GeriSeyahat Doğu Akdeniz, Antalya’ya rakip
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Doğu Akdeniz, Antalya’ya rakip

Doğu Akdeniz, Antalya’ya rakip

Tarihi dokusunu, mavi denizi ve yeşil ormanlarıyla süsleyen Doğu Akdeniz, yeni yatırımlarla tatilin başkenti Antalya’ya rakip olmaya aday.

Ortadoğu ülkelerinden gelenlerin gözdesi Mersin’de, Tarsus-Kazanlı turizm bölgesi ve Çukurova Havaalanı ile turistlere yeni yollar yeni mekânlar oluşturacak. Mersin, deniz ve yayla turizminin yanı sıra Mut İlçesi’ndeki doğal rafting parkurlarıyla doğa severleri çağırıyor. İnanç turizminin merkezi Hatay’da, meşhur Harbiye Beldesi’nin dağlık bölgesine seyir tepeleri yapıldı, her turistin mutlaka uğradığı asırlık Musa ağacı restore ediliyor, İskenderun’da 2 tane beş yıldızlı otel yükseliyor. Doğu Akdeniz’in lezzet durakları hiç değişmezken otel, motel ve tatil köylerinin fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 5 ile 20 oranında artış gözlendi. Arap ülkelerindeki iç karışıklıklar turizmcileri üzse de yatırımlar hız kesmedi.

Doğu Akdeniz çanağının ilk noktası olan Mersin’in tarihi ve el sürülmemiş bakir koyları yıllardır keşfedilmeyi bekledi. Sadece Çukurovalı, Mersin’in keyfini çıkarttı yıllarca. Doğu ve Güneydoğu illerinden gelen günübirlikçilerin ardından yazlıkçılar akın etti bölgeye. Ortadoğu ülkelerinde sınırlarının vizesiz geçişlerle kaldırılmasıyla Arap turistler de keşfetti Mersin’i, özellikle Kızkalesi’ni ve eşsiz koylarını.
Bu gelişmeler de beraberinde yatırımları ve hizmetleri getirdi. Duru ve sığ suyu, ince kumu ile Kızkalesi, Mersin’in tatil başkenti oldu. Deniz ortasındaki ünlü kale restore edilip ışıklandırılınca gece ayrı bir güzellik kattı küçük beldeye.
Mavi bayraklı Bozyazı, Aydıncık İlçesi, Boğsak ve İncekum sahilleri artık yazın yer bulmakta güçlük çekilen noktalar haline geldi. Narlıkuyu’nun yanı sıra sahil kenarlarından bakir koylarda yavaş yavaş çoğalan balık restoranları damak lezzeti düşkünlerine ise her türlü deniz ürününü sunmaya devam ediyor.

TARSUS-KAZANLI

Adana ve Mersin’in ortasında kalan Tarsus ilçesi, birçok Çukurovalının bile sahili olduğunu bilmediği, bakir bir bölge. Ama burası da şimdilerde şaha kalkmak için hazırlanıyor. Mersin-Tarsus Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, kente 3 bin 300 oda ve 7 bin 600 yeni yatak kazandıracak. Yolları yapılan ve arsaları talipli yatırımcılara tahsis edilen bölgede oteller zinciri, 2 golf sahası, kongre ve sağlık merkezleri yer alacak.
Kış turizmini canlandırmak için Çamlıyayla İlçesi’nin Toroslar eteğindeki Karboğazı mevkiinde hayata geçirilmesi planlanan Karboğazı Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi hazırlanıyor.

SASON KANYONU YERKÖPRÜ ŞELALESİ

Mersin’de rafting sporu da tatilcilere yeni bir eğlence olanağı sunuyor. Göksu Nehri’nin geçtiği Mut İlçesi’nin Hoca Köyü’nden başlayan ve Silifke’nin Kargıcak Köyü’nde son bulan rafting parkuru, yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı haline geldi. Rafting sayesinde doğa ile iç içe bulunan Göksu Nehri’ndeki kanyonlar, yüksek kayalardan atlama imkanı da veriyor. Buraya yerli turistlerin yanı sıra Belçikalılar, Almanlar, İsveçliler, Fransızlar ve Suriyeli turistler de yoğun ilgi gösteriyor.
Ayrıca Mut İlçesi’nin Çömelek Köyü sınırlarındaki Sason kanyonu da 12 kilometrelik parkuru ile alternatif rafting tuttuklarının adresi haline geldi. Raftingin yanı sıra 2 bin 400 yıllık tarihe sahip olduğu sanılan Sason kanyonunun çevresindeki 200-300 metre duvar gibi insan eliyle oyulmuş mağaralar kâşiflerini bekliyor. 110 milyon yıl önce kireç taşlarının faylanması sonucu oluşan dar kanyon ve yine bu faylanmaya bağlı olarak bol karbonatlı su taşıyan kaynak suyu ile ortaya çıkan Yerköprü Şelalesi, tam bir gizli bir cennet. Yaklaşık 30 metreden akan şelale ve şelaleyi oluşturan 200 metrelik su tünelinin içerisindeki sarkıtlar, zengin bitki çeşitliliği ile görenleri hayran bırakıyor.
Göksu İlçesi’nde rafting, Bolkar’da trekking, koylarında diving yapmak mümkün.

SOLİ’YE YENİ OTEL

Soli Pompeipolis’de 5 yıldızlı Liva Otel hizmete açıldı. 10 katlı otel, 17’si süit olmak üzere 70 odalı ve 168 yatak kapasitesi ile müşterilerine hizmet veriyor. Bölgede 4 yıldızlı Yücesoy Grand Oteli’nin de inşaatı sürüyor. 5 yıldızlı Altındağ Royal Otel önümüzdeki aylarda hizmet vermeye başlayacak. Bu otel de 98 odalı olacak.
Mersin kent merkezinde ise Sultaşa, Hilton, Nobel, Mersin Oteli’nde kalma olanağı bulabilirsiniz. Baştan aşağıya restore edilen Atlıhan Otel de hizmete girdi. Şehrin merkezindeki 4 yıldızlı otelde, 99 oda, 198 yatak bulunuyor.

MAVİ BAYRAKLI KOYLAR

321 kilometrelik Mersin sahilinde temiz denizi simgeleyen Mavi Bayrak sayısı bu yıl da değişmedi. İşte mavi bayraklı tesis ve bölgeler: Anamur Anemurion Oteli, Altınorfoz Oteli, Pine Park Holiday Club, Olbios Oteli, İntermot Boğsak Motel, Mediterranean Oteli ve Kızkalesi Halk Plajı.

YAYLA TURİZMİ İÇİN POZANTI

Adana’ya yayla turizmi için gelenlerin sayısı her yıl giderek artıyor. Otoyoldan 40-50 dakikada ulaşılabilen Pozantı ve çevresindeki Akçetekir başta olmak üzere irili ufaklı belde ve köyler, taş binalarla doldu taştı.
Yaklaşık 10 bin nüfusu olan Pozantı merkezin yaz aylarındaki nüfusu 25 bine yükseliyor. İlçenin gözde yaylası Akçatekir’in nüfusu ise 3 bin. Ancak yazın bu sayının 130 bine yükseldiği tahmin ediliyor. 3 bin nüfuslu beldede 18 bin konutun olması da bu gerçeği gözler önüne seriyor.
Özellikle cuma günleri Pozantı’ya gitmek için yola çıktığınızda, otoyolda gördüğünüz araç kalabalığı, insanların Adana’yı toptan terk ettiği düşencesine kapılmanıza yol açabilir. Gişelerde cuma akşamı ile pazartesi sabahı arasında bir saat beklemek istemiyorsanız, yola erken çıkmanızda fayda var.
Özellikle Akçetekir’i hafta sonları tıklım tıklım dolduran tatilcilerin en büyük keyfi, yüksek rakımlı yaylada yetişen koyun ve keçi etiyle yapılan mangal partileri. Burada evi olmayanlar için çam ağaçları arasındaki Pendosis Tatil Köyü hizmet veriyor. Oyun ve bilardo odaları, sinema salonu, fitness center, kapalı ve açık yüzme havuzları, sauna, tenis kortu, çok amaçlı basketbol, voleybol ve mini futbol sahası, amfi tiyatro ve açık hava spor alanlarıyla tatilcilerin ihtiyaç duyabileceği her hizmete cevap verebilen otelde geleneksel hale gelen cumartesi eğlenceleri ise sabah saatlerine kadar sürüyor.

KARATAŞ SAHİLİ YENİLENDİ

Adanalı günübirlikçiler, deniz turizmi için kentin sahil ilçeleri Karataş ve Yumurtalık’ı tercih ediyor. Hafta sonları neredeyse yer bulmanın imkânsız olduğu altı kilometrelik Karataş sahilinde, bu yıl belediye geniş bir temizlik yaptı. Büfeler yıkıldı, yol kenarındaki kaldırımlar parke taş döşenerek yürüyüş yolu haline getirildi. Karataş Belediye Başkanı Fatih Balıkçı tarafından baştan aşağıya temizletilen sahile şezlonglar yerleştirildi, 50 metre mesafede duş ve soyunma kabinleri monte edildi, yeni tuvaletler yapıldı. Şezlong ve şemsiyeler, günlük 5-7 lira karşılığında kiraya verilirken, duş ve soyunma kabinlerinden ücretsiz yararlanılabilecek. Ayrıca sahildeki Ata Park’ın içinde, hediyelik eşya satışı yapılacak bir alan oluşturuldu.
Karataş’ta günü birlikçilerin çadır kampı kurduğu Harbiş sahili için belediye tarafından ahşap balık lokantaları, kafeler ve gazinoların yer aldığı bir proje hazırlandı. Birkaç ay içinde hayata geçirilmesi bekleniyor. Karataş’ta Öyküm Butik Otel, Magarsus Hotel ve 8 büyük kapasiteli pansiyon da yaza hazır.
Yumurtalık İlçesi’nde ise çadır bölgeleri ve pansiyonlarla yerli turistlere hizmet veriliyor.
Adana’dan ayrı ayrı batı veya doğu Karadeniz turları çok yaygınlaştı 5 ile 7 gecelik turların fiyatlarının 500 ile 800 lira arasında değişiyor.

ORTADOĞU’NUN CAZİBE MERKEZİ HATAY

Hatay’da, Arap ülkelerinde yaşanan iç karışıklık turizmcileri endişelendirirken kentin yükselen değeri İskenderun’da otel yatırımları hız kesmedi. Zelluh Ailesi tarafından geçen yıl inşaatına başlanan Hilton Oteli’nin yanı sıra İskenderun-Arsuz yolundaki 26 dönümlük alana 5 yıldızlı Rhossos Oteli’nin projesi tamamlandı. Burada futbol kulüplerinin kamp yapması için olanaklar da düşünüldü.
Arsuz Beldesi’nde ‘Arsuz’un gümüş gerdanlığı’ sloganıyla yapılan Gümüş Otel hizmete girdi. Bu otel de Ortadoğu’dan gelen turistleri bölgeye çekmeyi hedefliyor. Üç yıldızlı Casmin Otel, 150 yatak kapasitesi, 700 kişilik yüzme havuzu, akuaparkı ile tatilcilere kapısını açtı.
İskenderun’da tekne turu yapan 2 tekne bulunurken Arap turistleri Akdeniz’in mavi sularında gezdirmek isteyen 30 tekne de izin almak için müracaat etti. İskenderun Körfezi’nde gezinti kişi başı 5 lira, yemekli gün boyu turlar ise kişi başı 45 lira.

YENİ TURİZM BÖLGESİ

Arsuz-Işıklı-Konacık mevkii, turizm bölgesi ilan edildi. Hatay’ın Samandağ İlçesi’nde ise 7 yatırımcı otel yapmak için müracaat etti. Bölgeye gelen her turistin mutlaka ziyaret ettiği Hıdırbey Köyü’ndeki 3 bin yıllık Musa Ağacı çevresinde yenileme çalışması yapılıyor. Türkiye’nin en uzun sahiline sahip olan Samandağ, yine yerli turistlerin tercihi olacak. Doğu Akdeniz’in görülmeye değer son noktası olan Samandağ sahili caretta caretta’ların üreme alanı.
Hatay’ın Harbiye Beldesi’ndeki Habib Neccar Dağı’nın çam ağaçlarıyla kaplı eteklerine Antakya Belediyesi tarafından seyir terasları yapıldı. Ağaçtan yapılan seyir terasları hafta sonu piknik yapmak isteyenlerin uğrak yeri oldu.
Yayla tatili için Hatay’da halkın tercihi Güzelyayla ile Batıayaz Yaylası. Ulaşımın kolaylığı nedeniyle, hafta sonu programları için akla gelen mekânların başında. Güzelyayla’da piknik yapma imkânı bulamayanlar, köylü kadınların sac üzerinde pişirdiği biberli ekmek, börek ve sıkma gibi yöresel yiyecekleriyle karınlarını doyurabiliyor.

KONAKLAMA

Fiyatlar Mersin’de arttı Hatay’da düştü

Anamur’dan başlayan ve Yenice’de son bulan 321 kilometrelik sahil bandındaki Mersin’de kişi başı konaklama fiyatları 40 lira ile 200 lira arasında değişiyor. Yeşilovacık Beldesi’nde bulunan Pinepark Holiday Clup Tatil Köyü, Kızkalesi’ndeki ünlü Kilikya Otel, Barbarossa Otel, Rain Otel, balığın cenneti olarak nitelendirilen Narlıkuyu’daki Hotel Calamia, Ayaş Beldesi’nde bulunan Lamos Hotel, Royal Sebaste Otel, Kumkuyu Beldesi’nde denize sıfır ve özel plajı ile son yıllarda dikkat çeken Olbios Otel, Liva Otel ve kent merkezindeki Sultaşa, Hilton, Nobel, Mersin Otel’lerde kişi başı fiyatlar, temmuz ayında 200 liraya kadar çıkıyor. Mersin’de otel fiyatları sundukları hizmete göre yüzde 5 ile 20 arasında artış gösterdi.

KARATAŞ

Kaydıraklı havuzu, yeşil ve geniş bahçesi, lüks lokantası ve aile odalarıyla Öyküm Butik Otel’de bu yaz oda, sabah kahvaltısı, akşam yemeği açık büfe kişi başı 75 lira, Magarsus Otel’de ise oda, sabah kahvaltısını akşam yemeği alakart kişi başı 65 lira. Karataş’ta 8 büyük ölçekli pansiyonlarda da oda fiyatı ortalama 40 lira. Bu odalarında 4 kişi konaklayabiliyor. Karataş’taki otel fiyatları geçen yıla oranla artmazken, pansiyon fiyatları ise oda başına 10 lira gibi bir artış gösterdi.

HATAY

İskenderun’daki Casmin, İsos, Gümüş, Arsuz Büyük otellerde kişi başı yarım pansiyon fiyatlar, geçen yıla oranda yüzde 10 ile 20 arasındaki artışlarla 95 liradan 210 liraya çıktı. Bu otellerin havuzlarından günlük 10-15 lira ödeyerek yararlanabilirsiniz. Arsuz Beldesi’ndeki Gümüş Otel, Ortadoğu’dan gelen turistleri bölgeye çekmeyi hedefliyor. Hatay kent merkezindeki 5 yıldızlı şifalı suyu bulunan Ottoman Palace’ın de aralarında bulunduğu Büyük Antakya Oteli, Savon Otel, Livan Otel, Antik Otel ve Narin Otel’de konaklama, kişi başı yarım pansiyon 100 liradan başlıyor. Hatay’da otel fiyatları Ortadoğu ülkelerinde yaşanan iç karışıklık nedeniyle yüzde 20 oranında düştü.

YEME İÇME

Lezzet duraklarında değişen bir şey yok

Adana’da kebap denince akla gelen Onbaşılar, uzun yıllar sonra Seyhan Gölü kıyısındaki Park Zirve’de hizmet veriyor.
İklim ve ortak kültür nedeniyle Doğu Akdeniz’de yemek alışkanlıkları da birbirine benzerlik gösterir. Ancak nasıl kebap Adana’ya özgü bir yemek ise, Mersin’de balık, Hatay’da ise Türk, Fransız ve Arap yemek kültürünün karışımı ağırlıktadır. Hatay, sofrasını humus, oruk, künefe ve zengin salata çeşitleriyle süsler. İskenderun’da lagos, jumbo karides, mavi yengeç ve barbun, turistlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Hatay’da en güzel lezzetlerin sunulduğu mekânlar Harbiye ve Arsuz.
Narlıkuyu sahilinde irili ufaklı onlarca balık lokantasının bulunduğu Mersin’de bir kişi, 50 liraya balık keyfi yapabilir.
Fakat Adanalılar, son yıllarda balık yemek için rotayı Mersin yerine Karataş’a çevirdi. Yeni yapılan yol nedeniyle ulaşımı 35 dakikaya düşen Karataş’ın sahildeki ahşap lokantalarında deniz balığının en lezzetlileri sunuluyor. Alkol de alırsanız, 2 kişi 100 lira ödeyerek güzel bir akşam geçirebiliyorsunuz.

EĞLENCE

Müzik sabaha kadar devam ediyor

Mersin’in Erdemli İlçesi’ne bağlı Tömük Beldesi’ndeki açık hava eğlence merkezi Clup Truva, kentin en iddialı mekânı. Mersin-Antakya karayolu üzerindeki otantik yapısıyla dikkat çeken mekân, en son müzik ve ışık sistemiyle eğlenceyi doruk noktasına çıkartıyor. Yaz aylarında ünlü konuklar burada sahne alıyor. Mezitli’de Life Legend, kent merkezinde Hot Spot yazlıkçılara unutulmaz geceler yaşatıyor.

MERKEZİ KIZKALESİ

Mersin’in eğlence ve tatil merkezi alternatifsiz Kızkalesi. Ağırlıklı olarak Avrupalı tatilciler ile gurbetçilerin uğrak yeri olan Kızkalesi masmavi denizi, temiz kumsalının yanı sıra tekne turları, gece eğlenceleriyle ünlü. Hafta sonları adım atacak yer bulunmuyor. Gündüzleri su sporları yapabiliyorsunuz. Kumsalında plaj voleybolu oynanıyor. Geceleri ise beldedeki birçok mekândan yükselen müzik, sabahın ilk ışıklarına kadar devam ediyor.

False