Karaciğer haberleri sayfasında Karaciğer hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 11787 Karaciğer haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Karaciğer, omurgalı ve bazı diğer hayvanlar için hayati bir organ olma özelliğini taşır. Karaciğerin detoksifikasyon, protein sentezi ve biyokimyasal sindirim için gerekli olan üretim de dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahiptir. Karaciğer yaşam için gerekli olan hayati bir organdır. Karaciğer yokluğunda veya işlev yitiminde, diyalizle kısa bir süre fonksiyonları devam ettirilebilir. Fakat karaciğerin fonksiyonunu, uzun süreli yokluğunda, telafi edebilmein hiçbir yolu yoktur.
Karaciğer, vücudun en büyük iç organı olarak, pıhtılaşmayı düzenlemek ve toksinleri uzaklaştırmak gibi kritik işlevlere sahip. Ancak son araştırmalar, birçok kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşadığını ve bunun farkında olmadığını ortaya koyuyor. Uzmanlar ‘sessiz salgın’ olarak adlandırdıkları hastalıkta beş işarete dikkat çekiyor.
#SağlıkDünya genelinde her 10 kişiden 4'ünde görülüyor. ABD'de yapılan araştırmalar, bu hastalığın ülkede karaciğer nakli ihtiyacının en hızlı büyüyen sebebi olduğuna işaret ediyor. Hastalığın ilerleyişini durdurmak hatta hasarı geri çevirmek mümkün ama hastalar teşhis aldığında maalesef çok geç kalınmış oluyor. İşte MASLD hakkında bilinmesi gerekenler...
#YaşamABD'nin Florida eyaletinde bir doktorun, operasyon sırasında yanlış organını aldığı William Bryan'ın ölümüne sebep olduğu iddia edildi.Bryan ailesinin avukatı, doktorun görevine son verilmesini talep ettiklerini kaydetti. Hastaneden yapılan açıklamada ise iddialar hakkında soruşturma açıldığı belirtildi.
#AbdBursa’da yaşayan ve 7 ay önce karaciğer yetmezliğine yol açan Wilson hastalığı teşhisi konulan ve doktorlar tarafından 48 saat ömrü kaldığı belirtilen Emirhan Aydemir’in (10) ailesine acil organ nakli olması gerektiği söylendi. Ailesinin, aile WhatsApp grubunda yaptığı çağrı, kısa sürede elden ele yayıldı ve bir arkadaşı aracılığıyla fabrika işçisi olan Yasemin Fırat’a (23) ulaşıldı. Kısa süre önce ağabeyini trafik kazasında kaybeden Fırat, aldığı kararla hiç tanımadığı Emirhan Aydemir'e karaciğerinin yüzde 35’ini vererek, onu hayata döndürdü.
#BursaÜnlü oyuncu Ufuk Özkan'ın karaciğer yağlanması nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığı ve üçüncü derece siroza yakalandığı öğrenildi. Peki karaciğer yağlanmasının arka planında ne yatıyor? Bu durum hangi tehlikeleri beraberinde getiriyor? Karaciğer yağlanmasına karşı nasıl önlem almak gerekiyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKaraciğer yağlanması en yaygın sağlık sorunlarından biri. Ne var ki yanlış bir yaklaşımla kan tahlillerinde karaciğer enzimleri yüksek görülmedikçe (SGOT, SGPT, GGT) sadece siz değil biz hekimler tarafından da -muazzam bir sağlık yaklaşımı hatası olmasına rağmen- ciddiye alınmayan bir sağlık problemi.
#KaraciğerKonya'da yüksekten düşme sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen Asel İnan'ın (2) karaciğerinin nakledildiği Bursa’da mantardan zehirlenen Nisanur Yavuz (5), 1,5 ay içinde organ nakli, anjiyo ve damar yenileme olmak üzere 6 ameliyata girdi. Sağlığına kavuşan Nisanur, herhangi bir hastalığa karşın tedbir amaçlı 6 ay evden dışarıya çıkamayacak.
#Nisanur YavuzStresin sağlık açısından oldukça zararlı olduğunu söylemek mümkündür. Kişinin sürekli stres ile iç içe olması durumunda ise sağlığının bozulması söz konusu olmaktadır. Stresin enzimler üzerinde de olumsuz etkileri bulunmaktadır. Stres karaciğer enzimlerini yükseltir mi? Stresin karaciğere ve enzimlerine etkileri neler? Stresin insan vücudu üzerindeki etkilerini detayları ile derledik.
#Stresİngiltere'de yaşanan akılalmaz olay duyan herkesi adeta şaşkına çevirdi. Gazete manşetlerinde üst sıralarda yer bulan habere göre ameliyat ettiği hastaların karaciğerlerine 'imzasını' atan cerrah meslekten men edildi.
#İngiltereKaraciğer kesinlikle sağlıklı bir şekilde çalışması gereken çok önemli organlar arasında yer alır. En ufak bir sorun yaratmamalı ve hasar almaması çok önemlidir. Çünkü karaciğerin istenilen şekilde çalışmaması çok önemli sorunlara yol açabilir. Karaciğerin görevleri nelerdir sizler için derledik.
#KaraciğerKanada'da çocuk doktoru olan Michael Narvey, muayenesini yaptığı bir kadının karaciğerinde çocuk oluştuğunu açıkladı. Yeteri kadar gelişemeyen bebeğe kürtaj yapılırken yaşanan vaka tıp dünyasında şaşkınlıkla karşılandı. Peki karaciğerde gebelik nasıl mümkün olabiliyor? Diğer organlarda da böyle bir durumun oluşma ihtimali var mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Dış GebelikDoğuştan kronik karaciğer yetmezliği hastası 2 yaşındaki Ebrar Buğlem Şenol, annesinin karaciğerinden alınan 200 gramlık parçayla yaşama tutundu. Kontrol için geldiği hastanede ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu'nun ikram ettiği çikolata ve gofretleri yiyen Ebrar bebek, artık yaşıtları gibi normal bir şekilde hayatına devam edecek.
#KaraciğerDoğuştan kronik karaciğer yetmezliği hastası 2 yaşındaki Ebrar Buğlem Şenol, annesinin karaciğerinden alınan 200 gramlık parçayla yaşama tutundu. Kontrol için geldiği hastanede ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. İbrahim Aliosmanoğlu'nun ikram ettiği çikolata ve gofretleri yiyen Ebrar bebek, artık yaşıtları gibi normal bir şekilde hayatına devam edecek.
#AntalyaVücut için önemli görevleri olan karaciğer, zararlı maddelerin kandan süzülmesi gibi faaliyetleri yerine getiriyor. Fakat, karaciğer sağlığına dikkat edilmediğinde alkol, stres, obezite gibi çeşitli nedenlerle yağlanarak eski etkisini sürdüremeyebiliyor. Peki, karaciğer yağlanması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanmasını önlemek için nelere dikkat edilmeli? İşte, karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitkisel besinler.
#Karaciğer Yağlanmasıİstanbul’da son bir buçuk ayda sahte içkiden zehirlenerek hayatını kaybedenlerin sayısı 37’ye yükseldi. Yurt genelinde de son 10 günde yapılan sahte içki operasyonlarında 85 şüpheli yakalandı. Sahte içki vakalarının yanı sıra, yasadışı tütün ürünlerinin yaygınlaşması da toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte içki ve kaçak tütün hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Özellikle içkinin sahte olduğu nasıl anlaşılıyor? Hangi maddeler kullanılıyor? Bunun gibi pek çok soruyu konunun uzmanına sorduk ve aldığımız cevaplar hayati tehlikenin boyutlarını tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi...
#Sahte AlkolArtık hepimiz biliyoruz: Aşırı şeker tüketmek sağlığımıza çok büyük zararlar veriyor. Özellikle de işlenmiş gıdalarda fazlasıyla bulunan ilave şekerler ağzımıza attığımız andan itibaren vücudumuzdaki tüm kritik sistemleri etkiliyor. Peki hangi organ nasıl zarar görüyor? Ne kadar şeker "aşırı" kabul ediliyor? Bu soruların yanıtları hayatınızı kurtarabilir...
#SağlıkKış aylarında hastalıklara karşı korunabilmek için kırmızı renkli besinler tam bir şifa deposu! Sofralarımızda tükettiğimiz bu şifa deposu besinler neler ve onları tüketirken faydalarından nasıl yararlanabiliriz? İşte bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Sağlıklı Yaşam2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral Charlesİngiltere'de yapılan bir araştırma, şekerlemelere karşı çok dikkatli olunması gerektiğini ortaya koydu. İngiltere'ye ABD'den ithal edilen 4 bin ürünün içerisinde, farklı çeşitlerdeki gıda boyalarının bulunduğu tespit edildi. Uzmanlar uyarıda bulunurken, tespit edilen gıda boyalarının DNA bozulmasına, hormonal dengesizliğe hatta kansere yol açabildiği belirtildi.
#İngilterePratisyen hekim Dr. Donald Grant'a göre elinizin kaşınması sadece sivrisinek tarafından ısırıldığınızın bir işareti değil. Kardiyovasküler hastalıklardan sedef hastalığına kadar, ellerimiz bize sağlığımız hakkında çok şey söyleyebiliyor ve potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına işaret edebiliyor. Sağlığımızın daha da kötüleşmesini önlemek için hastalık belirtilerini ve ellerdeki değişikliklerin nasıl fark edileceğini anlamak hayati önem taşıyor. İşte ellerimizin bizi ciddi sağlık sorunları konusunda uyardığının 5 işareti...
#El SağlığıBaharatlı tadı, turp gibi olmak lafından anladığımız gibi şifasıyla sofralarımızda müstesna bir yeri var turpun. Mevsimi geldi ve pazar tezgâhlarını çeşitli renk ve boyutlarıyla doldurdular. Şef Aylin Yazıcıoğlu lezzetlerini ve nasıl ‘pişirebileceğimizi’; yazarımız diyetisyen ve beslenme uzmanı Berrin Yiğit de faydalarını örnek tariflerle yazdı...
#Şef Aylin YazıcıoğluGenç yetişkinler arasında kanser vakalarının alarm verici şekilde artması, sağlık alanında büyük bir kaygı yaratıyor. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği’nin verilerine göre, 24-49 yaş grubunda safra kesesi kanseri vakaları 1990’lardan bu yana yüzde 84 oranında yükseldi. Onkologlar, bu durumu 'salgın' olarak nitelendirirken, çoğu uzman erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Peki safra kesesi kanseri neden artıyor? Ülkemizde durum nasıl? Belirtileri neler? Nelere dikkat edilmeli? Doç. Dr. Osman Köstek ile mercek altına aldık.
#KanserMilyonlarca insan faydalı olduğunu düşünerek vitamin gıda takviyesi alıyor ancak büyük bir çoğunluğu bilinçsizce kullanıyor. Konunun uzmanları bazı takviyelerin asla birlikte kullanılmaması gerektiği, yanlış kullanımlarda organ hasarına bile neden olabileceği konusunda uyarıyor.
#VitaminHavaların soğumaya başlamasıyla birlikte, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak her zamankinden daha önemli hale geliyor. Bağışıklığı güçlendiren bitkiler, hastalıklara karşı doğal bir savunma oluşturmanız için mükemmel bir yol sunuyor. Özellikle ekinezya, zerdeçal, zencefil ve ginsenggibi bitkiler, vücudun direncini artıran bileşikler içeriyor. Ancak, bu bitkileri dengeli bir şekilde tüketmek çok önemlidir, çünkü aşırı tüketim bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.
#Bitkisel ÇaylarKış soğuk ama güzel yüzünü gösterdi. Değişen havalarla birlikte soframıza misafir ettiğimiz sebze ve meyveler de değişmeye başladı…Okul öncesi dönemde ise kendi mutfağınızda pişen yemekleri çocuğunuza yedirmeye özen göstermelisiniz. Özellikle kış aylarında eviniz dışında yiyeceğiniz öğünlere de ayrı bir önem göstermek çocuğunuzu hastalıklara karşı korumak ve yemek bilinci kazandırmak için önemlidir.
#MeyveSon aylarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sıklıkla 'taklit ve tağşiş ürünler' listesi açıklanıyor. Tereyağ, zeytinyağı, peynir, sucuk, et başta olmak üzere sayısız ürünün taklidi ya da tağşişi yapılıyor. Sirke de bu ürünler arasında yer alıyor. Öte yandan sadece marketlerde satılan taklit ya da tağşiş sirkeler değil, evde yapılan ve etliketsiz satılan sirkeler de sağlığı tehdit ediyor. Sirke hakkında mutlaka bilinmesi gereken 10 soruyu konunun uzmanlarına sorduk.
#Sirke52 yaşındaki şarkıcı Demet Akalın, 10 kilo verdiğini açıklamıştı. Akalın, kendisine yapılan bir yoruma "Zayıflama iğnesi oldum kilo vereceğim derken ölüyordum" diye yanıt verdi. Ve o zor günleri Kanal D Haber'e anlattı.
#Demet AkalınKaraciğer, vücudun en büyük iç organı olarak, pıhtılaşmayı düzenlemek ve toksinleri uzaklaştırmak gibi kritik işlevlere sahip. Ancak son araştırmalar, birçok kişinin karaciğer fonksiyonlarında bozukluk yaşadığını ve bunun farkında olmadığını ortaya koyuyor. Uzmanlar ‘sessiz salgın’ olarak adlandırdıkları hastalıkta beş işarete dikkat çekiyor.
#Sağlık