Ailemiz ve sevdiklerimizle beraber uzun bir ömrü sağlıkla geçirmek en büyük isteğimizdir. Peki bunun için sağlığımıza ne kadar dikkat ediyoruz? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart, hayatımızı kısıtlayan, bizi ailemizden, dostlarımızdan koparan ve sinsi şekilde ilerleyen hastalık hakkında bilgileri paylaştı.
#Kanserden Korunma2024 yılının ocak ayında prostat kanserine yakalandığı açıklanan İngiltere Kralı 3. Charles'ın iyileşme sürecini hızlandırmak ve kanseri yenmek amacıyla kırmızı et tüketmeyi bıraktı. Her zaman yediğine içtiğine dikkat eden kral, artık daha özenli davranıyor ve kırmızı eti diyetinden tamamen çıkardı. Peki kırmızı et ile kanserin ilişkisi nedir? İşlenmemiş et de riskli mi? Ne sıklıkla tüketmeliyiz? Uzmanlar ne diyor?
#Kral CharlesHer yıl 9. ayın 22. günü dünyada kronik miyeloid lösemi veya KML günü olarak anılıyor. Bu tarihin seçilme nedeni ise KML’nin 9. ve 22. kromozomlarda oluşan bir bozukluk sonucu gelişmesi. KML, kemik iliğinin kan oluşturan hücrelerinde gelişen, olgunlaşmamış hücrelerin biriktiği ve sonunda kanı istila ettiği bir kanser türü olarak tanımlanıyor.
#Sponsorlu İçerik‘Zona zoster’ olarak bilinen ve kısaca ‘zona’ olarak tanımlanan deri hastalığında son zamanlarda artış yaşanıyor. Genellikle yaşlılarla ilişkilendirilen hastalık artık gençleri de etkisi altına almaya başladı. Uzmanlar, bu artışın çeşitli faktörlerle ilişkili olabileceğini belirtiyor ve ülkemizde de benzer bir artışın gözlemlendiği üzerinde duruluyor. Peki zona neden gençleri hedef almaya başladı? Vücudun en çok hangi bölgesinde ortaya çıkıyor? Nasıl bulaşıyor? Dermatoloji uzmanı Dr. Selma Salman ile mercek altına aldık.
#SağlıkMiss Turkey 2024 birincisi İdil Bilgen, hakkındaki olumsuz eleştirilere yanıt verdi. Bilgen, “Bu yarışma sadece fiziksel görünümü kapsamıyor. İç güzelliği, beyninin güzelliği, duruşu, zarafeti, dil bilgisi, kendini taşıma şekli ile var olan kadınlar güzel olarak görülüyor” dedi.
#Miss Turkey 2024Anne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekHer geçen gün ile birlikte yaş alıyor ve yaşlanıyoruz. Yaşam döngümüzün doğal bir süreci olan yaşlanmayı durdurmak ise mümkün değil. Ancak yaş almayla birlikte gelişebilecek yıpranmaları azaltabilmek, bu süreci geciktirmek ve ilerleyen yaşları daha zinde, daha sağlıklı ve daha aktif geçirmek mümkün.
#Buğra Adil BuyrukcuSimidi sevmeyen var mıdır? Hele bir de fırından yeni çıkmış ve çıtır çıtır ise aklımızı başımızdan alan o mis gibi kokusuyla tadından yenmez. Peki milli lezzetimiz simidin ne gibi faydaları olduğunu, yiyince neden mutlu olduğumuzu, kilo aldırıp aldırmadığını hiç düşündünüz mü? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#Yelda BaşaranHer mutfağın demirbaşlarından olan tencere ve tavalar, yemekleri daha rahat pişirebilmek için birçok farklı türde üretiliyor. Ancak görüntüsüyle etkileyen birçok tencere ve tava çeşidi sağlığı tehdit ediyor. Peki hangi tür tencere ve tava ile yemek pişirmek güvenli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Çetinol hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkVücudun farklı bölgelerinde meydana gelen yağlanmalar, genel sağlık durumumuz hakkında uyarılarda bulunuyor. Pek çok uzman, en tehlikeli olanın, 'viseral yağlanma' olarak adlandırılan iç organların çevresini saran yağ dokusu olduğunu söylüyor. Peki viseral yağlanma nasıl oluşuyor? Hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Irmak ile mercek altına aldık.
#SağlıkBeyin tümörleri günlük hayatımızda bazı değişikliklere neden olarak kendilerini belli eder. Ancak bazen beyin tümörünün işaretleri baş ağrısı, kulak uğultusu, denge kaybı, görme bozukluğu gibi başka nedenlerle yaşanan şikayetlerle aynı olabilir. Öte yandan bu belirtilerden birini ya da birkaçını yaşamak da beyin tümörünün varlığı hakkında net bir bilgi vermez. Peki hangi işaretleri dikkate almalıyız? Beyin tümörünün gözden kaçan belirtileri neler? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Muhammet Arif Özbek ile konuştuk.
#SağlıkCumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Türkiye ziyaretine ilişkin, "En büyük hatası en başta oldu, İsrail'e gittiğinde 'Yahudi olarak geldim' dersen bir karşılığı olur" dedi. 'Netanyahu'nun bugünü yarına göre iyi günleridir' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı'nın da artık somut adımlar atması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'AYM, Yargıtay'ın attığı adımı hafife alamaz' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'deki genel başkanlık değişimi hakkında ise şu sözleri söyledi: Bunların birbirinden farkı yok. Al birini vur öbürüne. Biri Demirtaş'a selam gönderiyor. Biri Kavala'ya selam gönderiyor. Aynı şekilde diğeri de onlara selam veriyor.
#Recep Tayyip ErdoğanCumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Türkiye ziyaretine ilişkin, "En büyük hatası en başta oldu, İsrail'e gittiğinde 'Yahudi olarak geldim' dersen bir karşılığı olur" dedi. 'Netanyahu'nun bugünü yarına göre iyi günleridir' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı'nın da artık somut adımlar atması gerektiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'AYM, Yargıtay'ın attığı adımı hafife alamaz' ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP'deki genel başkanlık değişimi hakkında ise şu sözleri söyledi: Bunların birbirinden farkı yok. Al birini vur öbürüne. Biri Demirtaş'a selam gönderiyor. Biri Kavala'ya selam gönderiyor. Aynı şekilde diğeri de onlara selam veriyor.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKaçımız banyolarımızı temizlerken duş başlığının içini açıp temizliyorsunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#Duş BaşlığıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarıyla ilgili, "Riyad’da biz ateşkes için hem yükleneceğiz hem de bu ateşkeste usul itibarıyla neler olması lazım, esasta neler olması lazım onun ön çalışmalarını yapacağız. Zirvede bu usul-esas konusunda sunumlarımızı yapacağız ve buna göre inşallah ateşkes için şartları zorlayacağız. Burada tabii özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin duruşu çok önemli" dedi. İsrail'in çok yanlış bir adım attığını vurgulayan Erdoğan, "Bu adımla aslında kendi geleceğini kararttı, diyebilirim. Bu sadece İsrail'i değil, İsrail'in dışındaki uzantılarını da rahatsız eden bir durum. Onun için yapılması gereken buradan geri adım atması ve bu işin durmasıdır" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Netanyahu hiçbir şekilde bizim için muhatap alınabilir biri değil artık. Onu sildik attık. Bu konudaki kararı İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde yapacağımız görüşmelerle vereceğim" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDuş başlığınızı ne sıklıkla temizliyorsunuz? Ama öyle dışını pırıl pırıl yapmaktan bahsetmiyoruz. Rutin banyo temizliğinde duş başlığının içini açıp temizliyor musunuz? Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada viral olan bir video sayesinde hepimiz bunu bunu sorgulamaya başladık. Çoğumuzun adını ilk defa duyduğu 'duş başlığı hastalığını' konunun uzmanları ile mercek altına aldık.
#SağlıkEnflamasyon, iltihaplanma ya da yangı gibi isimlerle de karşımıza çıkan inflamasyon, ‘modern yaşamın belası’ olarak nitelendiriliyor. İnflamasyonla savaşta gıda takviyelerinden beslenme ve egzersiz önerilerine pek çok yola başvuruluyor. Peki ama iltihaplanan şey tam olarak nedir, neden olur ve bu her zaman kötü bir şey midir? Ne zaman ve nasıl müdahale etmek gerekir? İşte 2023'te sağlık gündeminin en sıcak konusu haline gelen inflamasyon hakkında merak edilen tüm detaylar...
#İnflamasyonSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenetik tarama testleri hem ülkemizde hem de dünyada giderek yayılıyor. Bu testler, nadir görülen hastalıkların teşhisinden tutun da kanser ya da anne karnındaki bebeğin olası rahatsızlıklarına kadar pek çok soruya cevap buluyor. Peki, genetik testlerle hangi kanser türleri saptanıyor? Testlerin tedavi sürecine ne gibi katkısı oluyor? 8 soruda uzmanlarla mercek altına aldık.
#KanserTabii ki kimsenin başına gelmesini istemeyiz ama diyelim ki birine sırılsıklam aşık oldunuz tabii o da size. Sonunda, günü geldi evlendiniz. Gayet mutlu bir şekilde yaşıyorsunuz. Ama bir anda kader size karanlık yüzünü gösterdi. Eşiniz, amansız bir hastalığı yakalandı ya da bir kaza geçirdi ve hayata veda etti. Yani bir anda çok sevdiğiniz, yıllarınızı geçirdiğiniz eşinizi kaybettiniz.
#Patrick SwayzeAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#SağlıkPsikiyatrist, Psikoterapist Dr. Aslı Aktümen depremin sadece yaşanan şehirlerde gerçekleşmediğini, tüm toplumun korku ve kaygı duygusunda olduğuna dikkat çekerek, “Tekrar toparlanmamız zaman alacak. Çünkü sosyoloji ve psikoloji birbirinden ayrılamaz” dedi. Ruh sağlığımızın sağlam kalması için toparlanma sürecinde yaşama odaklanmamız gerektiğini anlatan Aktümen, şu an ihtiyacımız olan tek şeyin sadece sevgi ve umut olduğunun altını çizdi.
#Sibel Bağcı UzunRuh sağlığı sorunları içerisinde en yaygın görülen depresyon, kişinin yaşam kalitesini, ailesi ve çevresiyle olan ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Halk arasında “Bugün depresyondayım”, “Kendimi hiç iyi hissetmiyorum” ya da “Bugün çok stresliyim” şeklinde yakınmaların arttığını görüyoruz. Özellikle depresif ruh halinin 15 günden uzun sürmesi halinde mutlaka bir uzmana danışılmasını tavsiye ediyoruz.
#Depresyon