Güncelleme Tarihi:
Sonuçlar neden açıklanmıyor?
Sınava giren adaylar da, biz basın mensupları da ÖSYM'nin elinde oyuncak olduk. 11 Temmuz'dan itibaren her gün açıklandı, açıklanacak diye güne başlayan adaylar bugüne kadar sonuçlarla ilgili en ufak bir bilgiye sahip olamadılar. ÖSYM'den hiçbir yetkili sonuçlarla ilgili hiçbir açıklama yapmıyor. Günlerdir devlet sırrı gibi saklanan sınav sonuç tarihi konusunda ÖSYM'nin kapıları duvar gibi. Bazı basın yayın organları da sonuçların yayın tarihi ile ilgili farklı tahminlerde bulunuyorlar. Çünkü, bu konuda ÖSYM'den muhatap bulamıyorlar. Anadolu Ajansı'nun cuma günü yaptığı "3 gün içinde sonuçlar açıklanacak"haberi üzerine milyonlarca aday gibi biz de sonuçların hiç değilse bugün açıklanacağını bekliyorduk. O nedenle tercih rehberini hazırlarken, buna göre çalışma yaptık. O da olmadı. Öğrendiğimiz bilgilere göre ÖSYM, bu kez hata yapmamak için kılı kırk yarıyormuş, her öğrencinin puanı yeniden hesaplıyormuş. Umarım bu kez öyle olur.
Milyonlarca öğrencinin kaderini elinde tutan bir kurumun böylesine önemli bir konuda açıklama yapmaması çok garip. Zaten şifre, ardından LYS'deki hatalar yüzünden kafaları iyice karışan, yaz sıcağında oturmuş evlerinde sonuçları bekleyen adaylara ÖSYM'nin özür borcu var.
Şimdi tercih zamanı
Şimdi tercih zamanı. Sınava giren ve lisans için barajı geçenlerin kuşkusuz en zor dönemlerinden biri önümüzdeki 15 gün.
Üniversite sınavlarına giren 1 milyon 700 bin adayın 759 bin 668’i ön lisans, lisans ve özel yetenekle alan bölümlere yerleştirilecek. 3 kişiden biri 4 yıllık lisans bölümlerine girebilecek. Adayların bu durumda açıkta kalmaması için dikkatli ve iyi düşünerek bir seçim yapıp, tercih listesi oluşturması gerekiyor. 180 puan barajını aşan adaylar 25 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında aslında üniversite ve bölüm tercihi, gerçek anlamda ise gelecekte yapacağı “meslek” tercihini yapacak.
Uzmanlar, adayların tercih yaparken klasik meslekler dışında, günümüz mesleklerini ve gelecekte ilginin artacağı meslekleri de düşünmesi uyarısında bulunuyorlar.
2011 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu dışında üniversite kataloglarının iyi incelenmesi, yeni mesleklerin ve göze çarpmayan yeni bölümlerin detayları hakkında bilgi edinilmesi şart.
Her ne kadar tıbbın yıldızı sönmediyse de genetik, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, endüstri mühendisliği, lojistik, otomotiv, uluslararası ilişkiler, diş hekimliği, eczacılık, enerji sistmeleri, mekatronik, fizyoterapi ve rehabilikatsyon, gastronomi, mütercim terümanlık, elektrik elektronik mühendisliği, turizm bölümleri hala revaçta.
Hürriyet, 10 gün boyunca hafta içleri tercih dönemleri adayın yanında yer alacak. Fen Bilimleri, Uğur ve Final Dergisi Dershaneleri uzmanları Cihan Yeşilyurt, Turgay Polat ve Celil Vardar’ın desteği ile adayların sorularını yanıtlayacağız. Tercihle ilgili sorularınızı ncakmakci@hurriyet.com.tr’ye gönderebilirsiniz. Siz sorun, uzmanlar yanıtlasın.
REKTÖRLERDEN TERCİH TÜYOLARI
Puana göre tercih yapmayın
Prof.Dr. Günay Anlaş (Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı)
Öğrenciler tercih yaparken öncelikle neyi sevdiklerine, ileride ne yapmak istediklerine karar vermeliler. Herkesin içinde yapmak istediği, ilgi duyduğu bir alan vardır. Seçilecek üniversitede en az 4 sene geçirileceği, bir yaşam sürdürüleceği için, üniversitenin bulunduğu şehir ve yerleşke tabii ki önemlidir. Bir üniversiteyi akademik kadrosu, öğrencileri, yerleşkesi ve mezun kitlesi diğerlerinden farklı kılar. Dolayısıyla öğretim üyesi sayısı, öğretim üyelerinin bilgi, görgü ve deneyimleri, aynı sınıfta beraber öğrenim görecekleri öğrencilerin akademik seviyesi değerlendirilmesi gereken unsurlar olacaktır.
Tercih için özellikle bölüm önerim yok. Her bölüm ve konu seviliyorsa okunabilir. Önemli olan o seviyede eğitimi verebilecek akademik kadronun olmasıdır. Geleceğin meslekleri için öncelikle işverenlerin görüşleri alınabilir. Biz bölümler bazında öğrencilerimizin hangi konularda daha çabuk iş bulduğunu biliyoruz. Bu konular da ülkenin durumuna göre dönem dönem değişiklik gösterebiliyor. Puana göre tercih yapmak kesinlikle hatadır. Ancak bunun değişeceğini zannetmiyorum. Öğrenciler yine bir evvelki senenin puanlarına göre, “puanlarına yazık olmasın diye” karar vereceklerdir.
ÖĞRENCİDEN
Tıp demek, yüzlerce kitap, özveri demek
Tamara Saleh (Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi)
Tıp fakültesine adım attığınız andan itibaren konuşulan ilk konulardan biri “Neden Tıp?”tır. Çocukluk hayali olduğu, puanı yüksek gelip ne yapacağını bilemediği, ailesi ısrar ettiği, fizik-matematik gibi bilimleri sevmediği için bu dalı seçen pek çok farklı görüşte insanla tanışırsınız. Çoğu arkadaşıma göre daha şanslıyım. Çünkü doktorların fazla bulunduğu bir ailede büyüdüm. Ama, ailenizin doktor olması sizin de doktor olacağınız anlamına gelmiyor, bu sizde herhangi bir baskı oluşturmamalı. Tıp demek; çok uzun çalışma saatleri, özveri, kabiliyet, yüzlerce kitap, uykusuzluk, stres ve baskı altında bile tam performans ile işine odaklanabilme demektir. Benim tıbbı seçmem sürpriz değildi, sınavdan sonra verilmiş bir karar değil, sınav öncesinde zaten benim istediğim ve üzerinde çalıştığım bir hedefti.
Mesleği sevmelisiniz
Mesleğimin en önemli özelliklerinden biri olan “insanı sevme” hususunda da bir eksikliğe sahip olmadığımı anladığımda hiç tereddüt etmeden tercihimi yaptım. Sınav stresi, puanlar, mezun oluyorum, gelecek kaygısı derken tercih döneminde kafanızın karışık olması gayet normal. Bu noktada size yardımcı olabilecek kişilere danışmanızda fayda var. Okul ya da dershanenizdeki rehber hocalarınız, seçmeyi düşündüğünüz bölümde okuyan veya oradan mezun olmuş kişiler, aileniz bu sıralamada başı çeken kişiler olacaktır.
Soru sormaktan çekinmeyin, geleceğiniz için çok önemli bir karar vermeniz isteniyor; bu konuda sorularınızın ve çekimserliklerinizin olması en büyük hakkınız. Tıp fakültesini seçeceğimi bilmeme rağmen dönem dönem benim de tereddüde düştüğüm ve ne yapacağımı bilemediğim anlar oldu.
Yaşam biçiminiz değişebilr
Tıp fakültesini seçen ve doktorlukta karar kılmış kişi bilmelidir ki kendisi bir meslek değil bir “yaşam biçimi” seçmiştir. Sınavlara çalışmaya başladığınız andan itibaren, pek çok alışkanlığınızı düzenleyip kendinize hayat boyu sürecek bir çalışma stili bulmak zorunda olduğunuzu fark edeceksiniz. Karşınıza çıkan materyaller bir sınav konusu değil, tüm mesleğinizde kullanacağınız hayati bilgiler olacaktır. Bu yüzden de her bilgi önemli, her ders zorunludur.
Tıp fakültesi zordur
Beyaz önlükle hastane koridorlarında dolaşmak pek çok kişiye masalsı gelebilir, ama tıp fakültesi kesinlikle kolay değil, zor ve bu önlüğü giymenin bedeli de oldukça ağır. Tıp fakültesine girmek kadar, oradan mezun olmak da çok uzun ve yorucu bir süreçtir. Sürekli sınavlara girecek, daha fazla çalışamayacağım dediğiniz anlarla önünüze yığınla not konulacak ve onları öğrenmeniz beklenecek. Okulunuz hep diğerlerinden daha geç kapanıp, daha erken açılacak. Gece nöbetinin ardından gündüz derse, belki de sınava gireceksiniz. Kısacası tıp fakültesinde çok zor, yorucu, bazen bunaltıcı ama sizi amacınıza ulaştıracak bir yola çıkacaksınız.
MESLEKLERİ TANIYALIM
Gönlü doktorluktan yana olanlara
Tıp programının amacı insanlığın sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve rahatsızlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini yetiştirmek ve alanda çalışmalar yapmaktır. Öğretim süresi 6 yıldır. Fakültelerde öğretim “Tıp Doktorluğu” ve “Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi” olmak üzere iki düzeyde yapılır.
Tıbba gitmek isteyenlerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli bir dikkat ve bellleğe, operatör olmak isteyenlerin ayrıca el ve parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Bilime karşı özellikle fizik, kimya, biyoloji, anatomi ve fizyolojiye de ilgi duyması, sabırlı, azimli, hoşgörülü ve insanlara yardım etme isteğinin güçlü olması gerekiyor.
Birçok alanla ilişkisi var
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Bu programın amacı, organizmanın oluşması, yaşayabilmesi için gerekli metabolik aktiviteleri incelemek, genetik ve biyoteknoloji alanında eğitim ve araştırma yapmaktır. Programda Biyoloji, Kimya, Matematik ve Bilgisayar dışında Gen Moleküler Biyolojisi, Gen Mühendisliği uygulamaları gibi dersler okutuluyor ve staj ile bitirme projesi yapılıyor. Büyük hızla gelişen bu disiplinin tıp, fizyoloji, immünoloji, kanser genetiği, hatta ziraat ve çevre bilimleri ile yakın ilişkisi bulunuyor.
Genetik
Devlet Üniversiteleri 2010 Taban Puan 2010 Başarı Sırası Üniversite Adı
En Yüksek Program 518.794 8.280 Boğaziçi Üniversitesi
En Düşük Program 433.332 49.500 Atatürk Üniversitesi
Tıp
Devlet Üniversiteleri 2010 Taban Puan 2010 Başarı Sırası Üniversite Adı
En Yüksek Program 556.723 366 Hacettepe Üni.(İng)
En Düşük Program 512.829 10.385 Yüzüncü Yıl Üni.
UZMANDAN ÖNERİLER
Beklentinize uygun bölümü tercih edin
Turgay Polat (Uğur Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı)
Tercih yaparken Y-LYS puanınızı göz önünde bulundurarak tercih yapmak durumundasınız. Rakipleriniz içinde aldığınız yer sizin girebileceğiniz üniversiteleri sınırlar. Bu nedenle öğrenciler genelde puanlarının uygun olabileceği bölümleri tercih etme eğiliminde olurlar. Fakat doğru olan bu gerçeği göz ardı etmeden kişilik özelliklerinize, beklentilerinize uygun, severek yapabileceğiniz ve kendinizi gerçekleştirebileceğiniz bölümleri ve meslekleri seçmeye çalışmak olmalıdır.
Eğer ilgi ve yeteneklerinizin farkında olursanız yeterliliklerinizi ve eksikliklerinizi bilirseniz daha sağlıklı ve doğru tercihler yapabilirsiniz. Bunun için profesyonel destek almaktan çekinmeyin. ( Uygulanan çeşitli test ve envanterler bu konuda size yol gösterebilir )
Türkiye’deki bütün üniversite ve bölümlerle ilgili bilgi sahibi olma şansınız olmayabilir. Fakat, üniversite tanıtım günleri ve web sayfaları sizlere yol gösterecektir. Örneğin; Aynı bölümde iki farklı üniversite seçeneğiniz var. Bu durumda bölümlerin ders içeriklerini, bulabiliyorsanız akademik yayın sayılarını ve akademisyenlerinin en azından unvanlarını inceleyebilirsiniz.
MERAK ETTİKLERİNİZ
Kaç tercih yapma hakkım var?
Toplamda 30 tercih hakkı var. Ama tamamını kullanmak zorunlu değilsiniz. 30’u aşmamak kaydıyla istediğiniz sayıda tercih yapabilirsiniz.
Sayısal mezunuyum. İşletme Bölümünü tercih edebilir miyim?
Ortak alandaki bölümlerden biri olduğu için tercih edebilirsiniz. Ancak İşletme Bölümü TM-1 puan türü ile öğrenci alıyor. Bu nedenle bu bölümü tercih ederken sizin de Y.TM-1 puanınız dikkate alınacaktır.
YGS puanları hangi yükseköğretim programlarına girişte kullanılacak?
YGS puanları aşağıda sıralanan yükseköğretim programlarına girişte kullanılacak
Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarının devamı niteliğinde olan ön lisans programları
AÖF lisans ve ön lisans programları (İngilizce Öğretmenliği hariç)
Özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yükseköğretim programları
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulanan yükseköğretim lisans programları
Not: Yalnız Anadolu Öğretmen Lisesi mezunlarına ek puan uygulanan bazı öğretmenlik programlarına girişte MF, TM, TS ve DİL puanları kullanılır. Buna karşılık hem mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu çıkışlı adaylara hem de öğretmen lisesi çıkışlı adaylara ek puan uygulaması olan lisans programlarına yerleştirmede YGS puanları dikkate alınır.
TERCİH TABLOSUNU NASIL OKUYACAKSINIZ
ÖSYS karnesi nasıl yorumlanır?
Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlayan sınav sisteminde YGS ve 5 LYS uygulaması bulunuyor. Öğrenciler bu sınavlara tercih etmek istedikleri bölümün puan türüne göre başvurup, sonucunda birçok puan elde ediyor. İşte bu noktada en büyük problemlerden birisi de sonuç karnesinin yorumlanması. Bir öğrenci YGS ve LYS oturumlarının tamamına katıldığında 54 çeşit puanı oluşuyor. Öğrencinin okuluna, alanına, katıldığı sınav sayısına ve tercih yapabilme durumuna göre bu puanları karnesinde görüyor. İşte bu karne şöyle yorumlanıyor:
Örnekte görüldüğü gibi karnede dört ana bölüm bulunuyor. Birinci bölümde, öğrencinin kimlik numarası ve adı soyadı yer alıyor. İkinci bölümde ise, katıldığı LYS oturumlarındaki testlerdeki doğru ve yanlışları görülüyor. Bu iki bölüm öğrencilerin kolay anlayabileceği ve yorumlayabileceği bölümlerdir.
Üçüncü bölüm ise, öğrencinin okul, alan ve okul başarı bilgilerini gösteriyor. En önemli bölüm de burası. Çünkü bu bölümün en sonunda öğrencinin “Alan Kodu” yer alıyor. Öğrencilerin hangi bölümleri alan içi hangi bölümleri alan dışı seçebileceğini bu alandaki koduna bakarak belirlenebilir. Örnekteki öğrenci “1595” koduyla anılan “Fen bilimleri” alanından mezun. Bu durumda öğrenci kılavuzda bulunan Tablo-6’dan fen bilimleri alanı öğrencilerin tercih edebileceği bölümler tablosuna göre tercih yapabilir.