katılım esaslarına odaklanmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. İşte, Katılım Endeksi hakkında detaylı bilgiler
#Katılım EndeksiBorsa İstanbul’da işlem hacminin artması, yabancı alımların sürüyor olması olumlu havanın devam etmesine neden oluyor. Ama asıl etkili olan yerli yatırımcıların artan ilgisi. Alternatif piyasalardaki durgunluk yerli yatırımcıyı tekrar borsaya döndürdü. Son dönemde yerli yatırımcıların BIST100 Endeksi’ndeki yükselişe katkısı yabancının önüne geçti. Bu da iyimserliğin sürmesinin ana nedeni olarak görülüyor.
#BORSA İstanbulSon dönemde halka arz olan şirket sayısı arttı. Borsaya da yoğun talebin oluşmasıyla beraber katılım endeksi konusu yeniden gündeme geldi. Katılım endeksine uygun değil ne demek? sorusu da bu bağlamda araştırılmaya başlandı. Katılım endeksine sahip hisseler, dini hassasiyeti olan ve helal kazanç sağlamak isteyen yatırımcılar için önemli bir alternatif oluşturuyor. Peki, Katılım endeksine uygun hisse helal mi, caiz mi? Katılım endeksine uygun olmayan hisse haram mı? İşte merak edilenler…
#Katılım EndeksiMerkezi Kayıt Sistemi’nin Borsa İstanbul verileri yatırımcının borsaya ilgisini ortaya koyuyor. 31 Aralık’ta 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 oldu. Hisse senedi son dönemin popüler yatırım aracı. Bununla birlikte KKM’yi sonlandırma hazırlıkları da başladı. ‘KKM’den çıkacak para nereye yönelecek?’ sorusuna karşılık döviz, mevduat, borsa, konut seçenekleri tartışılmaya devam ediliyor.
#BORSA İstanbulKatılım Endeksi, Borsa İstanbul tarafından yatırımcıların katılım esaslarına uygun faaliyet gösteren şirketler arasından işlem yapabilmeleri için oluşturulmuş bir endekstir. Endeks, bireysel yatırımcıların yatırım kararlarını verirken katılım esaslarına odaklanmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır. İşte, Katılım Endeksi hakkında detaylı bilgilerf
#BorsaHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda konuştu. Bakan Nebati yastıkaltı altınların ekonomiye nasıl kazandırılacağını açıkladı. Vatandaşlar fiziki altın tasarrufları kolay ve güvenli şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edecek. Bakan Nebati, 1 Mart’tan itibaren 81 ilde en az 1 adet olmak üzere 2022 yılında da 1500’ün üzerindeki kuyumcunun dahil olacağı çalışmaların başladığını açıkladı. Toplam 60 milyar liralık 3 destek paketinin uygulamaya alınacağını söyleyen Bakan Nebati,"60 milyar liralık kefalet hacmi oluşturuyoruz. Bu bitince başlayacak paketlerin ilk adımı." dedi. Enflasyon ile ilgili olarak 'Enflasyon İle Mücadele Timi' oluşturacaklarını söyleyen Bakan Nebati, döviz kurlarının enflasyon üzerindeki etkilerinin de azaltılacağını söyledi.
#Nureddin NebatiCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD'nin haksız yaptırım kararını şiddetle kınadığını söyleyerek, "Savunma Sanayii Başkanlığı Başkanı İsmail Demir, Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu ve Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz; sizlerle gurur duyuyoruz. Milletimiz ve devletimiz adına, 'Sizinleyiz, yanınızdayız.' diyorum." dedi.
#Fuat OktayAK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "FETÖ'nün en önemli siyasi ayağı bizatihi Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisi ve ekibidir." dedi. Erdoğan, "Bölücü, mezhepçi terör örgütleriyle ve uzantılarıyla kol kola yürüyen CHP, 17-25 Aralık'tan sonra bu kadroya FETÖ'yü de dahil etmiştir." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "FETÖ'nün siyasi ayağı, FETÖ'cülerin devirmeye çalıştığı siyasetçi midir yoksa yükseltmeye çalıştığı siyasetçi midir?" şeklinde konuştu.
#Kemal KılıçdaroğluEndüstri 4.0’e geçiş ile birlikte, düşüncelerimiz, yaşantımız, çevremiz ve üretimimiz değişmeye başladı. Gelişen ağ teknolojileri ve yüksek oranlı veri paylaşımı hem ülkemizde hem küresel düzeyde siber güvenlik talebini hızla artırdı. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerine ve bazı şirketlerin iş akış süreçlerine yapay zekâ olgusu girmeye başladı. Endüstri 4.0’e uyum sağlamak amacıyla global düzeyde faaliyet gösteren ABD, Almanya, İngiltere ve diğer Avrupa menşeli uluslararası siber güvenlik şirketleri de sistemlerini sürekli geliştirerek, global pazarı domine etme yarışına girdiler. Peki, bu süreçte yerli ve milli siber güvenlik şirketlerinin global pazardaki durumu ne oldu? Siber güvenlik teknolojileri geliştiren Türk girişimcileri, bu büyük global şirketlerin yarıştığı uluslararası siber güvenlik pazarına ekti edebiliyorlar mı?
#Siber GüvenlikDAHA ilk 12 günde bireysel emeklilik sistemine (BES) otomatik katılımla gelenlerden yüzde 26’sının ayrılmasını çok yüksek bulan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Maalesef otomatik BES’e ilişkin haksız, olumsuz bir kampanya hissediyorum, Varlık Fonu ile ilişkilendirilmek isteniyor. Böyle bir şey gündemde değil” diyor. Peki sistemi kuran Şimşek neyi gözden kaçırıyor?
#Uğur GürsesSosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), hastaneleri çeşitli kriterlere göre puanlayıp A’dan E’ye uzanan gruplara ayırması, sektörde sıkıntı yarattı. “A” dışında kalan puan ve grupların, “kalitesiz” gibi algılanması, sınıflamayı yapan komisyon üyelerinin de dikkatini çekti. Hastanelerin itirazları da dikkate alınarak, puan ve gruplarda değişikliğe gidilebilecek.