Frankfurt yakınlarında gerçekleştirilen ‘Karadeniz Mutfak Kültürü’ programında bölgenin eşsiz lezzetlerinden örnekler, doğal, tarihsel ve turistik zenginlikleri eşliğinde tanıtılırken, “Tüm zenginliklerimizi, lezzetlerimizi paylaşmaya hazırız” mesajı verildi.
#FrankfurtMasterChef All Star'da bu akşam Karadeniz mutfağından meşhur lezzetler hazırlanacak. Finale doğru giderken mavi ve kırmızı takım istenen yemekleri hazırlayarak kazanmak için mücadele ediyor. Programın bu akşam ekrana gelecek 107. bölümünde Karadeniz lezzetleri yer alacak. Peki MasterChef'te bu akşam hangi yemekler var? İşte 3 Ekim Salı MasterChef menüsü ve yemek listesi...
#MasterchefBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz LezzetleriDoğu Karadeniz sahillerindeki deniz suyu sıcaklığı 23 dereceye ulaştı. Yaylalarda ise yağmur mevsimi sona erdi. Doğaseverler için keşif zamanı başladı. Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun’daki tulumlu horonlu yayla şenliklerinin çoğu ramazan sonrasına ertelendi. DHA muhabirleri yaylalar ve sahillerdeki yeni gelişmeleri araştırdı. Bölgeyle ilgili rehber kitaplar hazırlayan fotoğrafçı yazar Ersin Demirel de Rize’nin en güzel 5 yaylasını ve buzul gölünü seçti.
#TrabzonKalkan balığı MasterChef ile birlikte izleyicilerin merak ettiği mevsim balıkları arasında yerini aldı. Kışın tüketilmesi en zevkli balıklardan biri olan kalkan balığı balıkların imparatoru olarak geçiyor. Kalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Peki, kalkan balığı nasıl temizlenir, nasıl yenir ve pişirilir? İşte kalkan balığı tarifi ve özellikleri...
#Kalkan BalığıKaradeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatHem içimizi ısıtıyor hem de lezzetli. Şöyle dumanı tüten, iyi bir çorbadan daha iyi ne olabilir soğuk kış günlerinde... Mutfağımız çorba açısından zengin. Her yöremizde envai çeşidi hazırlanıyor. Jürimiz bu hafta şifa kaynağı çorbalarımızı en iyi yapan mekânları seçti.
#Pınar Tahirlerİngiliz "The Guardian" gazetesi, Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin hayranlıklarını paylaştı. Gazetedeki habere göre gezginler, Türkiye'nin eşsiz doğası, tarihi mirası ve lezzetlerinin yeni bir keşif ve macera sunduğunu anlattı. Türkiye'nin gastronomi alanındaki çeşitliliğine de dikkati çeken turistler, Türk mutfağının zenginliğine hayran kaldıklarını dile getirdi.
#The GuardianTURİZM sektörümüzün gözbebeği Antalya’nın gastronomi dünyasında ‘yükselen yıldız’ olma yolculuğuna tanıklık etmek üzere Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in davetlisi olarak 3. Uluslararası Antalya Food Fest Gastronomi Festivali’nin tanıtım toplantısına katıldık.
#AntalyaMıhlama ve kuymak, Karadeniz mutfağının en sevilen lezzetleri arasında. Tel tel uzayan peyniri ve tereyağıyla kahvaltı sofralarını şenlendiriyor. Bu iki lezzet de birkaç temel malzeme ile kolay ve basit şekilde kısa sürede hazırlanır. Diğer taraftan da muhlama ve kuymak arasında fark olup olmadığı da merak konusu oldu. Peki? Muhlama mı, kuymak mı? Mıhlama ve kuymak arasındaki fark nedir, hangi peynirle yapılır? İşte ayrıntılar...
#MuhlamaTürkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#Bayram2000’lerin başıydı ve çok “zor” biten aşkımdan sonraki hâletiruhiyemi en iyi şu sözler anlatıyordu:“Bir gün gelir de bir an / Çokça zamanlardan sonra / Geri dönüp baktığında / Bilmem anlar mısın / O senin bir anının / Benim ömrüm olduğunu / Ne çok sevildiğini / Artık çok geç olduğunu / Zor, zor kadere emanet ettim seni...”
#NevEssen Eğitim Ataşeliği tarafından yürütülen ‘Memleket Günleri Projesi’nin ilk etkinliği olan ‘Karadeniz Günü’ne ilgi yoğun oldu. Etkinliğe Almanya’da Yaşayan Bartınlılar Derneği, Almanya’daki Korganlılar Derneği, Avrupa Gümüşhane Dölek Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, Avrupa Rizeliler Derneği, Avrupa Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği, Dortmund ve Çevresi Trabzonlular Derneği, Almanya Samsunlular Derneği, Avrupa Sinoplular Derneği katıldı.
#Memleket Günleri ProjesiCNN Travel, dünyadaki en iyi 20 çorbayı listeledi. Nijerya'dan Fransa'ya Çin'den Meksika'ya kadar birçok ülkeye ait çorbanın yer aldığı listeye, ülkemizden yayla çorbası dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza 'Ülkemizde çorbaların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. İşte 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 öneri...
#Rota2024 yılında, 1 Ocak pazartesi gününe denk geliyor. Hafta sonuyla da birleşince ortaya üç günlük bir tatil fırsatı çıkıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Hem kış huzurunu yaşayacağımız hem de yeni yılı keyifli bir şekilde karşılayabileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. Kayak yapılacak rotalardan karlar altında tarihi kalıntıların gezileceği ya da sakin bir köşede manzaranın keyfinin çıkarılacağı yerlere kadar 9 şehirden 10 adresi önerdiler.
#RotaKara lahana çorbası tarifi, gündemde yer alan haberlerle öne çıktı. Dünya mutfaklarıyla ilgili yaşanan son gelişmeden kara lahana çorbası beğenilmeyen Türk yemeklerinden oldu. Yöresel yemeklerden olan kara lahana çorbası seveni olduğu kadar sevmeyenleri de mevcut. Peki Giresun usulü kara lahana çorbası nasıl yapılır? İşte, kara lahana çorbası tarifi ve hazırlanışı.
#Kara Lahana Çorbası TarifiAnkara ile İstanbul’a yakınlığı ve görülecek yerlerin merkezde toplanması nedeniyle uzun bir hafta sonu planı için ideal bir durak Safranbolu. Mevsimsiz bu güzel kasabada, tarihi evlerin arasında huzurlu bir yürüyüş yapıp yerel lezzetlerin tadına varabilirsiniz.
#Başak DizdarEskiden birçok esnaf lokantasının yöresel bağları çok güçlüydü. Memleketlerinden ucuz ama iyi malzeme getirirlerdi. Yıllar geçtikçe sera dışı tarım ve doğal otlamaya dayalı hayvancılık kayboldu. Malzemeler değişti. Eskiden özellikle et ve sebze hatta yoğurtla süt kalitesi çok daha iyiydi…
#EsnafYemek eleştirileri, tarifler ve gastronomi araştırmalarıyla tanınan Hırvatistan merkezli seyahat rehberi Taste Atlas (Lezzet Atlası), dünyanın en iyi 50 tatlısını listeledi. Listeye Türkiye’den fıstıklı sarma, fırın sütlaç, baklava, Gaziantep baklavası ve Kahramanmaraş dondurması dahil edildi. Biz de bu haber üzerine uzmanlarımıza ‘Türkiye’de tatlıların peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz tatlılar tavsiye ettiler hem de bu şehirlerde görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular.
#SeyahatBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#Rota