Üzüm ve arapsaçlı uskumru dolması

Unutulmaya yüz tutmuş bir uskumru dolması yaptım bu hafta. Daha önce hep yaptığım klasik zeytinyağlı iç pilavı bu sefer birazcık değiştirip çiğ sebze, arapsaçı ve taze üzüm ekledim. Üstüne limon sıkıp yiyebileceğiniz bu soğuk mezeyi denemenizi tavsiye ederim

Haberin Devamı

Yapılışı

Pirinci ılık suya yatırın ve 15 dakika kadar bekletin. Uskumruları güzelce yıkayın. Baş kısımlarını bıçakla kesip atın. İnce uçlu bir bıçakla kuyruk kısımlarının her iki yüzüne de ufak kesikler atın (Kılçığı tek parça halinde ve ete olabildiğince az zarar vererek çıkarmanız gerekiyor). Kesilmiş baş tarafından bıçağı dikkatlice sokup her iki tarafından kanırtarak kılçığı etten ayırın. Aynı işlemi kuyruk kısmındaki kesiklerden de yapın. İki-üç balıktan sonra elinizin iyice alışacağı bu işlemden sonra, balığın üstüne avucunuzla hafifçe bastırarak kılçığı çekip çıkartın. Bütün balıkları temizledikten sonra soğuk sudan geçirin ve dolaba alın.
Fırını 180 dereceye kurun. İç malzemesi için pirinçleri süzün, kaynamakta olan bir litre tuzlu suyun içine koyun. Beş dakika kadar haşladıktan sonra dışarı alıp tekrar süzün ve kenara alın.
Domateslerin kabuklarını soyup olabildiğince ince doğrayın. Soğanları da arapsaçlarıyla beraber aynı şekilde doğrayın. Üzümleri ikiye, büyüklerse dörde bölün.
Pirinç ve doğradığınız tüm malzemeyi bir kâsede karıştırın. Limon suyu, zeytinyağı, karabiber ve tuzunu ilave edip tadını ayarlayın. Uskumruları dolaptan çıkartıp her tarafını hafifçe tuzlayın ve iç malzemesiyle dikkatlice doldurun. Balıkları, dışına zeytinyağı sürdükten sonra, bir fırın tepsisine yerleştirin. Üstüne buhar yapması için bir su bardağı su dökün, tepsiyi alüminyum folyoyla kapatıp fırına yerleştirin.
20 dakika sonra balıkları çıkartın. Balıklar ve pirinç güzelce piştiyse dışarıda ılıtın, soğuyunca dolaba alın. Üstüne limon sıkıp soğuk olarak servis edin.

Haberin Devamı

Üzüm ve arapsaçlı uskumru dolması

Fıçıda Guinness

Seneler önce okuduğum bir ankette İrlandalıların son çeyrek yüzyılda önemli bulduğu teknolojik yeniliklere ilişkin bir soru vardı. İnternet, cep telefonu gibi beklenen cevaplar dışında en çok ilgimi çeken, ‘widget’tı.
Widget, kutu biranın fıçıdan çıkmış gibi köpüklenmesini sağlayan, içinde sıvı azot olan bir aygıt. İrlandalı bira markası Guinness’in 1989’da geliştirdiği mekanik teknoloji sayesinde, bira kapağı açılıp havayla temas ettiği anda delikli pinpon topuna benzeyen widget devreye girip köpük artırıcı bir işlev görüyor.  Mükemmel bir köpük için pub’larda ara verilerek doldurulan ve ideal dolum süresinin 118 saniye olması gerektiği söylenen Guinness’in fıçı birası, geçen haftadan bu yana İstanbul’daki James Joyce Irish Pub’da bulunabiliyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL’DA KATIKLI EKMEK

Başına oturup uzun uzadıya sefası sürülemiyorsa eğer, iş öncesi kahvaltı, milyonlarca insan için maalesef birer poğaça veya açmadan ibarettir. Plaza çalışanlarının hepsi bir öncekine benzeyecek günlerinin değişmeyen başlangıcıysa yine o aynı hamur işlerinin kötü kopyaları olur. Oysa restoran işi günün hangi saatlerini kullanacağınızı söyleyemediği için, günün her anını yaşayabilirsiniz iş yolunda. Yaklaşan kışın karanlık bir sabahında sokağa çıktığınızda boş midenizi iyice büzüştürecek, uzun süredir görmediğiniz o bıkkın öğrenci suratlarına rastlarsınız. Görev icabı yedikleri ellerindeki kötü yapılmış poğaçalara üzülürken, her gün bir onu bir ötekini alarak değişiklik yaptığınızı sandığınız zeytinli ve ıspanaklı açmaları hatırlar, kendinize bakarsınız. Böyle zamanlarda katıklı ekmek ve ıspanaklı pidelerini düşünürsünüz Antakya’yı görebildiyseniz eğer. İç geçirmenize neden olan, sürk peyniri ve baharatla karıştırılmış ıspanaklı bir içle hazırlanan o pideleri ya da lahmacun benzeri ekmekleri herhangi bir sokak fırınından sıcak alıp bir zamanlar tatmış olabilmektir. Şansınız yaver gidiyorsa bu çörekler şehre, hatta oturduğunuz sokağa da geliverir birden. İstanbul’a, Dilara Erbay’ın Firuzağa Fırını’nın yerine yeni açtığı Datlı Maya’ya örneğin.

Yazarın Tüm Yazıları