Site sakinleri işini doğru yapmayan yönetim şirketlerinden dertli. Yüzde 200’ü bulan fahiş zamlar, hizmet alımlarındaki usulsüzlükler ve yönetimi bırakmayan şirketler nedeniyle yüzlerce şikâyet aldıklarını söyleyen Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Genel Başkanı Suat Sandalcı, “Yönetim şirketlerine lisans şartı getirecek düzenlemede son aşamaya gelindi. Türkiye’de 4 bin şirket var, bunların en çok yüzde 20-25’i kriterlere uyabilecek” dedi.
#Site SakinleriKomşunuz mülk sahibi. Gürültü yapıyor, hiçbir uyarıya kulak asmıyor. Hatta, gürültü yapmaması için hâkimin verdiği tedbir kararını bile dinlemiyor. Aidatı ödemiyor. Defalarca aidat borcu yüzünden icraya veriliyor. Sitede artık o istenmeyen komşu... Böyle bir komşudan hukuki olarak kurtulmanın bir yolu var mı?
#AidatSon yıllarda ev sahipleri ve kiracıların ortak sorunu aidatlar oldu. Araştırmalara göre İstanbul’da bu yıl yüzde 25-71 bandında olan aidat zamları, kimi sitelerde yüzde 150’ye kadar çıktı. Son 2 yılda ise yüzde 200 ila 300 arasında zamlanan aidatlar site sakinlerini isyan ettirdi. İşte ilçe ilçe aidatlar ve önemli uyarılar...
#KonutKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan "Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik" yürürlüğe girdi. Yönetmelikle beraber konutunu günlük veya haftalık olarak kısa süreli kiraya vermek isteyenlerin bazı kriterlere uyarak izin belgesi alması gerekiyor. İzin belgesi için binada bulunan diğer kat maliklerinin onayı da şart. Belge olmayan kiralama yapanları ise 1 milyon TL'ye varan cezalar bekliyor. Uzmanlar bu yönetmelik ile kısa süreli kiralama belgesi alamayanların evlerini kiralık olarak ilana çıkaracağı, bunun da kiralık arzını arttıracağı görüşünde. Bu durum kiralık fiyatlarında esnemeye sebep olabilir.
#KonutYeni yıla sayılı günler kala birçok apartman ve sitede aidat zamları konuşulmaya başlandı. Yönetim şirketleri en büyük gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle asgari ücret düzenlemesini bekliyor. Ev sahipleri ve kiracılar ise tedirgin. Kimi sitelerde maliyetlerle açıklanamayacak yüksek zamlar yapılması, usulsüz işlem ve yolsuzluk olaylarının artması ‘zamlar ne kadar gerçekçi olacak’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Biz de yeni zam dönemi öncesi tüm bilinmesi gerekenleri derledik. İşte 5 soruda tüm yönleriyle aidat zamları ve vatandaşın yasal hakları...
#Asgari ÜcretEngelli asansörünü sadece engelli mi kullanır? Eski bir apartmanda sonradan asansör yaptırılması ile bir engellinin kendisi için asansör yaptırması farklı mı? Engelli bunun için nasıl bir yol izlemeli? Bu durumda asansörün parasını kim öder? Engelli asansörünü sadece parasını ödeyen o engelli malik mi kullanır? Okurlarımın bu sorularını İstanbul Barosu avukatı ve kat mülkiyeti hukuku uzmanı avukat Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Eski BinaYazar Orhan Pamuk, Cihangir'in ünlü binalarından Taray Apartmanı'nın riskli olduğunun tespit edilmesi sonrasında komşularıyla mahkemelik oldu. Komşuları yapının güçlendirilmesini isterken yıkılmaması için ihtiyati tedbir kararı aldırdı. 6 dairesi olan ünlü yazar ise binanın yıkımına karar verilmesini istiyor.
#Orhan PamukOtomobil piyasasındaki yeri gün geçtikçe güçlenen elektrikli otomobiller için gereken şarj istasyonları, son dönemde tartışmalara neden oluyor. Elektrikli araç sahiplerinin, konut otoparklarına şarj istasyonu kurulması yönündeki talepleri, özellikle büyük sitelerde gündemin ana maddelerinden biri haline geldi. Peki, otoparklarda elektrikli araçları şarj etmek için özel bir alan tahsis edilebilir mi? Evden otoparka elektrik hattı çekmek mümkün mü? Hukuki süreç nasıl işliyor? Tüm merak edilenleri Avukat Ümit Yasin Kısa ile 12 soruda mercek altına aldık
#OtomobilApartman ve sitelerin yönetimi artık büyük sorun. Sekiz daireli küçük bir apartmandan, okulu, alışveriş merkezi olan devasa sitelerin yönetimine kadar artık profesyonel bir iş halini aldı. Apartmanlarda çoğu zaman kimse yönetici olmak istemiyor. Apartmanda yönetici seçmek zorunlu mu? Dışarıdan yönetici atanabilir mi? Yönetim şirketleri küçük apartmanları da yönetiyor mu? Nasıl bir ücret alıyorlar?
#Apartman YönetimiYazlık siteler ve çok bloklu sitelerde tadilat, yenilik ve ilavelerin giderlerini kimin ödeyeceği büyük tartışma yaratıyor. Yenilik ve ilavelerin giderleri nasıl karşılanır? Bir site sakini, yaptırılmasına karar verilen havuz konusunda, “Bu lüks bir yatırımdır, ben ödemem” diyebilir mi? Kiracı fazladan aidat öderse kiradan mahsup edebilir mi? Aidat hukuku ile ilgili sorularınızı İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#AidatBüyükçekmece'de iddialara göre, aidatlara yapılan zam nedeniyle site sakinleri görevdeki site yönetiminin gitmesini istedi. 806 daireden oluşan sitede halihazırda görevde olan yönetim ise, görevi bırakmak istemedi. Site sakinleri bunun üzerine mahkemeye başvurarak olağanüstü genel kurul kararı aldı. Dün akşam saatlerinde ise, site sakinleri görevdeki yönetimin gitmesini isteyerekk, tencere ve tavalarla protesto gösterisi yaptı. İddiaya göre, yeni yönetim ile eski yönetim arasında çıkan tartışmada yeni yönetimin göreve gelmesini isteyen bir kişi darbedildi. Site sakinlerinin 2 ay önce de yönetimi protesto ettiği öğrenildi.
#İstanbulNTALYA'nın Manavgat ilçesinde komşusu Mustafa Özcan'ın (75) evinin önündeki 6 ağacı spiral makinesiyle kesen E.Ç. (72) hakkında, 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mustafa Özcan, "Benim çocuklarımı kesmiş. Suç duyurusunda bulundum" dedi. E.Ç. ise duruşmadaki ifadesinde, Özcan'ın evinin önündeki siteye ait alanı özel bahçesi gibi çevirdiğini, denetim kurulu başkanlığı görevi gereği ağaçları kestiğini söyledi.
#Antalyaİstanbul ve Ankara başta olmak üzere birçok kentte 6-7 katlı eski binalarda asansör olmaması büyük sıkıntı yaratıyor. Yaşlı, hasta ve engelli okurlarım apartmanlarına sonradan nasıl asansör yaptırabileceklerini öğrenmek istiyorlar. Avukat Mustafa Şeref Kısacık’a göre onaylı projede asansör varsa, GK’da karar alınmadan tek bir malik istese bile eksik işin tamamlanması kapsamında asansör yaptırılabilir. ‘Faydalı yenilik ve ilave’ olması nedeniyle kat malikleri bu gidere katılmakla yükümlü.
#AsansorEmeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yapılan yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından yüzlerce kişinin çalıştığı devasa sitelerle, kapıcısı olan apartmanlarda emekliye ayrılmak isteyen çalışanlara tazminatlarının nasıl ödeneceği merak ediliyor. Alışveriş merkezi, oteli, okulu, spor salonu, sosyal tesisleri bulunan yüzlerce kişinin çalıştığı site ve apartmanlarda tazminat ödemesi nasıl yapılmalı? İstanbul Barosu avukatı M. Şeref Kısacık merak edilen soruları yanıtladı.
#Emeklilikte Yaşa TakılanlarHızla artan kira bedelleri, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açtı. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenler mahkemenin yolunu tuttu. Yığılan taleplerle dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler 2.5-3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü için hazırlanan kanuni düzenleme geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 1 Eylül 2023 itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. Peki başvuru nereye, nasıl yapılacak, maliyeti ve süresi ne olacak? Yeni düzenlemeyle ilgili tüm detayları Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile ele aldık. İşte 10 soruda tüm merak edilenler...
#KiraDört bir yanımızın kameralarda dolu olduğu bir dönemde özel hayatın gizliliği daha da önem kazanmış durumda. Son zamanlarda sitelerde, apartmanlarda hatta mahallelerde kamera konulması konusunda komşular arasında yaşanan anlaşmazlıklara sıkça şahit olmaya başladık. Peki apartman ve sitelerin ortak alanlarına kamera takılması özel hayatın gizliliğini ihlal eder mi? Ne şartla kamera takılabilir? Uzmanlar yanıtladı…
#KameraDeprem uzmanları İstanbul depreminin yaklaştığı ve acil önlem alınması uyarısı yaparken, binalarına dayanıklılık testi yaptırmak isteyenlerin sayısı patladı. 6306 Sayılı Kanun kapsamı dışında Kat Mülkiyeti Hukuku kuralları içinde depreme dayanıklılık testi ve güçlendirmenin nasıl yapılacağına ilişkin gelen çok sayıdaki soruyu İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık yanıtladı.
#Binada GüçlendirmeSite ve apartman genel kurulları çoğunlukla neden ocak ayında yapılıyor? Yazlık siteler de ocak ayında genel kurul yapmak zorunda mı? Binlerce maliki olan sitelerde, genel kurul çağrısını taahhütlü mektupla göndermek zorunlu mu? Bu çağrı, e-posta, internet sitesi ya da kapılara yapıştırılarak yapılabilir mi? Site toplantısına kiracılar da katılıp oy kullanabilir mi?
#Site Genel KurullarıÖzellikle büyük sitelerde aylık aidatlar her geçen gün artıyor. Kiralarla yarışan aidatları ödemek istemeyen ev sahipleri ve kiracılar "Kullanmadığım havuzun, spor salonunun bedelini de ödüyorum" diye isyanda. Peki bu gibi kullanılmayan hizmetlerin ücretlerini aidattan kesmek mümkün mü? Uzmanlar yanıtladı…
#EmlakSite ve apartmanlardaki asansörlerin her yıl artan tamir, bakım ve yenileme giderleri giriş katta oturanları isyan ettiriyor. Bu kat malikleri, “Asansörü biz hiç kullanmıyoruz. Niye 50. katta oturanlar gibi asansör parası ödüyoruz?” diye soruyorlar. Asansör giderlerinden kurtulmanın formülünü arıyorlar.
#Asansör ParasıAnkara'da emekli Cumhuriyet Savcısı Veli Kafes, oturdukları sitedeki soğutma sisteminden kaynaklı gürültü nedeniyle tartıştıkları CHP Grup Başkanvekili ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç hakkında, 'nüfusunu kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'iftira', 'görevi kötüye kullanma' ve 'gürültüye neden olma' suçlarından suç duyurusunda bulundu.
#Engin Özkoçİstanbul başta olmak üzere tüm şehirlerde kiralar artmaya devam ediyor. Bu artışı gerek yabancıların gerek öğrencilerin yoğun talebi etkilerken şimdilerde yeni bir etken dikkat çekiyor: Uygulamalar üzerinden kiralama. Kiracılar evlerinin odalarını alt kiralamaya devam ederken, bazı emlakçılar da bu furyaya katıldı. Peki son zamanlarda kiraların bu denli artmasının bir önemli sebebi de bu uygulamalar olabilir mi? İzinsiz alt kiralama bir tahliye sebebi mi? Uzmanlar yanıtladı...
#EmlakApartmanlarda ve sitelerde merdiven boşluklarından otoparklara bahçelerden sığınaklara ortak kullanım alanlarına ilişkin gerginlikler sık sık yaşanıyor. Yakın zamanda Yargıtay da konuyla ilgili önemli bir karar verdi. Biz de bu karar ışığında ortak kullanım alanlarına ilişkin mevzuatı uzmanlarımızla birlikte mercek altına aldık.
#Emlakİstanbul Sarıyer'de lüks sitede iki komşu villanın sahipleri arasında otopark yeri konusunda anlaşmazlık çıktı. Hülya Hancı Gürtunca, kendilerine ait otopark alanındaki araçlarına bilerek zarar verdiğini iddia ettiği komşusu İbrahim Y.'den şikayetçi oldu. Gürtunca'nın delil olarak sunduğu görüntülerde aracının komşusu tarafından çekici ile götürülmesi yer aldı. İbrahim Y. ise suçlamalarla ilgili açıklama yapmak istemedi.
#Sarıyerİstanbul Sarıyer'de lüks sitede iki komşu villanın sahipleri arasında otopark yeri konusunda anlaşmazlık çıktı. Hülya Hancı Gürtunca, kendilerine ait otopark alanındaki araçlarına bilerek zarar verdiğini iddia ettiği komşusu İbrahim Y.'den şikayetçi oldu. Gürtunca'nın delil olarak sunduğu görüntülerde aracının komşusu tarafından çekici ile götürülmesi yer aldı. İbrahim Y. ise suçlamalarla ilgili açıklama yapmak istemedi.
#İSTANBULGüneşten, rüzgârdan korunmak için balkonun üzerine tente yaptırmak isteyenler diğer komşularından izin almak zorunda mı? Dar ve uzun balkon mimari projede yoksa da tente için izin gerekir mi? Alt kattaki marketin tentesi ve tabelası giriş katta oturanlar için güvenlik riski yaratıyorsa düzeltilmesi istenebilir mi?İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri avukat Beste Demirhan’a göre balkona tente için komşuların beşte dördünün yazılı rızasının bulunması veya Genel Kurul’da beşte dört oyla karar alınması gerekir. Site yönetiminin dava yoluna gitmeden, tenteyi kaldırtma hak ve yetkisi yok.
#Balkon