“Akşam yemeğinde ne kadar plastik alacaksınız efendim? Ya siz hanımefendi?” Bu cümle hicivli bir skeçten alınmış gibi görünse de araştırmalar bunun gerçeğe çok yakın olduğunu gösteriyor. İşte içerdiği plastik miktarını öğrenince çok şaşıracağınız besinler…
#PlastikMersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas, 1800’lerin sonunda açılan Süveyş Kanalı nedeniyle Kızıl Deniz'deki tropik türlerin Akdeniz'e geçişiyle dünya tarihinde 'ilk kez' bir denizde değişimin yaşandığını söyledi. Akdeniz’in tropikleştiğini kaydeden Doç. Dr. Ayas, "Mesela popüler olan balık çeşitlerinin dışında karides türleri, deniz anası türleri gibi çok sayıda tür Akdeniz’de bugün için tropik kökenli olup da vahşi ve istilacı olarak kabul edilenler popülasyon kurup varlığını devam ettiriyor" dedi.
#BalıkTürkiye'de 15 Nisan'da başlayan genel av yasağının sona ereceği 1 Eylül için balıkçılar gün sayıyor. Geçen sene ağlara en çok Karadeniz'in göz bebeği hamsi takılırken avlanan su ürünleri miktarı geçen sene bir önceki seneye göre yüzde 43 artarak 431 bin 907 tona yükseldi.
#EKONOMİAğlarını denizle buluşturmak için limanlardan ayrılan balıkçıların bereketli zamanları başladı. 1 Eylül itibariyle denizlerde av yasağı sona erdi. Şimdi tam mevsimiyken biz de fosfor, iyot, kalsiyum ve flor açısından zengin olan ve A, B, D vitaminleri içeren balığı bol bol yiyelim.
#BalıkKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#AkdenizKızıldeniz’den Akdeniz’e gelerek körfeze yerleşen balık türleri, yerli türler haline gelmeye başladı. Bu balıklardan balon balığı dışındaki aslan balığı, barbun, lokum ve diğer türler, ekonomik olarak da karşılık buldu. Balıkçılar bu türleri satıp gelir elde ediyor.
#KızıldenizGünümüzde birbirinden farklı balık türleri bulunmaktadır. Özellikle balıkların avlanma şekilleri ve tüketim yöntemleri çok merak ediliyor. Panga Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Asya Kedi balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş yapan ve Antalya Körfezi ekosistemine zarar veren balon balığı gibi istilacı türlerin yanı sıra, ekonomik değeri olan yeni türlerin de bölgeye geçiş yaptığı tespit edildi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Kızıldeniz'den 3 tür hamsi, barbun, palamut ve karides türünün Antalya Körfezi'nde ve Akdeniz kıyılarında görüldüğünü söyledi.
#HamsiEkim ayı balık sezonunun en canlı aylarından biridir. BARBUNYA, ÇİPURA, KILIÇ, LEVREK, LÜFER, TEKİR, SARDALYA, PALAMUT, ORFOZ, TRAÇA çok lezzetlidir. PALAMUTUN en lezzetli zamanıdır. Peki, hangi ayda hangi balık yenir? İşte enfes balık buğulama tarifi ve yapılışı....
#BalıkYemek yemek, insanoğlunun yaşamını devam ettirebilmesi için ihtiyaç duyduğu en önemli olgudur. Yemek ile ilgili alışkanlıklar toplumdan topluma farklılıklar göstermektedir. Bu tür alışkanlıklar o toplumun kültürel bir parçasıdır. Toplumun yaşam şekli, o toplumun beslenme kültürünü yansıtmaktadır. Yaşam şeklinin değişmesi, beslenme alışkanlıklarının ve kültürünün değişmesinde önemli bir etkendir. Türk Mutfak kültürü denildiğinde, Türkiye toprakları üzerinde yaşayan insanların tüketmiş olduğu yiyecek ve içecekler ile bunların hazırlanmasında, pişirilmesinde ve saklanmasında kullanılan araç gereç ve teknikler anlaşılmalıdır. Türk Mutfak kültürü, dünyanın en önemli mutfakları arasında yer almaktadır.
#MutfakBüyük şehirleri arkanızda bırakıp sakinliği, mimarileri, doğa harikaları ve hikâyeleriyle ilgi uyandıran Ege’nin güzelliklerine doğru yola çıkmaya ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Ege'nin sonbaharda görülmesi gereken güzellikleri nereler?’ diye sorduk. 5 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 adresi önerdiler.
#RotaKalamar haram mı sorunu en fazla merak edilen konulardan biri. Kalamar, Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır. Kalamar, kalamar, fırında, kızartılarak ya da buğulama şeklinde hazırlanıyor. Ancak tüketimi, haram olup olmadığı konusu araştırılıyor. Peki Kalamar haram mı, caiz mi? İşte Diyanet'in konuyla ilgili açıklaması
#Kalamar Haram MıUnutkanlığa iyi gelen vitaminler, gerek takviye gerek besinler yolu ile alınarak tedavi edilebilir. Unutkanlığa iyi gelen vitaminleri B grubu oluşturmaktadır. Özellikle B12 vitamini unutkanlığa iyi gelmesi ile bilinir. Birçok sebze ve meyve içerisinde B grubu vitaminleri yer almaktadır. Yumurta, B12 bakımından en zengin besinlerdendir. Unutkanlığa iyi gelen diğer vitaminler nelerdir? Nelerde bulunur ayrıntıları ile derledik.
#Unutkanlığa İyi Gelen VitaminlerYemek yemek oldukça keyifli aynı zamanda insan yaşamının devam edebilmesi için bir ihtiyaçtır. Ancak yemekler bazı ek ürünler ile daha lezzetli ve hoş hale getirilebilir. Yemek sofraları şenlik katan mezeler, aperatif atıştırmalıklardır. Meze isimleri nelerdir? En çok sevilen meze çeşitleri ve türleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Günümüzde birbirinden farklı balık çeşitleri bulunmaktadır. Bu balıkların her biri farklı özelliklere sahiptir. Mürekkep balığı da özel balıklardan birisidir. Mürekkep balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Mürekkep balığı faydaları ve özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Dünyada eti çok lezzetli olan ve yenebilen birbirinden çeşitli balık türleri vardır. Bir balığın pişirme püf noktası için ilgili balığı iyi tanımanız gerekmektedir. Bu şekilde üst seviyede bir lezzet ve fayda sağlayabilirsiniz. Bu bakımdan yazıda sizlerin bilgilenmesi amacıyla detaylı olacak şekilde gümüş balığı nedir, halk arasında başka ismi var mıdır, eti yenir mi, nasıl pişirilir, faydaları nelerdir, zararları var mıdır, besin değeri nedir detayları ile derledik.
Granyöz balığı, görünüm olarak genellikle levreğe benzer. Bu nedenle de kaya levreği adı ile de bilinir. Lezzetli bir balık türü olması nedeni ile balık severler çok sık tarafından tercih ediliyor. Görünümü bakımından levreğe çok benzeyen bir özelliği bulunur. Granyoz Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Kemane balığı, vatoz benzeri bir balık türüdür. Atlantik kıyılarından Akdeniz kıyılarına kadar geniş alanda görülmektedir. Keman bir dip balığıdır. Kumluklarda kendilerini kuma gömdükleri bilinmektedir. Genellikle dipte bulunan omurgasızlarla beslenmektedir. Yengeç, karides gibi küçük canlıları da yiyebilmektedir. Kemane balığı nedir, özellikleri nelerdir ve yenir mi? Kemane balığı türleri ve nerede yaşar detayları ile derledik.
Balık çeşitlerine bakıldığında birbirinden farklı özelliklere sahip pek çok balık bulunduğunu görmekteyiz. Bu çalık çeşitlerinden birisi de koi balığıdır. Koi balığı özellikleri itibari ile merak edilen bir türdür. Peki Koi balığı nedir ve özellikleri nelerdir? Koi balığı bakımı, yemi ve üremesi hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.