Sırt, eklem, kas ve vücut ağrılarının koronavirüsün öncü belirtisi olabileceğini belirten uzmanlar, bu ağrıların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor. Bu uyarıların zamanında dikkate alınmasının önemine işaret eden uzmanlar, müdahalede geç kalınması halinde kalıcı hareket hasarları yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.
#AğrıSigaranın insan vücudunda birçok metabolik hasara yol açtığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Engin Işık Abanoz, “Oksidatif kas liflerinde meydana gelen kas küçülmesi bunlardan yalnızca biridir. Günde bir tek sigara içimi bile egzersiz kapasitesini etkiler.” dedi.
#SağlıkŞarkıcı, fotoğrafçı ve reklam yönetmeni Metin Arolat önceki gece sahne aldığı mekânda kalp krizi geçirdi. 52 yaşındaki sanatçı, tüm müdahalelere rağmen yaşamını yitirdi. Ünlü dostlarının ‘sanat dünyasının güzel kalbi’ diye bahsettiği Arolat’ın ani ölümü sevenlerini yasa boğdu. Arolat'ın zayıflamak için iğne ve hap kullandığı iddia edildi.
#Metin ArolatDünyada ilk 10’da yer alan hastalıklardan bel ağrısıyla ilgili Türk hekimlerin yaptığı keşif, teşhis ve tedavideki altın standardı değiştirecek. İşte en önemli otoritelerden Dünya Ağrı Enstitüsü’nün resmi yayını ‘Pain Practice’de yayınlanan ve tıp dünyasında ses getiren keşfin detayları...
#Bel AğrısıHerkes sağlıklı bir yaşam sürmek ister. Bunun için genelde beslenmemize dikkat ederiz ve uyku düzenimizi gerektiği şekilde ayarlamaya çalışırız. Ancak sağlıklı yaşam için en önemli unsuru genelde atlarız: Egzersiz!
#Sağlıklı YaşamSevgili Hürriyet okurları, ‘Serkan Kızılbayır ile Yan Koltuk’, bu bölümde de merak edilenleri sormaya devam ediyor. ‘Kadın Hastalıkları ve Doğum’ konuları üzerine Acıbadem Ankara Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Rana Karayalçın, sorularımızı yanıtladı...
#Serkan KızılbayırAyak tabanında kavis bulunmaması ve ayak iç, orta kısmının yere normalden daha fazla temas etmesi düztabanlık (pes planus) şeklinde bilinir. Ayak tabanının iç tarafında bulunan kavis, ayakta dururken ya da yürürken vücudu destekler. Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
Testosteron, erkeklerde birçok sistemi etkileyen bir seks hormonudur ve seviyesi yaşlandıkça azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda 45 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık %40’da testosteron düşüklüğü izlendiği bildirilmektedir. Ama testosteron düşüklüğünün genç erkeklerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu hormonun düşüklüğü kendisini sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek, kas ve kemik kütle kaybı, vücut kıllarının dökülmesi, testislerin küçülmesi, depresyon, tükenmişlik hissi ve aşırı terleme gibi birçok semptomlarla göstermektedir.
#TestosteronTestosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronBazı hastalıkların varlığı yaşamı olumsuz etkilemektedir. Özellikle de kas ve organlardan kaynaklanan bu hastalıklar doğru şekilde tedavi edildiği takdirde hastalıklar da önlenebilir. Çeşitli kas rahatsızlıkları da hayatı olumsuz etkiler. Özellikle atrofi en çok görülen rahatsızlıklardan birisidir. Atrofi nedir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Atrofi Nedir?Parkinson Hastalığı ilk kez 1817 yılında James Parkinson isimli bir İngiliz doktor tarafından tanımlanmıştır. Parkinson hastalarının büyük çoğunluğu, genelde ileri yaşlarda başlayan ve ailesel olmayan ‘sporadik’ denilen gruptalar. Küçük yaşta başlamış olan hastalığın genetik olma olasılığı daha yüksektir. Peki, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığı belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirDenetleyici ve düzenleyici sistemler vücudumuzda bulunan diğer sistemlerin uyumuna ve düzenli, aynı zamanda sorunsuz çalışması için görev üstlenir. Şimdi Denetleyici ve düzenleyici sistemlerin ne olduğunu öğreneceğiz. İşte 6. sınıf fen bilgisi denetleyici ve düzenleyici sistemler konu anlatımı.
#6. Sınıf Fen Bilgisi Denetleyici Ve Düzenleyici Sistemler Konu AnlatımıMiyom, kadınlarda sık rastlanan iyi huylu bir tümördür. Peki, tümörler vücuttan alınmalı mıdır? Miyom tedavisinde rahmi korumak için en etkin yöntem hangisidir? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İlker Kahramanoğlu konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Miyom50’li yaşlar insanın artık kendini daha iyi tanıdığı yaşlar. Bir de ruhunuz hep gençse değmeyin keyfinize. Bu yaşları hem keyifli hem de bakımlı geçirmek isteyenler için ipuçları verelim o halde. 50’li yaşlarda cilt kurumaya, ince çizgiler oluşmaya, güneş hasarı iyiden iyiye kendini belli etmeye başlar.
#Hyaluronik Asit30’lu yaşlar ışıl ışıl ve dinamik göründüğümüz yaşlarımızdır. Ancak bu yaşlarda hücre tamirimiz yavaşlamaya başladığı için kollajen ve hyaluronik asit sentezi azalır. Biriken güneş hasarının da etkisiyle yavaş yavaş minik çizgiler, küçük lekeler, nemsizlik, solukluk görülmeye başlanabilir.
#BotoksMiyom, kadınların sıkça karşılaştığı iyi huylu katı bir kütlenin varlığıdır. Rahim tümörü olarak adlandırılan bu kütle fibröz elemanlar içermektedir. Miyom problemi yaşayan kadınların ailelerinde de miyom geçmişi söz konusu olabilir. Genel olarak 40 yaşını geçen kadınlarda görülür. Görülme oranları bu kadınların dörtte biri civarındadır.
#Miyom Neden OluşurBacak ve göğsünüzde kıllar kalınlaşmaya aynı şekilde sesiniz de farklılıklar ortaya çıkmaya başladıysa bunun sebebi epilasyon vb. sorunlar olamaz. Üzerine kilo artışı ve ciltte yağlanmayı da eklerseniz gerçekten ciddi bir değişim yaşamaktasınız.
#Aşırı KıllanmaGenellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan, kaslarda sertleşme, hareketlerde yavaşlama etkileri olan parkinson, Türkiye'de çok sayıda kişide görülüyor. Ailede bir ebeveyn veya kardeşte parkinson hastalığı varlığı, o kişide hastalık gelişme riskini yaklaşık iki kat arttırmaktadır. “Titrek felç” adıyla tanımlanan bu hastalık erkeklerde kadınlara oranlara daha sık rastlanır. Peki, parkinson nedir? Parkinson hastalığı belirtileri nelerdir?
#Parkinson Nedir?Parkinson hastalığı , genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Parkinson hastalığında siyah çekirdekteki hücrelerin azalması sonucunda dopamin eksikliği olmakta ve bu nedenle hastalığın belirtileri ortaya çıkmaktadır. İstirahat titremesi en sık rastlanılan, hasta ve hasta yakınları tarafından en önce fark edilen başlangıç belirtisidir. Pek, parkinson hastalığı nedir? Parkinson hastalığının belirtileri neler?
#Parkinson Hastalığı NedirKadınların en çok tercih ettiği estetik operasyonlar arasında başta gelen meme estetiğine gösterilen ilginin nedeni sadece estetik kaygılar değil. Kadınlar aslında günlük yaşamlarını olumsuz etkileyen bir çok sağlık sorununun da kurtulmuş oluyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Can Şakı, kadınların meme estetiği istemesinin sebeplerinden bahsetti.
#Ameliyatsız Meme EstetiğiObeziteye karşı mide botoksu uygulaması yaygınlık kazanıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Necati Şentürk, mide botoksu uygulaması, kimlere yapıldığını, uygulama sonra beslenme ve işlem sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Mide BotoksuHem erkeklerde hem kadınlarda en çok görülen kanser türü cilt kanseridir. Vücudumuzun en fazla güneş gören bölgeleri aynı zamanda cilt kanserinin de en sık görüldüğü yerlerdir. Özellikle dudak bölgesinde görülen kanserler, çok ciddi sorunlara yol açabilir.
#Dudak