Yeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriÜlkenin üzerine bir kâbus gibi çöken, yüzyıllardır yaşanmamış şiddette gerçekleşen, çok büyük kayıplar verdiğimiz Hatay ve Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam 34 gün geçti. Hepimiz biliyoruz ki bu zorlu dönemi aşmak, yaraların sarılmasını sağlamak hiç kolay değil.
#Müge AkgünHatay ve çevre illerde genellikle iç harcının evde hazırlanarak odun fırınlarında pişirilmesiyle meydana gelen katıklı ekmek, böyle bir imkanın bulunmaması halinde evdeki malzemelerle ev fırınlarında da pratik bir şekilde hazırlanabiliyor. İşte, evlerinizde pratik bir şekilde yapabileceğiniz doyurucu ve lezzetli Hatay usulü katıklı ekmek tarifi...
#YazarHavalar ısındıkça hafta sonu tatili programları hız kazanıyor. Kışın kasvetini üzerinizden atmak, temiz havada güzel yemeklerle kendinizi şımartmak istiyorsanız rota önerilerime kulak verin. Gurme dokunuşlarıyla öne çıkan bu oteller sadece bölgelerinde değil yurtdışında da tanınıyor ve bir anlamda gastronomi dünyamızın ufkunu açıyorlar.
#SeyahatFarklılıklarına rağmen birlikte yaşamayı becerebilmiş güler yüzlü, misafirperver insanları, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli toprakları, çok kültürlü, geleneksel mutfağıyla Antakya, anlatmakta çok geç kaldığı güzelliklerini, hoşgörüsünü, eşsiz tarihini, sizlerle paylaşmaya artık hazır.
Hatay, bu günlerde uzatmalı sonbaharı yaşıyor adeta. Parke taşlı dar sokaklarında, noel süsü gibi portakal ağaçlarıyla kaplı küçük meydanlarında kutlamalar birbirini izliyor. Rumlar Noeli iki hafta önce kutladı, hep birlikte yaşanan yeni yıl coşkusunun ardından bu hafta sıra şehrin Ermeni cemaatinde. Musa Dağı’nın eteklerinden Akdeniz’i kuşbakışı gören, her yıl kış başında defne taneleri dev kazanlarda kaynatıp, mis kokulu sabunlar yapan Vakıflı Köyü’nün sokaklarında bu hafta Noel sevinci yaşanacak. Türkiye’nin tek Ermeni köyü, çarşambayı perşembeye bağlayan gece Kutsal Doğuş Bayramı’nı kutlayacak. Fotoğrafçı Handegül Toker ve Melda Kurt, Noel’e hazırlanan köyü ziyaret etti, izlenimlerini yazdı.
İskenderunlu Behiç Alp Aytekin (24), Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, İletişim ve Tasarım Bölümü’nde öğretim görevlisi. Yüksek lisans bitirme projesi olarak çektiği belgesel, “Şıh’ın Dolması-Güney Yemekleri Üzerine Bir Methiye” adını taşıyor. Memleketi İskenderun’a yaptıkları bir aile ziyaretinden yola çıkarak bölge yemeklerini anlatıyor. Bir yanda anneanne, akrabalar ve tam tanımıyla “profesyonel ev yemeği yapımı”nı, diğer yanda İskenderun ve çevresinin en lezzetli yemeklerini yapan yerleri görüyorsunuz. Aytekin, İskenderun’a gideceklerin neleri mutlaka yemesi gerektiğini anlattı.
Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan Gümüşhane ili oldukça güzel bir şehirdir. Bu şehrin kendine has yemekleri de oldukça meşhurdur. Sizler için Gümüşhane Yemekleri - Gümüşhane'de ne yenir ve neyi meşhur? Gümüşhane mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Gümüşhane YemekleriKahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden fenomen aşçı Taha Duymaz'ın annesi Meryem Duymaz, oğlunun hatıralarını yaşatmak için yemek yaptığı anları sosyal medyadan paylaştı. Büyük üzüntü yaşayan anne Duymaz, “Tahasız mutfak öksüz kaldı” dedi.
#Taha DuymazKahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden fenomen aşçı Taha Duymaz'ın annesi Meryem Duymaz, oğlunun hatıralarını yaşatmak için yemek yaptığı anları sosyal medyadan paylaştı. Büyük üzüntü yaşayan anne Duymaz, “Tahasız mutfak öksüz kaldı” dedi.
#Sosyal MedyaKahvaltıda esas olan şey malzemenin kalitesidir. Malzemenin özelliği ve kalitesi de ait olduğu coğrafyanın doğasıyla, kültürüyle şekillenir… İşte Türkiye’yi dünyada kahvaltının yıldızı yapan tam da bu. İl il kahvaltımızın çeşitleri de, özelliği de, güzelliği de değişiyor. Bu hafta, kahvaltı masasıyla beni mutlu eden iller arasında bir tura çıkalım.
#LezzetYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#Gazetehaberleri