Aile üyeleri çok genç yaşta birbiri ardına kansere yakalanıp hayatını kaybediyordu. Olağan sebepler durumu açıklamaya yetmiyor, doktorlar bile "şanssızlık" demekten başka bir çare bulamıyordu. Ta ki bir onkolog bir testten bahsedene kadar...
#KanserTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ve 3 arkadaşını taşıyan Dragon kapsülü Türkiye saati ile 13.47'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi. Tarihi anlar yerli ve yabancı turistler tarafından Taksim'de kurulan çadırdan takip edildi. Tarihi anlar Ankara Kızılay Meydanı'ndan da heyecanla takip edildi.
#Alper GezeravcıDr. Seval Türkmen, Lüksemburg’da kan kanseri teşhisi konulan ya da şüpheli tüm hastaların kemik iliğini genetik olarak inceleyen, hastalık tedavisine yön veren ve planlayan Lüksemburg Ulusal Sağlık Merkezi’nin Kanser Genetiği Bölümü’nü yönetiyor. Ülke genelinden merkeze gönderilen tüm kemik iliklerini ve kanları ekibiyle birlikte inceleyen Türkmen, kemoterapi tedavilerini izliyor, hazırladığı raporlar doğrultusunda kanser tedavisine yönelik izlenecek yolu belirliyor.
#Dr. Seval TürkmenKurucularının yarısı ABD’de yaşayan Türkler olan Massive Bio şirketi kanserde kişiye özel tedavi geliştirdi. Şirketin yapmış olduğu çalışmanın bilimsel farklılığı Annals of Oncology tarafından da yayınlanarak ABD’de ses getirdi.
#Annals Of Oncologyİzmir’de özel bir okulda eğitim alan Ecenaz Özmen sınırlı sayıda öğrenci kabul eden ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Columbia’dan ‘erken kabul’ alarak büyük bir başarıya imza attı. Özmen, biyokimya okumayı ve daha sonra kanser biyolojisi üzerine çalışmalar yapmayı hedefliyor.
#Columbia ÜniversitesiÖZEL İzmir Amerikan Koleji öğrencisi Ecenaz Özmen, ABD'nin New York kentindeki, sınırlı sayıda öğrenci kabul eden Columbia Üniversitesi’nden 'erken kabul' alarak büyük bir başarıya imza attı. Dünyanın en önemli araştırma üniversitelerinden biri olan Columbia Üniversitesi’ne kabul edilen Ecenaz Özmen, biyokimya okumayı ve kanser biyolojisi üzerine çalışmalar yapmayı hedefledi.
#İzmirERZURUM'un Şenkaya İlçesi'ne bağlı Çatalelma Köyü'nde doğan Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ‘Uluslararası Bilim İnsanı’ ödülüne layık görüldü. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ABD'nin Ohio State Üniversitesi tarafından bilime katkılarından dolayı ödüllendirildi. Bu ödülü alan ilk Türk bilim adamı olan 38 yaşındaki Prof. Dr. Şahin, “Çok mutluyum” dedi.
“Herkes aya, biz yaya!” <br>Bir zamanlar küçük küçük çocuklar bile böyle bilir, böyle söylerlerdi. <br>Ama devir değişti. <br>Türkiye, Türk bilim insanı değişti, gelişti. <br>Türkiye’de birbiri ardına genetik laboratuvarları açılıyor, şaşırmıyoruz bile. <br>Üstelik ruhsat almaları ve teknolojiyi takip etmeleri hiç kolay olmasa da, ellerini bu taşın altına koymaya hevesli yüzlerce genetikçimiz var. <br>GenMer’in genç ve takipçi kurucuları gibi. <br>
Organik adıyla satılan sebzeler, meyveler, meyve suları, yağlar, yumurtalar ve daha birçok besin son yıllarda çok daha fazla karşımıza çıkıyor. Hatta artık semtlerde kurulan ‘organik pazarlar’ bile var. Öte yandan organik ürünler diğerlerine göre daha pahalıya mâl oluyor. Peki daha yüksek fiyat etiketi daha fazla sağlık faydalarını da beraberinde getiriyor mu? Organik gıdalar gerçekten daha mı besleyici?
#Organik ÜrünlerBinlerce yıl önce yaşamış insan kalıntılarından elde edilen diş örneklerinden antik DNA elde edip analizini gerçekleştiren Dr. Gülşah Merve Kılınç geliştirdiği proje ve çalışmalarla pek çok kişiye ilham oluyor. Antik DNA yöntemiyle hastalıkların binlerce yıllık kökenine inildiğini aktaran Dr. Kılınç,“Ağız mikrobiyatasının evrimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak, modern sağlık sorunlarıyla daha etkili mücadele yöntemleri geliştirebiliriz” dedi.
#Antik DNAÜlkemizde yılda 234 bin yeni kanser vakası görülürken, kadınlarda en sık meme kanserine rastlanıyor. Üçlü negatif meme kanseri ise genç kadınları hedef alıyor. Meme kanserleri 60 yaş üstünde ortaya çıkarken, üçlü negatif meme kanseri 50 yaş altında görülüyor.
#Meme KanseriAlara Urunga, bakteriler üzerine çalışmaları ve müziğe olan yeteneğiyle Oxford’a kabul edildi. 4 yıl biyokimya eğitimi alacak olan Alara, 64 bin sterlinlik Reach Oxford Scholarship bursuna da hak kazandı. Lisedeyken kuantum bilgisayarları ve kodlama üzerine çalışmalar yapan 18 yaşındaki Sıla Nur Yorulmaz ise Harvard Üniversitesi’ne kabul edildi. Sıla Nur, yıllık 91 bin 500 dolar eğitim desteği alacak.
#Alara Urungaİnsanlar için 150 yaşına kadar yaşamak artık bir hayal olmaktan çıkıyor. ABD’li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Ernst von Schwarz uzun yaşamın kök hücre tedavileriyle mümkün olabileceğini söylüyor. Üstelik Schwartz, bu tedaviyle 100 yaşını geçen insanların yatağa bağımlı kalmayacağını, sosyal hayata ve iş hayatına katılabilen, yaşam kalitesi yüksek aktif bireyler olacağını iddia ediyor. Halihazırda bazı hastalıklara karşı kök hücre tedavileriyle 150 yaşına kadar yaşamak mümkün olabilir mi? Mevcut uygulamalar içinde kök hücre tedavisinin başarı oranı nedir? En çok hangi alanlarda bu yöntem kullanılıyor? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#SağlıkYoğurt; protein, kalsiyum, B vitaminleri ve probiyotik bakteriler açısından zengin bir besin. Bu nedenle de Türk mutfağının vazgeçilmez bir parçası… Peki hangi yoğurt daha güvenilir? Markette satılan yoğurtlar mı evde yapılanlar mı? Hazır yoğurtlar nasıl oluyor da uzun süre bozulmuyor? Ev yapımı yoğurtlar tehlikeli mi? Sosyal medyada tartışılan bu konuyu tüm merak edilenleriyle Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ile mercek altına aldık.
#GıdaEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserBilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırmaya göre saç düzleştirici ürün kullanan kadınların, kullanmayan kadınlara göre rahim kanserine yakalanma olasılığı 2 buçuk kat daha fazla. ABD'de yapılan bu araştırma saç düzleştirici ürünler ve kanser arasındaki ilişkinin ilk epidemiyolojik kanıtı olarak tıp literatürüne geçti.
#Saç Düzleştirici