EKONOMİK OLANI DEĞİL GÜVENİLİR OLANI SEÇİN

Güncelleme Tarihi:

EKONOMİK OLANI DEĞİL GÜVENİLİR OLANI SEÇİN
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2023 10:28

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından endişelerimiz ve korkularımız arttı. Evimizin, iş yerimizin depreme karşı güvenirliğini sorgular hale geldik. Ancak hem yapılarımıza güvenmiyor hem de kontrol ettirmeye çekiniyoruz.

Haberin Devamı

 

İnsanlar evlerinin güvenli olup olmadığını merak ediyor ama birçoğu binasının kontrol edilmesine yanaşmıyor. Kimi evinin değerinin düşmesinden korkuyor kimi sokakta kalmaktan kimi de kira kaybının olmasından.

Kiralar yüksek, kentlerimizin yapı stoku güvenilmez…

Sorular ve tartışmalar uzayıp gidiyor… Ama bir de deprem gerçeği var. Belediye ‘hızlı tarama’ için gizlice başvuranlar da var, bir an önce başka bir eve taşınmak için hazırlık yapanlar da…

Acaba binam sağlam mı? Nereye gideceğiz?

Kat maliklerinin ortak kaygısı, raporun olumsuz çıkması ve hepimizin ‘üç ay içinde binadan çıkarılmamız.’ Zira çoğunluğunun apartmanı yıktırıp tekrar yaptıracak ekonomik gücü yok. Bir diğer konu da kentlerimizde astronomik rakamlara çıkan kiralar.

Haberin Devamı

Nereye gideceğiz? Nereden sağlam ev bulacağız? Kiralanacak evlerin depreme ne kadar dayanıklı olduğu konusu da tam bir muamma. Bunların hepsi zaman ve ekonomik şartları ilgilendiren önemli detaylar.

Bir ikinci önemli husus da piyasalarda bilimsel karşılığı olmayan ve güvenirliği sorgulanan merdiven altı firmalar türedi. Otomobillerinin bagajına uyduruk cihazlar, yazıcı ve bilgisayar koyan şahıs ve firmalar binaları gezip birkaç soru sorup araçlarının arka koltuğunda uyduruk raporlar hazırlıyorlar.

Bir günde 10-20 binaya rapor hazırlıyorlar. Neden? Çünkü burada tüketici güvenilirliğini değil, ekonomik olanı seçmektedir. Böyle belge almış apartman veya kat malikleri varsa inşaat mühendisleri odasından doğrulatsınlar. Elinde böyle uyduruk raporu olanlar ücret iadelerini istesinler.

Karot almayı gerektirmeyen bazı yöntemler var ama bunlar sağlıklı değil. Bir yapının sağlamlığı tek bir parametre ile açıklanamaz. Eğer gerçekten bilimsel bir rapor hazırlatmak istiyorsanız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın sitesinde yetkilendirilmiş firmaları bulabilirsiniz.

Kat maliklerini çok iyi anlıyorum. Risk raporu konusunda sıkıntı yaşayan ev sahipleri ve kiracıların kaygıları ortak, çözüm de belli…

Haberin Devamı

Bir de kulaktan dolma bilgiler veya efsane dedikodular var. ‘Müteahhit tanıdık. Herkes binamızın ne kadar güçlü ve dayanıklı olduğunu idea edenler, zemin sağlammış, bina yapılırken izledik, binamız örnek alınmış ve teste ne gerek var’ gibi.

Sırf tanıdık olduğu için, firma ismine güvendiği için veya sadece işine gelmediği için bunu sorgulamayan kat malikleri varsa mutlak üstüne gidilmelidir. Bireysel başvuru hakkınız olduğunu unutmayın. Bazı ihmaller hayatlarımıza maal olabilir.

Sokakta kalırsak…

En büyük korku can değil belli ki. Çünkü insanlar hızlı tarama için belediyeye başvurduğunda kötü senaryoyla karşılaşırsa ne yapacaklarını bilmiyor.

Kat maliklerine önerimiz daha güvenli ve endişesiz bir yaşam istiyorlarsa büyükşehir belediyelerine müracaat ederek sorularına sağlıklı çözüm bulacaklardır. Binalarınızın hasarlı çıkması durumunda evleriniz mühürlenmeyecektir. Sadece bilgi sahibi olacaksınız. Zaman kazanacaksınız. Bunu birçok kat maliklerinin büyük bir kısmı bilmiyor, mutlaka duyurulmalıdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!