Türkiye, 6 Şubat saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik depremle sarsıldı. Ciğerimizi yakan bu korkunç afetin şokunu henüz atlatamamışken bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremi yaşadık. Maalesef benzerini görmediğimiz bu felakette binlerce canımız gitti, on binlerce yaralımız var... Her şeye rağmen kısa süre içinde tek yürek olan ülkemizde şimdi tüm gözler enkaz altından gelecek güzel haberlere çevrildi. Depremin 119. saatinde gelen mucize Kamil oldu. Lise öğrencisi 17 yaşındaki genç enkaz altından ekiplere hangi günde olduklarını sordu. Saatler sonra enkaz altından çıkarılan Kamil, ekiplerin 'Bugün günlerden Kamil!' nidaları ile karşılandı. Öte yandan mucizeler Kamil ile de sınırlı kalmadı. 122 saatte buruk sevincimizi bu sefer Kahramanmaraş'ta 70 yaşındaki Menekşe teyze ile yaşadık. Enkaz altından kurtarma ekiplerine ve hayata el sallayan Menekşe teyze de enkazdan kurtarıldı. 123. saatte ise 2 yaşındaki Asya, enkazdan sağ olarak çıkarıldı.
#KahramanmaraşMutfağımızda sebze-meyve kabuklarını ziyan etmeyip kullanmak çok eski bir gelenek. Hatta Malatya’nın salatalık kabuğuyla yapılan hırçikli isimli bir yemeği de var. Ben de domateslerinkini toz haline getirip kullanıyorum, şeftali kabuklarıyla buzlu çay yapıyorum. Evde kolayca uygulayabileceğiniz önerilerim var...
#KabukSıcakların arttığı bugünlerde bol bol sıvı tüketmeyi ihmal etmemek lazım. Ama bu işi suyla sınırlamak gerekmiyor çünkü kaybettiğimiz mineralleri geri kazanmak için seçeneğimiz çok. Şef Didem Şenol kahvaltıdan artan siyah çaylarla nefis buzlu içecekler hazırlayabileceğimizi söylüyor. Beslenme uzmanı yazarımız Berrin Yiğit’se suyumuza taze otlar ve baharat çeşitleri katarak aroma kazandırmanın yollarını anlatıp sağlıklı smoothie tarifleri veriyor.
#ÇayYaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmaya son yıllarda rakip olarak gösterilen bir tat daha var: Sorbe! Her zevke hitap edebilen çeşitli meyvelerin ayrı ayrı kullanılabileceği sorbe, yaza damga vuran bir alternatif serinlik olarak karşımıza çıkıyor. Peki evde sorbe nasıl yapılır, malzemeleri nelerdir merak edenlere, işte adım adım karpuzlu, çilekli, limonlu sorbe tarifi…
#Sorbe TarifiRamazan ayıyla birlikte sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler her gün iftar menülerini özenle oluşturuyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın on beşinci gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 27 Nisan Salı, Ramazan'ın 15. günü için iftar menüsü...
#RamazanHayatında hiç regl krampı yaşamamış bir kadın var mıdır? Hiç sanmıyoruz! Her ay, dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca kadın regl ağrıları ile mücadele ediyor. Tüm kadınlar ağrılarını azaltmak için için birkaç yöntem biliyordur ama biz size tam 11 tane veriyoruz!
#Regl AğrısıAhh ah yaz, ne güzel bir mevsimsin sen… Sıcak kumlardan serin sulara atlamaksın, sahilde içilen soğuk bir içeceksin, mangal keyfisin, güneşlenmeksin, şortsun, mayosun, bu liste uzar da gider. Söylerken bile insanın içi ferahlıyor değil mi? Gerçi çocukken ve gençken sanki daha bir anlamlıydı. Uzun yaz tatilleri, deniz, güneş, kum, sokaklarda akşamları oyunlar, çekirdek çitletmeler, hamak-salıncak sefaları, balık avı, yaz diskoları, ilk öpüşmeler, ilk flörtler, bahçe sohbetleri, yaz aşkları veee elbette yaz yemekleri… Hatıramda kalan pek çok şey var, hepsini burada anlatmasam daha iyi 😊
#Şeftalili GaletteLimonata yaz denince akla ilk gelen içecek oluyor. Rengiyle, tadıyla, ferahlatıcılığıyla limonata sevmeyen de yok gibi bir şey. Son dönemde tüm marketlerde hazır şişelenmiş limonataları bulabilmek mümkün olsa da evde yapılan katkısız limonatanın yerini de hiçbir şey tutamıyor. Siz de aynı fikirdeyseniz gelin evde limonata yapımının püf noktalarına bir göz atalım. Üstelik çeşit çeşit limonata tariflerini de içeriğimizde bulabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun!
#Limonata Nasıl Yapılır?Bir uzun yürüyüştür sinema bu ülkede. Hem uzun hem zorlu ve meşakkatli... Kimileri kabul etmese de genel olarak üzerinde hemfikir olunan bir ‘çıkış noktası’na sahibiz; o da 1914 tarihli Fuat Uzkınay imzalı ‘Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı’. Bu ‘ilk’ filmin üzerinden neredeyse 103 yıl geçmiş. Geride de onca emek, onca hatıra, onca birikim var. Bütün bu izleri takip ederek genel bir resme soyunmak istedik Hürriyet Pazar olarak. 100 kişiden oluşan, sinema erbabı bir grup insana beğenilerini, sinema tarihimiz içinde sevdikleri, önemsedikleri filmleri sorduk, ‘En iyi 10 film’lerini istedik (bazıları kıyamadı, listelerini ‘sırasız’ verdi). ‘Türkiye sinemasının en iyi 100 filmi’ işte böyle çıktı ortaya. Yönetmenler, oyuncular, yapımcılar ve sinema yazarları seçti; bize de sonuçları paylaşmak düştü. Bu soruşturmayı sizlerle paylaşırken de jürideki kimi isimlerden en sevdikleri filmler hakkında duygularını, düşüncelerini aldık, sevdalarının ifadelerini istedik. Toparlarsak; böyle geniş bir çalışmayı sayfalarımıza taşımaktan, sizlerle paylaşmaktan ve büyük bir sinemasal mirasın genel fotoğrafını çekmekten gurur duyduk, umarız sizler de beğenirsiniz...
#Türk SinemasıTezgâhlar yıl boyunca beklediğiniz meyve ve sebzelerle doluyor. Ramazan mesaisi, yaz mevsimi derken mutfakta hareket asıl şimdi başlıyor. Üç ‘fine dining’ restoranın yüksek mutfağına sızdık. Personel yemeklerinin tadına baktık, tarifler kopardık. Başrolde mevsim malzemeleri, gastromiye yön veren ekiplerden yıkama, saklama ve pişirmeye dair basit fikirler aldık.
#Mutfak TüyolarıAyça Şen (Başkan), hayatının yeni bir perdesinde: İzmir (sakini demek mümkün değil) mukimi, bağımsız internet radyosu aycaevhali.com’un sahibi oldu. Ha, bağımsız radyonun finansmanı zor olduğu için bir de tabii “züccaciye esnafı...” Bağımsız radyonun bağımsızlığına dokunmayacak sponsor modelinin icat olmasını beklerken boş durmuyor.
1945’te kurduğu Beyti Restoran Florya’da hizmete devam eden Beyti Güler hem iyi bir et ustası hem de iyi bir et tüketicisi? Güler, et yemezse karnının doymayacağını söyledi ve ekledi: Balık yesem bile üstüne mutlaka et yerim. Çocukluğumda fıçılara et basılırdı. Bir kat et, bir kat tuz... Yani evimiz etsiz kalmasın diye her türlü önlem alınırdı