Son zamanlarda elektrolitler, sağlık ve spor dünyasında sıkça konuşulmaya başlandı. Mide rahatsızlıkları veya yoğun spor sonrası sıvı kaybı yaşayanlar için popüler hale gelen elektrolit takviyeleri, sosyal medya fenomenleri tarafından da tanıtılıyor. Ancak, bu ürünlerin ne zaman ve nasıl kullanılması gerektiği konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Uzmanlar, elektrolit alımının bireylerin ihtiyaçlarına göre ayarlanması gerektiğini ve gereksiz takviyelerin sağlığa zarar verebileceğini belirtiyor. Peki elektrolitler ne sıklıkla nasıl kullanılmalı? Elektrolit seviyelerini dengelen doğal ürünler de var mı? Diyetisyen Melis Gülbaş ile mercek altına aldık.
#SağlıkModern yaşam, getirdiği konforun yan sıra olumsuz yönleri ile de çağdaş insanın sağlığını etkileyen bir olgudur. Bilinçlenen bireyler, olanaklar ölçüsünde sağlıklı beslenerek, spor yaparak hem ruh hem de beden sağlığını korumaya çalışmaktadırlar. Kiloyu korumak, yeterli egzersiz yapmak ve besinleri mevsiminde tüketmek gibi alışkanlıkları edinmeye çalışmaktadırlar. Beslenme uzmanları özellikle doğal gıdaları mevsiminde tüketmenin önemine vurgu yapmaktadırlar. Meyve sularını paketlenmiş hazır ürünlerden değil de taze olarak hazırlayıp tüketmek gerektiği bilinmektedir. Meyve ve sebze sularını evde hazırlamak sanıldığı kadar zor değildir. Meyve suyunun nasıl hazırlanacağı, karpuz suyunun nasıl elde edileceği merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyu nasıl yapılır, nasıl çıkarılır, karpuz suyu tarifi ve yapımı gibi konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuSağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için dengeli ve doğru beslenmenin gerekli olduğu artık bilinçli bireyler tarafından bilinmektedir. Bunun için de sebze ve meyvenin mevsiminde tüketilmesi gerektiği de artık bir sır değildir. Sebze ve meyve sularının da ayrıca vücuda çok sayıda yararının bulunduğu bilinmektedir. Karpuz suyunun faydaları da bu bağlamda merak konusu olmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız karpuz suyunun faydaları nelerdir, karpuz suyu içmenin cilde yararları ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Karpuz SuyuGüney Afrika'dan gelen bu asma benzeri çiçekli bitki, tüylü yapraklarının üzerinde canlı sarı ve beyaz çiçekler üretir ve tüm dünyada bilinen kendine özgü pürüzsüz, oval meyveyi yaratır. Bu meyvenin insan sağlığı için faydaları çoktur. Bunun yanı sıra kabuğu da sırlarla doludur. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Karpuz KabuğuYaz aylarında ev yapımı limonatayla serinlemek gibisi yok. Peki limonataya mevsimin en sevilen meyvesi, doğal su kaynağı karpuzu da ekleyip bambaşka bir lezzet yaratmaya ne dersiniz? "Çok iyi olur" dediğinizi duyar gibiyiz. O halde sözü daha fazla uzatmadan enfes karpuzlu limonata tarifimize geçebiliriz...
#Karpuzlu Limonata Nasıl YapılırKarpuz mükemmel bir yaz meyvesi. O bu övgüyü sadece lezzeti nedeniyle de hak etmiyor. O aynı zamanda eksiksiz bir yaz eczanesi! Nedeni mi? Saymakla bitmez... Karpuzun içinde yok yok! Pek çok doğal ilaç var. Her şeyden önce o kırmızı mucize likopenin en mühim kaynaklarından biri. Lezzeti ise muazzam. Bu yaz sofrasında, karpuz-peynir ikilisine kim itiraz edebilir ki? Mesele onu da bilinçli olarak, dozunda ve tadında tüketebilmekte. Nasıl mı? Detaylar için buyurun...
#Osman MüftüoğluBu sabah hepimiz güne yeni umutlar ve yeni heyecanlarla başladık. Yeni yıldan hepimizin farklı beklentileri, yeni yıl için farklı planları var. Geçtiğimiz hafta ben de kendi planımı oluşturmaya, 2018’de çoğaltacaklarım ve azaltacaklarımın notlarını çıkarmaya çalıştım. Hepsini yapabilir miyim, bilmiyorum. Ama bazı değişiklikler için geçen yıldan daha fazla dikkatli olacağımdan da kuşku duymuyorum. 2018 hedeflerimi sizinle de paylaşmak istedim. Yeni yılda hepinize sağlık, huzur, rahatlık, keyfi ve neşesi bol “an”lar, “zaman”lar diliyor, küçüklerin gözlerinden, büyüklerin ellerinden öpüyorum. Yeni yılınız kutlu, mutlu, uğurlu olsun.
#YazarlarBeyin ve bellek hakkında bildiklerimiz son yıllarda çok değişti. Değişti sözcüğü bile hafif kalabilir, devrim mahiyetinde bilgilere ulaşıldı. “Peki bu bilgiler ne kadar işe yaradı?” derseniz işte orası biraz meçhul! Ama yine de umudu azaltmadan, enseyi karartmadan yeni hedeflere odaklanmak şart. Bilmemiz gereken en mühim nokta şu: Önemli zannettiğimiz çoğu bellek kayıpları aslında doğal yaşlanmanın normal bir parçası ve optimum bir bellek sağlam, güçlü bir sağlıkla birebir ilişkili. Yani “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” atasözü kesinlikle doğru. İçinizden “Hocam sözü fazla uzatmasak da şu bellek kaybını azaltan 10 emri bir görsek” diye geçirdiğinizi biliyorum. Buyurun...
#Osman MüftüoğluKalp krizlerinin yazı-kışı olmuyor. Dikkatsiz ya da genetik olarak şanssız biriyseniz, hele bir de doktorların tavsiyelerini dinlemeyenlerdenseniz ilk kriz sizi mutlaka halı sahada maç yaparken ya da işinizde stresten bunalırken değil de evinizde istirahat ederken veya plajda güzel güzel güneşlenirken de yakalayabiliyor. Krizin en mühim işareti ise göğüs ağrısı oluyor.
#Osman MüftüoğluDünya Serbest Dalış Şampiyonu Şahika Ercümen (29), sık sık seyahate çıkıyor. Hem antrenman hem de rekor denemeleri için gittiği yerlerin olmazsa olmazı derin sular. Aynı zamanda bir diyetisyen olan Ercümen, yemeklerin sağlıklı ve olmasına da dikkat ediyor. İşte bir rekortmende iz bırakan mekanlar.