Kanser kelimesi Latince cancer sözcüğünden alıntıdır. Cancer sözcüğünün Türkçe anlamı ise yengeç, ur ve tümör gibi anlamlarına gelmektedir. Bu kelimenin Hint Avrupa ana dilinde yazılı örneği yoktur. Sert kabuklu kelimeden evrilmiştir. Kanser bilindiği gibi insanlarda olabilen tehlikeli ve hatta ölümcül bir hastalıktır. Bu hastalık hücrelerle vücudun çeşitli organlarına yayılabilmektedir. Elbette ki çeşitli tedavi teknikleriyle kanser hücrelerinin ilerlemesi engellenebilmektedir. Kanser hücresi nedir, nasıl çoğalır ve yok edilir, kanser hücrelerinin yapısı ve özellikleri nasıldır detayları ile derledik.
#Kanser HücresiDünyanın ilk mRNA akciğer kanseri aşısı hastalarda denenmeye başlandı. Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştirilen klinik denemeler kapsamında İngiltere’de bir hastaya ilk doz aşı yapıldı. Peki akciğer kanseri aşısı hastalıkta neleri değiştirebilir? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkVücudumuzdaki morlukların neden oluştuğunu anlayamadığımız, “Her halde bir yere çarptım” ya da “Hiçbir yere çarpmadım bu morluklar nereden çıktı?” diye düşündüğümüz zamanlar olmuştur. Ne var ki önemsemediğimiz bu durumlar, ciddi hastalıkların da habercisi olabilir. Tıpkı Hannah Newman-Smith’in morluklarının sebebinin APLASTİK ANEMİ olması gibi...
#MorlukGünlük yaşantımızda vücudumuzda zaman zaman morluklara rastlarız. Bunlar bazen fark etmeden elimizi kolumuzu bir yerlere çarptığımızda olur, bazen de hiçbir yere çarpmasak da oluşabilir. Anlam veremediğimiz morluklar için ‘Neden oldu acaba? Bir yere çarptım da farkında mı değilim?’ diye düşünürüz. Peki o sebebini bilmediğimiz morlukların bir hastalık belirtisi olabileceğini biliyor muydunuz? Hangi morlukları dikkate almalıyız? Hastalık belirtilerini çarpmaya bağlı morluklardan nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlara sorduk...
#Sağlıkİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkLökosit Esteraz tahlili, idrar yollarıyla bağlantılı olarak meydana gelen enfeksiyonların tanısı için yapılmaktadır. Bu test, enfeksiyonun sadece varlığına ilişkin bilgi vermektedir ve rahatsızlığın kaynağını tespit edilememektedir. Peki, idrarda lökosit esteraz nedir? Lökosit Esteraz değerleri kaç olmalıdır? Sizler için lökosit esteraz hakkındaki bilgiler.
#SağlıkBA yani Bazofil, lökosit şeklinde adlandırılmasının yanı sıra akyuvar hücresi olarak da tanımlanabilir. Kan testlerinde bazofil oranının yüksek ya da düşük çıkmasının birçok nedenleri olabilir. Bazofil değerlerinin kan testi ile belirleneceğini belirtmek doğru olacaktır. Bazofil değerlerinin normal seviyede olması, insanlar için çok önemlidir. Peki, BA nedir? BA kan değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri hakkında detayları derledik.
#BA NedirVitaminlerin ve minerallerin her birinin vücudumuzun farklı işlevleri üzerinde faydalı etkileri bulunur. Eksiklerinde ya da fazla alımlarında çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenme bu vitamin ve minerallerin dengeli bir şekilde alınımını sağlayacaktır. Sağlıklı hücre büyümesi için önemli bir vitamin olan folat B9 vitamini olarak ta bilinir. Peki, folat nedir? Folat değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte detaylar...
#Folat NedirBeyaz kan değeri, sağlık alanında sıklıkla karşılaşılan terimlerden biridir. Kan sayımı testlerinde beyaz kan sayımları belli değer aralıklarından gözlemlenmektedir. Beyaz kan değerleri WBC testi ile belirlenmektedir. Beyaz kan nedir? Beyaz kan değeri kaç olmalıdır? Beyaz kan değerinin eksikliği ve yüksekliğinin belirtileri nelerdir? Konu hakkında merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#Beyaz Kan NedirAFP (Alfa fetoprotein), anne karnında gelişmekte olan fetüsler ve anneleri için çok önem taşıyan proteindir. Bu protein, fetüsün karaciğeri tarafından üretiliyor. Bu protein, plasenta yoluyla anneye de geçiyor. Hamileliğin belirli evresinde AFP testi yapılarak, bebeğin gelişiminde ve annede sorun olup olmadığı tespit ediliyor. AFP testi hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
#AFP DeğeriTrombosit, kan pıhtılaşmasını sağlayabilen, kanamayı durdurma görevi gören hücrelere verilen isimdir. Tıpkı diğer hücrelerde olduğu gibi kanda yeterli düzeye olmalıdır. Kanda bulunan bu trombosit hakkında mutlaka gerekli testlerin yapılması gerekir. Trombosit nedir, trombosit kan değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği belirtileri nelerdir sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#Trombosit Nedirİnsan vücudunda yer alan iki tür kan hücresi vardır. Bunlar beyaz ve kırmızıdır. Beyaz kan hücreleri çeşitli tiplerde oluşur. BASO kan hücreleri bu hücrelerden biridir. Bu hücrelere bazofiller de denir. Sizler için bilinmesi gerekenleri derledik.
#BASO NedirAronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok faydası var. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi gerçekten bu kadar faydalı mı? Aronya meyvesi hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, şifa deposu besin aronya meyvesiyle ilgili aklımıza takılanları anlatıyor.
#AronyaNÜKLEER Tıp, radyoaktif maddeleri ilaç formunda kullanarak hastalıkların tanı ve tedavisinin yapıldığı klinik bir branş. Radyasyon, hastalıkların tanı ve tedavisinde her geçen gün artan oranda uygulanmakta, başka hiçbir yöntemle sağlanamayacak bilgilerin elde edilmesinin yanı sıra, birçok hastalıkta son derece kolay, güvenli ve ağrısız tanı ve tedavi olanağı sunuyor. Hastalıklar, genellikle diğer radyolojik yöntemlerle saptanabilir hale gelmeden ve klinik bulgular gelişmeden önce, yani hastalığın erken döneminde moleküler düzeyde saptanabiliyor.
#1Covid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık SistemiPlazma hücreleri konusu özellikle biyoloji alanında önemli konulardan bir tanesini oluşrutmaktadır. Sizin için plazma hücrelerinin ne demek olduğunu, nasıl oluştuğunu, plazma hücrelerinin nerede bulunduğunu ve bu hücrelerinin görevlerinin ne olduğunu sizin için derledik.
#Plazma HücresiB lenfosit (B hücresi), antikor üreterek adaptif bağışıklık tepkisinden sorumlu olan bağışıklık sisteminin beyaz kan hücreleridir. B Hücreleri olmadan vücudumuz istilacı patojenlere karşı savaşamaz ve bu da bağışıklık yetmezliği bozukluklarına neden olur. Beyaz Kan Hücreleri hakkında tüm detayları ile derledik.
#Beyaz Kan HücresiAronya meyvesi, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla son günlerde sıkça tercih edilen meyve türleri arasında yer alıyor. Aronya meyvesinin 'süper meyve' adıyla bilinmesinin temel nedeni ise insan sağlığına olumlu etkileri olarak yorumlanıyor. Peki, aronya meyvesi nedir ve sağlığa faydaları nelerdir? İşte, kanser hücrelerini dahi yok ettiği söylenen aronya meyvesi hakkında detaylı bilgiler
#Aronya MeyvesiTümör denilince hemen akla çeşitli kötü senaryolar geliyor. Ama bazı tümörler kimi zaman iyi huylu da olabiliyor. Bir tümöre iyi huylu diyebilmek için ise, kanserli hücreye rastlanmamış olması gerekiyor. İyi huylu tümörlerden birisi de adenomlardır. Adenom nedir, neden oluşur? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Bilim insanları yaptıkları hesaplamalarla bir insanın çok sağlıklı olsa bile yaşayabileceği azami süreyi tespit etti. Biz de her yaştan vatandaşa sorduk: Bu kadar uzun yaşamak ister misiniz? 'Evet' diyenler de 'Hayır' diyenler de çok ilginç yanıtlar verdi...
#YaşlanmaMonoklonal antikorların adını ilk olarak eski ABD Başkanı Donald Trump koronavirüse yakalandığında uygulanan çoklu tedavi kokteylinde duymuştu. GSK ile Vir Biotechnology tarafından geliştirilen ve monoklonal antikor içeren Kovid-19 ilacına acil kullanım onayı verildi.
#Monoklonal AntikorKoronavirüsle mücedele kapsamında Türkiye'de yapılan toplam aşı sayısı 25 milyon 750 bini aştı. Doç. Dr. Nejat Altıntaş, koronavirüs salgınındaki aşılamada uykunun çok önemli olduğunu belirterek, "Koronavirüs aşısı oldunuz ama düzgün uyumadınız, 6 saatin altında uyudunuz. Sizde oluşacak antikor seviyesi yüzde 50'nin daha altındadır. O zaman uykunun en büyük faydası uyumak sizin korona yenmenizi sebep olur. Aksi takdirde vücudunuzda savunma hücreleri oluşamaz, virüsle savaşınız da yarı yarıya azalmış olur. Bunun için aşı ve sonrası en az 6 saat uyumak önemli" şeklinde konuştu.
#KoronavirüsHücre kültüründen elde edilen ve bir bilim insanı tarafından laboratuvarda yetiştirilen etleri satın alıp pişirebildiğinizi hayal edin. Bu artık çok da uzak değil. Peki vegan beslenenler yapay ete nasıl bakıyor? Ya et yiyenler?
#Yapay EtDünya genelinde en çok tüketilen içeceklerden bir tanesi de kahvedir. Özellikle birbirinden farklı çeşitleri olan kahve çekirdeğinden çeşit çeşit kahveler üretilmektedir. Kahve çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.