Gastronomi tutkunlarının heyecanla beklediği ‘Dünyanın En İyi 50 Restoranı’ listesi açıklandı. Her zamanki gibi ‘Türkiye’den listeye giren restoran var mı?’ ya da ‘Dünyadan Türk mutfağını temsil eden şefler var mı?’ diye listeye bakıldı. Daha önce listede iyi performans gösteren ülkemizden hiçbir restoranın ilk 50 içinde yer alamaması şaşırttı. Peru’nun başkenti Lima ise listeye damga vurdu. Peki neden son yıllarda ülkemizden restoranlar ilk 50 içinde yer alamıyor? Peru nasıl oldu da gastronomi merkezi oldu? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#GurmeHafta içi, gastronomi sektörüne yatırım yapan genç ve ilginç bir girişimciyle; Ahmet Orhon’la tanıştım. Orhon, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdikten sonra yönetim ve strateji danışmanlığı şirketi McKinsey’de çalışmaya başlamış. Türkiye, Çin, Avustralya ve Dubai’de 10 yıla yakın bir süre yerel ve global pek çok markanın hesabını yönetmiş. Bu arada Harvard Business School’da İşletme Yüksek Lisansı yapmış.
#Müge AkgünKüçük Prens kitabını okumayan yoktur herhalde… Çöle düşen pilotun Küçük Prens’le karşılaşmasıyla başlar masal. İşte her şey “Çölde bir gece geçirme” fikriyle ortaya çıktı! Öyle Avrupa’ya gidip sıradan bir balayı planlayacağımıza çölde yıldızların altında, zifiri karanlığın ve sessizliğin ortasında aşkımızı tutkuyla hissetmeye karar verdik.
#Katar15 Ekim, yani bugün Lüfer Bayramı olarak kutlanıyor. Bu bayramı gönlünüzce doya doya kutlayabilirsiniz çünkü artık balığın bollaşıp ve ucuzladığı zamanlardayız. Protein ve Omega 3 açısından son derece değerli bir besin olan balık, maalesef pek çok balık lokantasında yüksek fiyatlarla servis ediliyor.
Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Trilye bugünlerde zeytin hasadının en hareketli dönemini yaşıyor. Beşi modern teknolojiyle donatılmış, ikisi geleneksel usul, toplam yedi yağhane hafta sonunda bile harıl harıl çalışıyor. Sokaklar yine sıkılan zeytinlerin kokusuyla doldu. İsmi zeytinle özdeşleşen, ürünleri Osmanlı döneminde ABD’ye kadar ulaşan kasabada bu yıl verim düşük. Çünkü ağaçlar soğuk geçen kışın ardından, mayıstaki çiçeklenme döneminde sağnak yağmurlarla örselendi. Yine de hasat coşkusu eksilmedi. Gazeteci Celal Başlangıç “Zeytin Ağacıyla Yaşayanlar”ın öykülerini anlattığı yeni kitabında, Trilye’ye de geniş yerverdi. Bu bayram tatilinde yolunuz Trilye’ye düşerse sokaklarında geçmişin dünyasına yolculuk yapabilir, zeytin coşkusuna ortak olabilir, Başlangıç’ın kitabında anlattığı zeytin tutkunlarıyla tanışabilirsiniz.
Büyük bir umutla yaklaşık iki ay önce yeni av sezonuna başlayan balıkçılar, beklediği bolluğu bulamazken, tüketiciler ise yüksek fiyatlardan şikayetçi.Sezonun açılmasının ardından sıcak giden havaların balıktaki bolluğu engellediğini belirten balıkçılar, soğuyan havaların ağları doldurmasını beklediklerini, bunun da fiyatların düşmesine neden olacağını bildirdiler.