Karpuzun tüketim miktarına dikkat ettiğiniz sürece sayısız faydası var
Haberin Devamı
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzun kökeni Afrika olsa da bütün dünyada kumlu zeminde sarmaşıklar arasında yetişir.
Olgunlaşabilmesi için en az 3 ay ciddi derecede sıcaklık, güneşli hava gereklidir. Günümüzde karpuz yetiştirmede Çin birinci, Türkiye ikinci sıradadır. Lezzetli özünün yanı sıra karpuzun kabuğu da yenilebilir.
Lezzetinin yanı sıra karpuz tüketmek için sayısı nedenimiz var aslında...
KARPUZ NEDEN BU KADAR FAYDALI?
Karpuzun ağırlıkça %92’si sudur. Su oranı en yüksek meyvedir. Bu yüzden özellikle yılın sıcak aylarında hidrasyonu sağlamak için mükemmel bir meyvedir.
C vitamini ve A vitamini için iyi bir kaynaktır. Ayrıca karpuz önemli derecede potasyum, magnezyum B6 vitamini ve B1 vitamini içerir.
Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler. Bol su içeriği ile selülitin baş düşmanlarındandır.
Yapılan araştırmalarda; egzersizden önce karpuz suyu içmek egzersiz sonrası oluşabilecek kas ağrılarını azaltır. Çünkü karpuz L-citrullin içerir. Bu aminoasit vücutta L-arginin’e dönüşür. L-arginin esansiyal bir aminoasit olup kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olur.
Ayrıca sıcak havalarda egzersiz ile tükenen karbonhidrat depolarınıza karbonhidrat sağlar.
Karpuz kalp sağlığınız için faydalı bir besindir. Diüretik etkisiyle su ve tuz kaybını artırırak yüksek kan basıncını hafifletebilir.
Kırmızı ve pembe karpuz özü antioksidan olarak bilinen karatonoidleri içerir. Likopen bunlardan biridir. Karpuz, bir porsiyonunda 15-20 mg likopen içermektedir. Bu içeriğiyle prostat kanseri tedavisi ve önlenmesinde yardımcıdır.
Çok sevilen bir meyve olan karpuzun tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. 3 ince dilim karpuz (250gr) 65 kaloridir. 1 porsiyon meyveye eşdeğerdir. Ayrıca karpuzu blender’dan geçirip suyunu da içebilirsiniz.