Kansızlık veya diğer adı ile anemi vücutta organlara veya dokulara yeterli oranda oksijen taşıması için gerekli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresinin bulunmadığı zaman ortaya çıkan bir durumdur. Vücut yeteri kadar kırmızı kan hücresi üretemez ise anemi hastalığı ortaya çıkmaktadır. Bazı kişilerde nefes darlığı veya baş dönmeleri gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. İşte kansızlık ile ilgili tüm detaylar.
#Kansızlık TedavisiVücutta organ ve dokulara yeterli seviyede oksijen taşınması gerekmektedir. Bu gerekli miktarı sağlıklı kırmızı kan hücreleri karşılamaktadır. Vücutta yeterli seviyede kırmızı kan hücresi bulunmadığı zaman da kansızlık bir diğer ismiyle anemi ortaya çıkmaktadır. Bireydeki enerji kaybı, çabuk yorulma, nefes darlığı, baş dönmesi, baş ağrısı, ciltte renksizlik gibi belirtiler kansızlık belirtileri arasındadır. İşte kansızlık hakkında detaylar.
Demir, hücrelerin başta enerji üretiminde olmak üzere birçok enzimin yapısında önemli rol oynar. Demir eksikliği de vücudun ihtiyaç duyduğu demirin karşılanmaması durumunda ortaya çıkar. Bununla birlikte baş ağrısı ve kansızlık gibi sonuçları da olabilir. Demir eksikliğine iyi gelen bitkisel yiyecekler, besinler ve çaylar sayesinde evde doğal yollarla çözüm üretilebilir. Peki demir eksikliği nasıl geçer? Evde demir eksikliğine ne iyi gelir? İşte demir eksikliği nedenleri ve demir eksikliğine iyi gelen bitkisel ve doğal öneriler...
#Demir EksikliğiAnemi halk dilinde bilinen adıyla kansızlık pek çok sağlık sorununu beraberinde getirir. Kansızlık, vücudumuzun ihtiyacı olan oksijeni taşıyan kırmızı kan hücre yoğunluğunun azalmasıdır. Bu sorun kan eksikliğine, hatta aşı kansızlığa neden olurken ten rengini de etkilediği görülmektedir. Kansızlık sorununu yaşayan kişilerin, tedavisi için mutlaka aşağıda belirteceğimiz belirtileri göz önünde bulundurarak bir uzmana danışması gerekir. Bunun yanında evde doğal ve bitkisel yiyeceklerle de kan eksikliği sorununa doktor kontrolü eşliğinde takviye yapılması mümkündür. Peki, kansızlık (anemi) neden olur, nasıl giderilir? Kansızlığa ne iyi gelir? İşte, aşırı kansızlık belirtileri ve birebir iyi gelen yiyecekler
#KansızlıkKan, vücut için oldukça önemli. Eksikliği durumunda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Kansızlık toplumda sıklıkla görülen ve kadınlarda daha fazla rastlanan bir sağlık sorunudur. Alyuvarlar yani kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden az olması ya da alyuvarlarda bulunan hemoglobin miktarının azalması durumuna kansızlık denir. Peki kansızlık belirtileri ve sebepleri nelerdir? Kansızlığa ne iyi gelir? Kansızlık nelere yol açar? İşte kansızlıkla ilgili merak edilenler...
#KansızlıkTahin, protein, vitamin ve antioksidanlar yönünden oldukça zengin bir besin. Özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi nedeniyle uzmanlar tarafından bol bol tüketmemiz tavsiye ediliyor. Peki sağlık için tükettiğimiz bu tahinlerdeki hileyi nasıl anlayacağız? Renginden ve kokusundan gerçek olduğu ayırt edilir mi? Yerli susam ile Çin susamının farkı nedir? Tahin alırken hangi kriterlere dikkat edelim? %100 susamdan üretilen tahin nasıl olmalı ve fiyatı ortalama ne olmalı?
#TahinSaf tahin sadece susamdan üretilir ve içinde susamdan başka hiçbir şeyin olmaması gerekir ancak piyasada içine susam haricinde ne ararsan katılmış tahinler satılıyor. Öğütülmüş bulgur, tavuk yemi, soya ve soya yağı, yer fıstığı ve ayçiçek yağı… Hepsi var ama tahinin hammaddesi susam yok. Bazıları da gözümüzün önünde değirmende çekilerek sıcak sıcak satılıyor ama içinde yerli susam mı var, Çin susamı mı, hatta içinde susam var mı bilmiyoruz. Peki tahinin hileli olup olmadığını nasıl anlayacağız?
#TahinMısır unu cilt ve hücre yenileme için önemli bir besin kaynağıdır. Buğday ve beyaz una alternatif olarak günümüzde birçok kişi tarafından mısır unu tercih edilir. İçerisindeki A, B2 ve C vitamini sayesinde kemik gelişimini desteklerken bağışıklık sistemini de güçlü tutar. Mısır ununun faydaları ve içerdiği vitaminleri sizin için derledik.
#Mısır UnuKayısı çayı düzenli tüketildiğinde kansızlığa iyi gelir. B, A ve C vitamini açısından zengin olan kayısı çayı kabızlık sorunu yaşayanlara olumlu etki eder. Kayısı çayı kalp sağlığına iyi gelirken sindirim sistemini de düzenler. Kayısı Çayı faydaları nelerdir? Ne işe yarar? Kayısı çayı ne zaman ve ne sıklıkla içilmelidir ayrıntıları ile derledik.
#Kayısı ÇayıÇayın kabız yapıp yapmadığı merak edilen ve araştırılan konulardan biridir. Özellikle çay sevilen bir içecek olduğundan kabızlıkla ilgisi merak edilen sıvılar arasındadır. Bu bakımdan çayın kabız yapıp yapmadığını öğrenebilir ve buna göre tüketmeyi ya da tüketmemeyi tercih edebilirsiniz. Çay kabız yapar mı? Limon ve şekersiz çay içmek kabızlık yapar mı ya da kabızlığa iyi gelir mi tüm detayları ile derledik.
İnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİHem tohumu hem yaprakları tüketilebilen çemen otu, sağlık için faydalı bitkilerdendir. Uzakdoğu kültüründe vazgeçilmez baharatlar içerisinde yer alan bitki, yemeklere tat vermesiyle biliniyor. Çemen otu nedir, nerede yetişir, ne işe yarar, nasıl kullanılmalı, zararları nelerdir, faydaları var mıdır sorularının yanıtlarını sizin için derledik.
#Çemen OtuGünümüzde birbirinden sağlıklı besinleri tüketmenin sağladığı pek çok yarar bulunmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzu kürü doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Keçiboynuzu kürü nedir ve nasıl yapılır? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
İnsanlar için önemli doğal şifa kaynaklarından biri keçi kürü olmaktadır. Bu bakımdan büyük önem taşımakta ve insanların ilgisini çeken bir kür olma özelliği barındırmaktadır. Bu kapsamda pek çok insan tarafından en fazla merak edilen sorular arasında olan Keçi kürü nedir ve nasıl yapılır? Keçi kürü faydaları ve tarifi detaylarını derledik.
İncir kürü en fazla uygulanmakta olan doğal kürler arasında yer almaktadır. İnsan sağlığına birçok faydası bulunan incir kürü hakkında siz de daha detaylı bir şekilde bilgi sahibi olmak isteyebilirsiniz. İncir kürü nedir ve nasıl yapılır? İncir kürü faydaları ve tarifi nedir? İşte, incir kürü hazırlamak hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
Bitkisel tedavi seçenekleri arasında yer alan kendir tohumu en çok tüketilen tohumlardan bir tanesidir. Kendir tohumu gerek faydası gerekse de özellikleri ile ön plana çıkan bir tohumdur. Kendir tohumu ile ilgili yoğun bir araştırma yapılmaktadır. Özellikle bitkisel olarak hastalıklarını iyi etmeye çalışan kişiler kendir tohumunu yoğun şekilde araştırmaktadırlar. Peki Kendir tohumu nedir? Kendir tohumu ne işe yarar? Kendir tohumunun faydaları ve zararları nelerdir? İşte Kendir tohumu ile ilgili her şey.
Çemen otu, sağlık açısından yararlı bitkilerden biridir. Hem yaprakları hem de tohumu tüketilebiliyor. Uzak Doğu kültürünün vazgeçilmez baharatlarından olan çemen otu tohumu, Türk mutfağında da sıklıkla kullanılıyor. Çemen otu tohumunun ne işe yaradığını, faydalarını sizler için derledik.
Kına, geçmiş zamanlardan bu yana kullanılmakta olan bir İslam geleneğidir. Eski zamanlarda kına bitkisinin, evlenecek olan kişileri kötülüklerden ve nazardan koruduğuna inanılır ve bu sebeple çiftlere kına gecesi düzenlenirdi. Günümüzde bu ünlü gelenek hala devam etmektedir. Peki, Kına ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Kına ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Miyom, kadınların sıkça karşılaştığı iyi huylu katı bir kütlenin varlığıdır. Rahim tümörü olarak adlandırılan bu kütle fibröz elemanlar içermektedir. Miyom problemi yaşayan kadınların ailelerinde de miyom geçmişi söz konusu olabilir. Genel olarak 40 yaşını geçen kadınlarda görülür. Görülme oranları bu kadınların dörtte biri civarındadır.
#Miyom Neden OluşurProtein içeren besinler sağlıklı bir beslenmenin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle beslenmemizde protein içeren besinlere sıklıkla yer vermeliyiz. Peki, protein deposu yiyecekler hangileri? Günlük protein ihtiyacı ne kadar olmalı? İşte protein tüketimi konusunda bilinmesi gerekenler…
#Protein“İster anne karnında olsun, ister doğduktan sonra olsun bir çocuğun beyin gelişimini tek başına artıracak bir yöntem, ilaç veya besin maddesi olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Aksi takdirde insanlarda boyut ve gelişim olarak çok farklı düzeyde beyin yapılarıyla karşılaşırdık” diyen Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Adnan Ayvaz, anne karnındaki bebeklerin beyin gelişimini etkileyen faktörleri açıkladı.
#Bebek Gelişimi Hakkında