Sizin karidesiniz kaç santim?

Güncelleme Tarihi:

Sizin karidesiniz kaç santim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2014 01:07

Karides, denizlerin sevimli kabuklusu, sofraların kırmızı ete alternatif protein kaynağı, balık mezelerinin en damağa yakışanı.

Haberin Devamı

Karides, denizlerin sevimli kabuklusu, sofraların kırmızı ete alternatif protein kaynağı, balık mezelerinin en damağa yakışanı. Boyları 30 santime kadar büyüyen bu eklembacaklılar, hem lezzet hem besleyici açıdan ihmal edilmemesi gerekenler grubundalar. Her ne yaparsanız yapın, ne şekilde pişirirseniz pişirin aman siz siz olun suyunu çok kaçırmamaya, kurutmamaya çalışın.

Karidesi nasıl pişirelim derseniz, her modele uyar bu arkadaşlar. İster haşlar basit bir ketçap mayonez karışımından yapılan kokteyl sosa batırarak, ister ızgarada hafif bir tur döndürüp sarmısaklı tereyağı gezdirerek, ister sebzelerle soteleyerek, ister fırında kısa bir süre güveçleyerek, ister güzel bir biralı pane harcına batırıp derin yağda kızartarak yersiniz. Bu arkadaş hepsine uyumlu bir yapıdadır.

Haberin Devamı

Piyasada farklı boy, çeşit ve etlilikte karides bulmanız mümkün. Taze karides bulamazsanız, donuk alternatifi de her zaman mevcut. Tezgâhlarda gördüğünüz karides genellikle İskenderun Körfezi, Adana Karataş açıklarından çıkar. Balıkçı tarafından boylarına göre tasnif edilir, fiyatlandırılır. Peki sizin de boyu boyunuza, huyu huyunuza, ağız tadınıza, damak lezzetinize uygun karides hangisi? İşte sınıflandırması:

Karabiga: Üzeri siyahımsı lekeli olan bu arkadaş, adını çıktığı yerden, Karabiga’dan alıyor.
10-12: Jumbo karides klasmanında, bizim sularda çıkan en büyük boy bu genellikle. İstisnai olarak daha büyük de var ama Türkiye’de jumbo karides deyince boy budur.
13-15: Bu boy da jumbo sınıfına giriyor. Alırken dikkat, santimetreler oynadığı için göz aldanabilir.
16-20: Orta iri olarak adlandırabiliriz bu boyu.
21-25: Orta boy karidesler, gayet dolgun ve etlidirler.
30-40: Orta küçük karidesler, bizim gibi lokanta mutfaklarında tercih edilirler. Hem yerken dişe gelir boyda olması, hem fiyat performans ölçüsü dengelidir.
40-45: Küçük boy karidesler, fiyat olarak en avantajlıları bu klasmanda.
Çim çim: Artık bu boyun altında kalanlara genel verilen isim. Genellikle donuk olarak satılır.
Çim çimin küçüğü: Genellikle yurtdışında direkt kabuğuyla pişirilir ve yenilir ancak bizde yine ayıklayarak ve dondurularak satılıyor.

Haberin Devamı

KARİDES PANE VE REMOULADE SOS

Sizin karidesiniz kaç santim

Malzemeler
500 gram ayıklanmış karides (orta boy,etli), 1 yumurta, 2 yemek kaşığı un, 3 yemek kaşığı un, 1 tutam tuz+ 1 tutam tuz, 1 tutam şeker, ½ paket kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı kajun baharat, 100 ml bira, 1 limon, kızartmak için ayçiçek yağı

Sos için
1 yemek kaşığı sirke, 1 tutam dereotu, 1 tutam maydanoz, 1 tatlı kaşığı mayonez, 1 tatlı kaşığı hardal, 1 tutam ince kıyılmış taze soğan, 1 diş sarmısak, 1 çay kaşığı soya sos, 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Hazırlanışı: Karıştırma kabında 1 yemek kaşığı sirkeyi, ince kıyılmış dereotu ve maydanozu, 1 tatlı kaşığı mayonez ve hardalı, 1 tutam ince kıyılmış taze soğanı, 1 diş ezilmiş sarımsağı karıştırın. 1 çay kaşığı soya sos ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyerek kıvam elde edin.

Haberin Devamı

Pane için
2 yemek kaşığı unu, 1 yumurtayı, birayı, bir tutam tuzu, kajun baharatı, bir tutam tozşekeri, ½ paket kabartma tozunu, az suyla (gerekirse kıvam vermek için) iyice çırpın. 15 dakika dinlendirin.

Bu sırada karideslerin sırtlarını çizip içini temizleyin ve yıkayın, süzün.

3 yemek kaşığı unu bir tabağa koyun. Yağı bir tavada kızdırın.

Karidesleri bir tutam tuzla tatlandırıp önce una bulayın, sonra kuyruklarından tutup karışıma batırın ve hemen kızgın yağa atın. Altın rengini alınca ateşten alın.

Remoulade sos ve limon dilimleriyle servis edin.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!