Prof. Dr. Şahin'e ‘Uluslararası Bilim İnsanı’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Şahine ‘Uluslararası Bilim İnsanı’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2006 00:19

ERZURUM'un Şenkaya İlçesi'ne bağlı Çatalelma Köyü'nde doğan Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ‘Uluslararası Bilim İnsanı’ ödülüne layık görüldü. İstanbul Yeditepe Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fikrettin Şahin, ABD'nin Ohio State Üniversitesi tarafından bilime katkılarından dolayı ödüllendirildi. Bu ödülü alan ilk Türk bilim adamı olan 38 yaşındaki Prof. Dr. Şahin, “Çok mutluyum” dedi.

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde profesör ünvanı alan ve 2005 yılında Yeditepe Üniversitesi'nden gelen teklif üzerine İstanbul'a yerleşen Prof. Dr. Fikrettin Şahin, burada Genetik ve Biyomühendislik Bölümü'nü kurdu. Prof. Dr. Şahin, bugüne kadar gen ve biyoteknoloji alanında 6 buluş gerçekleştirdi. Yaptığı bilimsel çalışmalarla 1997 yılında ‘Uluslararası Bilimde Liderlik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Şahin, daha sonra ‘Başarılı Doktora Öğrencisi’ ve ‘Fitopetoloji Alanında En Başarılı Doktora Öğrencisi’ ödüllerini kazandı.

The Ohio State Üniversitesi (OSU) tarafından verilen ‘Uluslararası Bilim Adamı Ödülü’nü alan ilk Türk olmanın mutluluğunu yaşayan Prof. Dr. Fikrettin Şahin, “Yeditepe Üniversitesi'ndeki Enstitü bünyesinde Nanobiyoteknoloji, Kanser Genetiği, Fonksiyonel Genetik, Doku Mühendisliği, Moleküler Tanı ve Teşhis ile Kök Hücre Teknolojileri adı altında 6 ayrı bölüm bulunuyor. Daha çok klinik, endüstriyel ve bitki orjinli organizmaların moleküller tanısı üzerinde çalışma yapıyoruz. Şimdiye kadar biyolojik gübre, pestisit ve hormon üretimiyle ilgili altı bilimsel buluş gerçekleştirdim. Bunların üretimini yapmak için her biri 1 milyon doları bulan ruhsat ve patentleri almaya çalışıyoruz. Patent alındıktan sonra seri üretime geçeceğiz” dedi. “Atatürk Üniversitesi'nde kalsaydım eğer, bu çalışmalarımı devam ettirme imkanı maalesef bulamazdım” diyen, Prof. Dr. Şahin, şöyle devam etti:

“Örneğin tarım sektöründe genelde sentetik gübre kullanılıyor. Sentetik gübre de hem kanserojen özelliğe sahip, hem çevre kirliliğine neden oluyor. Sık kullanılması halinde de toprağı verimsiz hale getiriyor. Biyolojik gübreninse yan etkisi yok. Bizim bulduğumuz biyolojik gübre, mevcutlarından çok farklı, yani birkaç faydayı birden sağlıyor. Enstitüde farklı milletlerden değişik ülkelere mensup bilimadamlarıyla birlikte çalışıyor, birlikte üretiyoruz. Böylece farklı dile, dine ve kültüre sahip insanlarla birarada olmanın avantajlarından yararlanmak istedik. Bizim toplumumuzda maalesef çalışan, üreten insanın önüne takoz koyma gibi kötü bir alışkanlık var. Yabancıda bu yanlış anlayış yok. Biz enstitüde biribirimizi tamamlayan bir ekip anlayışıyla hareket ediyoruz. Eğer Atatürk Üniversitesi’nde kalsaydım, bu çalışmaları devam ettirme imkanı bulamazdım. İdealist bir bilimadamı olmasaydım belki halen Erzurum’da çalışıyor olurdum. İlkokul öncesi yaşadığı 7 yıllık çocukluk dönemi dışında geri kalan 31 yılın tamamı çalışmayla, eğitim almak veya vermekle geçti.”

PROF. DR. FİKRETTİN ŞAHİN KİMDİR?

Erzurum'un Şenkaya İlçesi'ne bağlı Çatalelma Köyü'nde doğdu. İlkokulu Çatalelma Köyü'nde, ortaokulu Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde okudu. Ankara'nın Keçiören İlçesi'nde liseyi bitirdi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde lisans eğitimini tamamladı.

Askerlik sonrası aynı fakültede araştırma görevlisi oldu, 1994 yılında ABD'nin Ohio Eyaleti’nde bulunan The Ohio State Üniversitesi'nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını gerçekleştirdi. 1997'de Kanada'daki The Western Ontario Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışma yaptı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde yardımcı doçent olarak göreve başladı, 2005 yılında profesör unvanını aldı. Aynı yıl İstanbul Yeditepe Üniversitesi'ne geçiş yaptı. Yeditepe Üniversitesi'nin Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Başkanlığı ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü. Evli ve 4 çocuk babası.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!