Hiç şüphesiz ki Bizans’ın sahip olduğu Küçük Asya, donanım bakımından bilhassa İstanbul, bütün şehirleri geçecek durumdadır. Aynı talih Selçukî Türkiyesi ve ardından Osmanlılar için de söz konusudur. Böyle bir yerde arkeolojinin millî bir sanat olması, arkeolojik kazıların akademik heyetlerin dışında geniş vatandaş kitlesini ilgilendirmesi gerekir. Bu düzeye erişmekte bir hayli sorun yaşıyoruz.
#ArkeolojiSiz de fotoğraf çekmenin büyüsüne kapılanlardan mısınız? O halde rahat ayakkabılarımızı giyelim. Yanımıza çok fazla ekipman almaya da gerek yok. Fotoğraf makinesi, iki-üç fotoğraf kartı ve bir yedek pil yeterli. Sokaklar tüm sürprizleriyle bizi bekliyor.
#FotoğrafçılıkÜlkemizin her bölgesi ve şehri farklı bir kültür, güzellik barındırmaktadır. Deniz, doğa, tarih ögeleri değişik bölgelerde hayat bulmaktadır. Gezmek için doğudan, batıya uzanan coğrafyada farklı medeniyetleri görmek mümkün olmaktadır. Ayrıca tabiatın farklı esintileri ile kişiler doğa yürüyüşleri yapabilir, denize girebilir, müzelerde tarihe tanıklık edebilirler. İşte, Türkiye’de görülmesi gereken yerler hakkında detayları derledik.
#EğitimYeni bir şeye başlamak için önce eskiye güzel veda etmek gerekir bence. Zor olanın öğreticiliğini hatırlayarak yeni bir başlangıca adım atmak için ben de size farklı rotalarda yılbaşı önerileri hazırladım bu hafta. Plan yapmayı son dakikaya bırakmış olanların hayatını kurtaracak listemde çok özel butik oteller var.
#Hürriyetİstanbul’a birkaç adım uzaklıkta Kırklareli tam bir gezi hazinesi. Biz de geçen haftalarda tam yasaklar geleceğini duyunca sabah karar verip üç günlük bir kaçamak yapalım dedik ve kırdık direksiyonumuzu Kırklareli istikametine. Plansız programsız son anda kara verip çıktığımız yolculuk üç gün dolu dolu geçti, gezilecek ne çok yer yapılacak ne çok şey varmış. O zaman başlayalım anlatmaya. İşte size Kırklareli gezi rehberi…
#Kırklareli34 yıldır profesyonel rehberlik yapıyorum. Şimdiye dek 100’e yakın dünyaca ünlü ve etkili isme İstanbul’u gezdirdim. Devlet başkanlarından dev markaların CEO’larına, Hollywood yıldızlarından modacılara kadar çok geniş bir yelpazem var. Geçen haftaysa Türkiye’yi defalarca ziyaret eden Oscar’lı oyuncular Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, çocukları Dylan ve Carys ile İstanbul turu yaptık. Aklımda tarih ve kültüre meraklı, topraklarımıza sevgi duyan bir aile olarak kalacaklar.
#SeyahatDünyanın önde gelen dört Bizans tarihçisiyle buluştuk, şehirlerin şehrini konuştuk: Atatürk ve Jön Türkler Bizans’a nasıl bakardı? Ortalama bir Bizanslının günü nasıl geçerdi? Fatih İstanbul’da kimin intikamını aldığını söyledi? Osmanlı mimaride ve sanatta Bizans’ı aştı mı?
#İstanbulDünyanın hiçbir yerinde bir bölgeyi beslemeye başlayan turizm gibi endüstrinin dayandığı bitki örtüsü veya panorama, tabii ve tarihi kalıntılar ve görünümler yok edilmez, çünkü arkası geliverir. Size açık söyleyeyim: Göreme ve Kapadokya denen vadi halen güzel ama 1970’lerdeki gibi değil artık... Eski ve dolma yakışıksız yapılar çıkmaya başladı. Böyle giderse ömrü çok uzun olmaz. İstanbul’un da bu hale gelmesi 60 yıldan beri yönetenlerin suçudur. Bari hiç değilse Suriçi İstanbul’unu sakinlerine bırakınız, yani İstanbul’un sahiplerine...
#Yazarlar‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariArtık, daha fazla seyahat edip, daha fazla yer gezip, görmek istiyoruz. Hatta hafta sonları yakın çevrede nereye gitsek diye araştırıyoruz. Yazın tatil yöreleri, kışınsa kayak merkezleri vazgeçilmez rotalarımıza giriyor. İşte birçoğumuzda oluşan seyahat alışkanlığından yola çıkarak elinizin altındaki hazineleri hatırlatmak için tavsiyede bulunmak istedim.
İznik’e gitmenin tam zamanı. Ağaçlar renklenmiş, ortalığa bir sessizlik oturmuş, sazan ve yayın balıkları yağlanmıştır. Ayrıca göl kıyısındaki bu küçük ilçenin geçmişi öylesine zengin tarihle dolu ki,tüm bu önemli olayların burada nasıl gerçekleştiğine insanın inanası gelmiyor.
Within Temptation, metalin yumuşak tarafını gösteren Hollandalı bir grup. 30’u aşkın platin ve altın plak ve üç milyon CD/DVD satışı yakalayan grubun bu akşam Tuborg Goldfest’te vereceği konserini ve son albümlerini, iyi vokaliyle tanıdığımız Sharon Den Adel’le telefonda konuştuk.
Seyahat kitapları ve dijital medya yayıncılığında dünyanın en büyük ismi olan Lonely Planet, son yayımladığı seyahat kitabında Türkiye'nin resmi dilini "Türkçe ve Kürtçe" olarak yazdı.Dünya üzerinde 205 ülkeye dair bilinmesi gereken konular hakkında fotoğraflarla kısa kısa bilgilerin verildiği kitabın 143’üncü sayfasında Türkiye'nin yüzölçümü, para birimi ve resmi dilinin yer aldığı paragrafta, "Türkiye'nin resmi dili: Türkçe, Kürtçe" yazıldı. Kıta kıta ayırarak her ülke hakkında bilinmeyen ilginç bilgiler aktaran kitabın Asya kıtası bölümünde Türkiye'nin sınırlarını belirten küçük bir haritayla birlikte verilen bilgiler arasında, Türk lokumunun tarihçesi, Ayasofya, Mevlana, Kapadokya ve Truva hakkında kısa bilgiler fotoğraflarıyla birlikte yer alıyor.Aynur TATTERSALL / DHA
#Htvhaberİnsanlığın ortak kültür hazinelerini, yeryüzünün en nadide doğal oluşumlarını belirleyip korunmasını sağlamayı hedefleyen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1972’de, Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi’ni kabul etti. Ardından insanlığın ortak mirası listelendi. Dünya Mirası Listesi’ndeki 911 yerden 9’u Türkiye’de. Yaz başında dünya miraslarımızı tanımak için yolculuğa çıkacaklar için bir rehber hazırladık.
Geçen yıl yaklaşık 50 bin ziyaretçiyi ağırlayan Hasankeyf, Ilısu Barajı projesine karşı sürdürülen kampanyaların etkisiyle bu yıl turizmde rekor kırmaya hazırlanıyordu. Son yılların en kalabalık yazını yaşarken, temmuz ortasında Kale Bölgesi’nde kayalar çöktü. Mağara yerleşimleri, iki saray ve nehir kıyısındaki restoranların bulunduğu alan kapatıldı. Üstünden 5,5 ay geçmesine karşın durum belirsiz, halk endişe içinde kalenin açılmasını bekliyor. Yetkililer tarih vermekten kaçınıyor. Kale kapalı bile olsa, Hasankeyf’te keşfedecek çok şey var.
İnsanlık tarihinin gizlerini barındıran çok zengin bir coğrafya Anadolu. Binlerce yıl boyunca her köşesinde farklı kültür yeşermiş, her uygarlık bir sonrakine sayısız miras bırakmış. Anadolu’da yolculuğa çıkmak, yaşadığımız toprakların zenginliğine tanık olmak kadar, bugünümüzü anlamamıza, sorgulamamıza da yardımcı oluyor. İşte size kültür turlarının duayeni Faruk Pekin’den dört alternatif rota.
Ben çocukken, anneannem, "Dört mevsimin yaşandığı bir ülkede yaşamak kadar büyük bir nimet yoktur" derdi. Kışın soğuğundan hazzetmediğim, tek mevsime endeksli ülkelerden habersiz olduğum yıllarda bunu hiç anlamazdım. Yazın veya kışın diktatörlüğünden kurtulamayan coğrafyaları görünce anladım Türkiye’nin kıymetini.