Evinin üzerinde tropik bir fırtına patlak verdiğinde, 29 yaşındaki Carly gökyüzünü aydınlatan çatallı şimşeklerin amansız parıltılarını izledi. Sonra da pek çok kişinin yapacağını yaptı; manzarayı yakalamak için telefonunu çıkardı. Bu, hayatını sonsuza dek değiştirecek bir karardı.
#Şimşek ÇarpmasıKüçük yaşlardan itibaren yorgunluk ve beyin sisi ile mücadele eden Katrina Burchell, sayısız kez doktora gitmesine rağmen belirtileri göz ardı edildi. Son raddede hiçbir işini yapacak enerjisi kalmayan, yataktan çıkamayacak hale gelen Katarina bunadığını ya da beyin tümörüne sahip olduğunu düşünürken doğru teşhisi aldı. Yaşadıklarının ardındaki basit gerçek ise herkesi şaşırttı
#Pernisiyöz AnemiGünümüzde genç yaşlı demeden pek çok insan sırt ağrısından mustarip… Uzmanlar, modern yaşam tarzı, çalışma koşulları ve en önemlisi hareketsiz yaşamın bu yaygın sağlık sorununu tetiklediğini belirtiyor. Uzun saatler masa başında çalışmak, kötü duruş alışkanlıkları ve yetersiz fiziksel aktivite, sırt ağrısının başlıca nedenleri arasında. Bazen de burkulma, fıtık, siyatik vb. gibi sağlık sorunları nedeniyle sırt ağrıları yaşanır. Bu ağrılar yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
#Sırt AğrısıGünümüzde sırt ağrıları adeta bir salgın haline geldi. Kime sorsanız sırtı ağrıyor, belini tutuyor, geçmeyen ağrılarından şikâyet ediyor. Kimi bu ağrılarından kurtulmak için doktor doktor geziyor, kimi de doğal yöntemleri deniyor. Peki hangi ağrıları neden yaşıyoruz? Hangi ağrıya ne iyi gelir? İşte bilimsel araştırmalara dayanarak uzmanların sırt ağrınızı iyileştirmeye ya da tamamen kurtulmaya yönelik hazırladığı kılavuz…
#Sırt AğrısıÇoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziArtık cep telefonları hayatımızın ayrılmaz bir parçası…Gözümüz sürekli telefonlarımızın ekranında…Çoğumuz bütün gün oturarak çalışıyoruz. Gün içerisinde sürekli eğilip aşağı doğru telefona ya da bilgisayar ekranlarına bakıyoruz. Telefonla konuşurken konuşurken boynumuzu bir yana eğmekten dolayı omurgaya ve omuzlarımıza binen yük artıyor. İşte bu yüzden bir çoğumuzun boyun ağrıları var.
#Tekno BoyunEvde, sokakta, toplu taşımada her yerde yanımızda… Yemek yerken, çalışırken, araba kullanırken hatta yürürken bile gözümüz onda. Ama bir türlü elimizden düşüremediğimiz akıllı telefonlarımız 'Text neck', 'Tech neck' gibi çeşitli adlarla anılan tekno boyun hastalığına neden oluyor. Bu rahatsızlıktan yakınan pek çok kişi çare olarak botoksa yöneliyor. 'Traptox' adı verilen bu işlem ne kadar işe yarıyor? İsteyen herkes yaptırabiliyor mu? Ne kadar etkili? Acılı bir işlem mi? Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Profesör Doktor Halil Koyuncu ile konuştuk.
#Tekno BoyunHalk arasında "ölü popo sendromu" olarak bilinen gluteal amnezi, uzun süre oturan kişilerde kalçada bulunan kasların zayıflayıp fonksiyonlarını unutmasına deniyor. Peki gluteal amneziyi yani ölü popo sendromunu önlemek ve tedavi etmek için neler yapabiliriz?
#SağlıkÇocuğu okula gidecek tüm aileler tatlı bir telaş içerisinde de olsa okul alış-verişini tamamladı. Ancak çocukların okulda kullanacakları defter, kitap ve diğer araç-gereçlerini taşıdıkları sırt çantaları kimi zaman aşırı şekilde ağır olabiliyor. Bu durum ise beraberinde bazı sağlık sorunlarını getiriyor.
#Sırt ÇantasıGeçmek bilmeyen zihinsel ve fiziksel yorgunluk, unutkanlık, kaslarda güçsüzlük, el ile ayaklarda oluşan karıncalanma, uyuşma ve yanma hissi… Yaşam kalitemizi ciddi boyutlarda etkileyen bu sorunların nedeni ‘vitamin eksikliği’ olabiliyor!
#VitaminSanatçı Safiye Soyman, oğlu Harun Akaröz’ün (52) solunum yetmezliğine bağlı hayatını kaybetmesinin ardından Burdur’un Ağlasun ilçesine geldi. Evinde oğlu için gözyaşı döken Soyman, "Allah kimseye evlat acısı göstermesin. Her şeyler onun içindi. 6 ay Bodrum’da, 6 ay burada yaşatıyordum. O melek oldu, melek oldu benim oğlum" diye ağladı. 47 yaşındaki Akaröz, ikindi vakti Bodrum’daki Gündoğan Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazının ardından Gündoğan Belde Mezarlığı’na defnedildi. Taziyeleri hayat arkadaşı Faik Öztürk’le birlikte kabul eden Safiye Soyman ayakta durmakta güçlük çekti.
#Safiye SoymanSafiye Soyman'ın 25 yıldır MS hastalığıyla mücadele eden oğlu Harun Akaröz'den acı haber geldi. 47 yaşındaki Akaröz, hayatını kaybetti. Safiye Soyman, hayatlarını alt üst eden hastalığın, oğlunun ayağındaki karıncalanma ile başladığını söylemiş ve yaşanan süreçleri yıllar önce verdiği röportajda anlatmıştı.
#Safiye SoymanSafiye Soyman'ın 25 yıldır MS hastalığıyla mücadele eden oğlu Harun Akaröz'den acı haber geldi. 47 yaşındaki Akaröz, hayatını kaybetti. Safiye Soyman, hayatlarını alt üst eden hastalığın, oğlunun ayağındaki karıncalanma ile başladığını söylemiş ve yaşanan süreçleri yıllar önce verdiği röportajda anlatmıştı.
#Safiye SoymanEuro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda A Milli Futbol Takımı'nın yer aldığı F Grubu'nda mücadele edecek Portekiz'in yıldızı Cristiano Ronaldo, turnuva öncesi iddialı açıklamalar yaparken Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile aynı görüşte birleşti.
#Euro2024ABD, Rhode Island'da yaşayan 21 yaşındaki Scarlet Kaitlin Wallen'ın sürekli genital uyarılma bozukluğu (PGAD) var ve bu da genital bölgesinde durmaksızın acı veren bir yanma hissine neden oluyor. Hastaların çoğu tipik olarak cinsel uyarılma hissi duyarken, Scarlet’in durumu çok acı verici.
#Sürekli Genital Uyarılma Bozukluğu21 yaşındaki genç bir kadın, altı yaşından beri dünya nüfusunun sadece yüzde birinde görülen bir hastalıkla mücadele ediyor. 2001 yılında tanımlanan ve genellikle kadınlarda görülen bu ilginç hastalık, günlük hayatı alt üst ediyor, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da yıkıma sürükleyebiliyor
#PGADİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsAvrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Türkiye’de eskiye kıyasla azalmakla birlikte devam eden bu uygulamanın sağlığa pek çok zararı bulunuyor. Peki AB’nin aldığı bu kararı nasıl yorumlamak gerekiyor? Amalgam dolgunun avantaj ve dezavantajları neler? Diş Hekimi Lütfi Murat Mercan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALSHatay'ın İskenderun ilçesinde geçtiğimiz gün balon balığı yiyen 7 kişilik aile zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Zehirlenen ailedeki 1 kişi ise entübe edilmişti. Balon balığı zehirlenmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan ve zehirlenme sonrasında alınacak önlemlere ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Aydın, “İçerisinde tetrodotoksin zehri olan balon balığı, çok tehlikelidir. Çünkü bu zehir oldukça güçlüdür. Bir miligram yani çay kaşığının ucundaki küçük bir miktar kadar zehir bile 70 kilogram olan bir yetişkini öldürebilir. Bir balon balığının yenilmesiyle de zaten bu miktara maruz kalınır. Balon balığı tüketiminin yüzde 70’i ölümle sonuçlanır” dedi.
#Ahmet AydınHatay'ın İskenderun ilçesinde geçtiğimiz gün balon balığı yiyen 7 kişilik aile zehirlenerek hastaneye kaldırılmıştı. Zehirlenen ailedeki 1 kişi ise entübe edilmişti. Balon balığı zehirlenmelerine ilişkin açıklamalarda bulunan ve zehirlenme sonrasında alınacak önlemlere ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Aydın, “İçerisinde tetrodotoksin zehri olan balon balığı, çok tehlikelidir. Çünkü bu zehir oldukça güçlüdür. Bir miligram yani çay kaşığının ucundaki küçük bir miktar kadar zehir bile 70 kilogram olan bir yetişkini öldürebilir. Bir balon balığının yenilmesiyle de zaten bu miktara maruz kalınır. Balon balığı tüketiminin yüzde 70’i ölümle sonuçlanır” dedi.
#Hatay