Güncelleme Tarihi:
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Su Ürünleri Yetiştiriciliği Destekleme Tebliği", Resmi Gazete'de yayımlanarak, 1 Ocak 2015'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
Tebliğ kapsamında, alabalık, çipura, levrek, midye, mersin, kalkan, fangri, mercan, sinagrit, lahoz, sivri burun karagöz, minekop, eşkine, sargoz, mırmır, sarıağız, trança, yayın, karabalık, yılan balığı, tilapya, Karadeniz alası ve kırmızı benekli alabalıklar, kerevit, karides türü desteklenecek.
Ayrıca, su ürünleri yetiştiricilik belgesi bulunan ve entansif (verimliliği artıracak metotlar kullanılarak) şekilde yetiştiricilik yapanlar ile midye yetiştiriciliği de destekleme kapsamında bulunuyor.
Desteklenecek ürün miktarı, yılda 500 bin kilogram ile sınırlı olup 250 bin kilograma kadar olan kısmına birim fiyatın tamamı, 250 bin-500 bin kilogram arasında olan kısmı için birim fiyatın yarısı olarak belirlendi.
Desteklemeler İşlenmek suretiyle fileto veya füme olarak satışı yapılan ürünlerde, ürüne ait faturalarda belirtilen miktarın iki katı esasına göre yapılacak.
Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, en geç 30 Kasım'a kadar, yetiştiricilik tesisinin bulunduğu il/ilçe müdürlüğüne müracaat etmek ve bu Tebliğ kapsamında istenen belgeleri teslim etmek zorunda olacak.
Ödenen desteğin yüzde 0,1'i merkez birliklerine, yüzde 0,1'i de ilgili birlik ve kooperatiflere irat kaydedilmek üzere, "çiftçi örgütlerini güçlendirme" adı altında toplam yüzde 0,2 kesinti yapılacak.
Ayrıca, Bakanlığın "Tarımsal Üretici Birlikleri ile Tarımsal Üretici Merkez Birliklerinin Denetlenmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği", "Gübrelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" ve "Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler ile Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Organik Kaynaklı Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı, İhracatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" de Resmi Gazete'de yayımlandı.